reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopový Ryzen 7 4700GE otestován, oproti Matisse má nízké latence

30.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Desktopový Ryzen 7 4700GE otestován, oproti Matisse má nízké latence
Nová APU generace Renoir budou sice obecně slabší než odpovídající generace CPU Matisse, ale v jednom oproti nim budou přece jen vynikat, a to ve zpoždění přístupu k pamětem. A to celkem pochopitelně. 
Čínský server TecLab se dostal konkrétně k procesoru s označením 100-000000149-40, čili k inženýrskému vzorku modelu Ryzen 7 4700GE. APU pak bylo testováno s paměťmi DDR4-4333, které nepatří mezi zrovna běžnou výbavu desktopových sestav a zvláště pak vedle APU jejich využití nedává smysl z hlediska pořizovací ceny a výkonnostního zisku. Jinými slovy, těžko si někdo bude pořizovat 16 GB této paměti za cca 9 tisíc, aby trošku popohnal výkon svého APU. 
 
 
Daný inženýrský vzorek byl také taktován na 3 až 4 GHz, zatímco finální verze Ryzenu 7 4700G by měla pracovat na taktu až 4,35 GHz. Dále tu máme 4 MB L2 cache a 8 MB L3 cache, kterážto výbava už pochopitelně zůstane, čili oproti Matisse je tu při stejném objemu L2 cache jen čtvrtina L3 cache. A to má v případě čistých CPU svůj význam. 
 
Server TecLab totiž na dané APU na desce ASUS ROG STRIX B550-E či ROG Crosshair VIII Impact pustil také test AIDA64 Cache and Memory Benchmark, který tak zkoušel i propustnost zmíněných pamětí na taktu 4333 MHz při časování 14-13-13-28, a to s Infinity Fabric (FCLK) na 2166 MHz. APU pak bylo nataktováno na 4,35 GHz a v této konfiguraci dosáhlo latence 47,6 ns. 
 
Renoir 
 
CPU Matisse přitom při komunikaci s pamětí mají latence výrazně vyšší, a to i kolem 70 ns, což můžeme vidět jako přímý dopad toho, že Renoir jsou monolity. Každý Matisse naopak využívá procesorová jádra v samostatném čipletu, který přes Infinity Fabric komunikuje s I/O čipem a až v něm je paměťový kontroler. Čili v Matisse je tu pro putující data jeden krok navíc, který má výrazný vliv na zpoždění a ostatně právě proto mělo AMD tak výrazně navýšit kapacitu paměti L3 cache, která má zmírňovat negativní dopady. 
 
Matisse
 
Desktopové Renoir tak na tom budou s ohledem na zpoždění zápisu a čtení z RAM lépe než Matisse. Nová APU pro AM4 můžeme očekávat na trhu někdy v průběhu příštího měsíce. 


reklama