reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dekódováním zvuků kláves je možné vcelku jednoduše odhalit hesla

15.9.2005, Jaroslav Ekl, aktualita
Dekódováním zvuků kláves je možné vcelku jednoduše odhalit hesla
Kalifornská Univerzita Berkeley uveřejnila zajímavou studii o narušení bezpečnosti ve firmách. Podle zjištění je možné reprodukovat stisky kláves na libovolné klávesnici. Vědecký tým nejprve vytvořil audio nahrávky psaní na klávesnici v...
Kalifornská Univerzita Berkeley uveřejnila zajímavou studii o narušení bezpečnosti ve firmách. Podle zjištění je možné reprodukovat stisky kláves na libovolné klávesnici.

Vědecký tým nejprve vytvořil audio nahrávky psaní na klávesnici v délce 10 minut u několika uživatelů, tyto nahrávky následně zdigitalizoval a pomocí speciálních algoritmů zpětně dekódoval na jednotlivé stisky kláves. Bezpečnosti příliš nenahrává 96% úspěšnost v dekódování.



Mezi testovanými uživateli byli i pisálci schopni vytvořit 300 úhozů za minutu, což bylo donedávna považováno za dostatečnou rychlost proti „odkoukání“. Tým se zabýval i možnými ruchy a tak se do pozadí přidávali zvonění telefonů či hrající hudba. I přesto byly testy velmi úspěšné.

Samozřejmě v případě zneužití se dá tato technika velmi jednoduše použít na dekódování uživatelských hesel. Před nedávnem se také spekulovalo o možnosti reprodukce odchycených elektromagnetických vln monitorů, či pevných disků. Díky experimentálním zařízením se prý už dokonce podařilo odchytávat zbytkové elektromagnetické záření z monitoru a zobrazovat ho na jiné obrazovce. To má už opravdu blízko k odchytávání mozkových vln, štěstí že je mozek relativně komplikovaný :-)

Zdroj: www.berkeley.edu
reklama