reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: příští rok nastoupí NVIDIA Ampere na 7nm procesu s EUV

5.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: příští rok nastoupí NVIDIA Ampere na 7nm procesu s EUV
Server Digitimes odvolávající se na své zdroje z průmyslu prozradil, že další generace grafických čipů NVIDIA, již známe jako Ampere, přijde na trh v příštím roce a postavena bude na 7nm procesu s EUV. Ovšem nebude to proces od TSMC.
V prvé řadě je třeba říci, že ačkoliv je tato zpráva zajímavá, není na ní celkem nic překvapivého nebo neočekávaného, tedy snad jen to, že NVIDIA dle Digitimes tentokrát neosloví jako obvykle firmu TSMC, ale Samsung, který nabídne svůj 7nm proces využívající EUV.  
 
 
Dozvídáme se tak to, že NVIDIA na příští rok chystá generaci Ampere, která bude založena na 7nm procesu s EUV firmy Samsung. Dříve jsme přitom očekávali Ampere už po generaci Volta, ale jaksi se nám mezi ně vloudil aktuální Turing. 
 
Otázka je, co bude konkrétně v roce 2020 připraveno, nebo co NVIDIA vypustí do světa nejdříve. Vzhledem k dosavadním zkušenostem si můžeme vsadit spíše na AI akcelerátory než herní nebo i profesionální grafické karty. Konkrétně tak lze očekávat nové verze akcelerátorů Tesla. Takže zbývá otázka, kdy by se mohly dostat na trh herní verze Amperu, a to samozřejmě za předpokladu, že tu vůbec nějaké herní verze budou. Však dobře víme, že po i herních Pascalech následovala generace Volta, která však nepřinesla žádné čistě herní modely, takže skutečně nelze automaticky očekávat, že v případě generace Ampere to bude jiné. 
 
NVIDII ovšem po uvedení Pascalu trvalo více než dva roky, než vypustila na trh další herní generaci a pokud by to příště mělo být podobné, dala by se očekávat další obměna spíše na konci roku 2020 nebo na začátku 2021. 
 
Co se týče 7nm EUV procesu firmy Samsung, ten by měl být v příštím roce už vyspělý, ostatně už dnes ani nejde o žádnou skutečně horkou novinku. Nyní už se TSMC se Samsungem snaží spíše o to, aby zprovoznily další procesy, a to 6nm či 5nm. Ty také využijí technologii EUV na ještě více vrstvách než v případě prvních pokusů na 7nm procesech. Otázka je, proč si NVIDIA tentokrát zvolila Samsung a ne TSMC, ale odpověď na ni se asi těžko dozvíme. Může jít o cenu spojenou s výtěžností, výrobní kapacitu či snad něco jiného?
 
Zdroj: Digitimes


reklama