reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Detekce nehody od Applu dává falešné poplachy: v Japonských Alpách 143 za měsíc

8.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Detekce nehody od Applu dává falešné poplachy: v Japonských Alpách 143 za měsíc
Nové smartphony Apple iPhone 14 a hodinky Watch poslední generace mají novou funkci detekci autonehody. Ta ale ne vždy funguje dobře, o čemž se přesvědčují záchranáři v Japonsku. Falešných poplachů z iPhonů a hodinek Apple řeší obrovské množství.
Počátkem loňského září představila společnost Apple nové telefony iPhone 14 a 14 Pro. Jednou z novinek měla být detekce autonehody díky mnohem výkonnějšímu akcelerometru. Jak se ale zdá, ty hlásí nehodu i v jiných situacích, než jsou nehody v autech. Velkým problémem se to stalo v Japonských Alpách. Záchranáři v oblasti u Nagana se totiž nechali slyšet, že v období od 16. prosince 2022 do 23. ledna 2023 měli celkem 919 tísňových volání, přičemž celých 134 z nich byly falešné poplachy z lyžařských oblastí. Většinu z těchto 134 falešných poplachů měla na svědomí automatická funkce v produktech Applu. To je opravdu vysoké číslo.
 
Tísňové volání Apple
 
Obvykle to funguje tak, že v případě detekce výrazného přetížení se telefon nebo hodinky doptají, zda opravdu došlo k nehodě a je potřeba asistence. Pokud uživatel neodpoví, zařízení samo zavolá pomoc. Jenže v případě lyžařů a snowboardistů není jednoduché si takového upozornění všimnout a být schopen na něj včas zareagovat, než zařízení začne samo vytáčet záchranné složky. Funkci lze pochopitelně vypnout v nastavení zařízení, ale pak logicky nebude fungovat v případě, když k nehodě skutečně dojde. Samotní záchranáři přiznávají, že jde o velmi efektivní způsob v případě vážných úrazů i na sjezdovkách, takže nechtějí žádat uživatele, aby si tuto funkci vypínali.
 
Podobný problém má i Gujo City Fire Department v prefektuře Gifu, které mezi 1. a 23. lednem zaznamenalo 351 tísňových volání, z toho 135 bylo omylem (není jasné, kolik měla na svědomí zařízení Applu).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama