reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DESI bude sledovat miliony galaxií a studovat historii temné energie

7.11.2019, Jan Vítek, aktualita
DESI bude sledovat miliony galaxií a studovat historii temné energie
Kitt Peak National Observatory se stala domovem pro nový přístroj, jehož zkratka DESI je složená z plného označení Dark Energy Spectroscopic Instrument. Je tak zřejmé, co bude náplní jeho práce.
DESI se bude do vesmíru dívat z vrcholku arizonských hor a mapovat bude miliardy galaxií, o nichž jej bude zajímat především to, jak rychle se pohybují. Výsledná mapa pak astronomům napoví, jaké je vůbec ve vesmíru zastoupení temné energie a jak se její přítomnost vyvíjela v čase. 
 
Kitt Peak National Observatory
 
DESI už je pomalu zprovozňován a poprvé by se měl oficiálně pustit do práce na začátku příštího roku. Každou noc bude schopen sledovat světlo mnoha tisíc galaxií, a to až 5000 galaxií každých 20 minut, pokud budou podmínky ideální. S využitím nasbíraných dat pak bude vytvořena mapa vesmíru, aby se mohla studovat temná energie. 
 
Zařízení bylo instalováno dlouhých 18 měsíců a už má za sebou první zkoušku z 22. října. Testy ale brzy skončí a nastane ostrý provoz, aby po pěti letech dokázali zmapovat na 35 milionů galaxií a 2,4 milionů kvasarů, čili galaxií s aktivní supermasivní černou dírou, která od svých pólů chrlí pryč proudy hmoty. 
 
 
Zařízení využívá složitý mechanismus pěti tisíc roboticky ovládaných kabelů ze skelných vláken. Každé je na konci tlusté jen asi jako lidský vlas a určeno je pro zachycení světla jedné vybrané galaxie. Jak napovídá název Dark Energy Spectroscopic Instrument, zaznamenává se světelné spektrum, které pak pomůže určit, jak rychle se daná galaxie od nás vzdaluje. Tedy dá se předpokládat, že se vzdaluje, když se vesmír celkově rozpíná. Astronomové budou moci dokonce určit i aktuální vzdálenost galaxií, takže díky tomu vznikne i 3D mapa vesmíru s galaxiemi vzdálenými až 11 miliard světelných let. 
 
Jde tu tak právě o temnou energii, která má stát za zrychlujícím se rozpínání vesmíru a cílem je zjistit, kolik jí v něm je a bylo, neboť zařízení se bude samozřejmě dívat i do daleké minulosti, kterou nese světlo putující miliardy let. Nám nezbývá než si počkat na závěry. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama