reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Detaily o zápisu na disky Blu-Ray

15.9.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Detaily o zápisu na disky Blu-Ray
Přestože mají zapisovatelné a přepisovatelné disky Blu-Ray do statutu běžného počítačového média ještě daleko, výrobci hardwaru již propagují počítačové jednotky, které budou podporovat rychlost zápisu vyšší než 2x. Podle různých tiskových...
Přestože mají zapisovatelné a přepisovatelné disky Blu-Ray do statutu běžného počítačového média ještě daleko, výrobci hardwaru již propagují počítačové jednotky, které budou podporovat rychlost zápisu vyšší než 2x. Podle různých tiskových zpráv od členů tábora Blu-Ray budou disky BD k dispozici v lisované (BD-ROM), zapisovatelné (BD-R) a přepisovatelné (BD-RE) verzi. Společnosti plánují současně vydat všechny tři verze, aby na trhu nabídly kompletnější řešení. Specifikace Blu-Ray zahrnují také jednovrtsvé a dvouvrstvé verze disků BD-ROM a BD-R, čtyřvrstvá verze se zatím neplánuje (i když v budoucnu není vyloučena).

Co se týče 12cm médií, typický disk bude mít (jak je známo) kapacitu přibližně 25 (SL) nebo 50 GB (DL). Specifikace Blu-Ray naznačují, že jednotky Blu-Ray budou nabízet rychlost přenosu 36 Mb/s, takže jednorychlostní zápis (CLV) bude prováděn touto rychlostí. Pokud bychom to převedli na rychlost DVD, 36Mb/s odpovídá rychlosti 3,26x. Společnosti Philips/BenQ, Pioneer a HP již však oznámily, že jejich první zapisovací jednotky budou pracovat rychlostí 2x. Při této rychlosti bude zápis celého disku trvat 46,5 minuty (SL), respektive 93 minut (DL).

Další zvyšování rychlosti zápisu není jednoduché a vyžaduje vývoj v oblasti hardwaru i materiálů. Limitující pro maximální dosažitelné rychlosti zápisu jsou také fyzické parametry disku, včetně vysokého rušení během zápisu a vibrací. Nejdůležitějším faktorem je ale maximální rychlost rotace optického disku. Pro 12cm disky CD a DVD bylo v případě jednotek poloviční výšky ověřeno, že realistickou horní hranicí rychlosti je 10800 otáček za minutu. 12cm disk BD se otáčí při 1x rychlosti 1955x až 821x za minutu (pro vnitřní a vnější stranu disku), takže jednoduchými výpočty dojdeme k závěru, že stropem zařízení bude rychlost 12x (CAV). Jde samozřejmě o jednoduchý teoretický výpočet, dosažení 12násobné CAV rychlosti bude záviset také na vývoji v oblasti materiálů, které se pro disky používají (polykarbonáty) a výkonu a přesnosti pohyblivých částí v zapisovacích jednotkách BD.


Grafické srovnání přenosových rychlostí disků CD, DVD a BD při různých rychlostech zápisu


Pokud se tedy podaří vyvinout příslušná média a zařízení, plný disk BD-R (SL) bude možno zapsat za 11 minut. Ve skutečnosti je možné, že kvůli komplikované struktuře nebude možné dosáhnout rychlostí vyšších než 6x. Nejnovější informace z laboratoří společnosti Philips naznačují, že již bylo dosaženo sedminásobné rychlosti zápisu (4x - 7x CAV). Média použitá pro tyto experimenty nebyla vybavena vrstvami pro fázovou změnu nebo s barvou, ale dvojvrstvou z mědi a křemíku. Díky této vrstvě se podařilo dosáhnout přijatelné kvality zápisu (jitter pod 6,5 %).

Zdroj: www.cdrinfo.com
reklama