reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Disky WD s 20 TB a technologií OptiNAND dorazí ještě tento měsíc

1.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Disky WD s 20 TB a technologií OptiNAND dorazí ještě tento měsíc
Western Digital nedávno představil nové pevné disky s kapacitou 20 TB a technologií OptiNAND a nyní se dozvídáme, že ty už se masově vyrábí a firma je chce ještě během tohoto měsíce vyslat na trh. Pro koho ovšem?
Technologie OptiNAND je založena na využití elektronické NAND Flash ne coby vyrovnávací paměti pro rychlé nakládání s často potřebnými daty, čili nejde o hybridní pevné disky. Tato paměť je určena pro ukládání metadat. Čili dle firmy Western Digital dokáže její OptiNAND s využitím rozšířených metadat zajistit vyšší hustotu záznamu díky vyššímu počtu stop, dále je zajištěn i vyšší výkon díky nižší nutnosti obnovy chyb u stop (ATI) a omezení potřeb dodatečných zápisů do vyrovnávací paměti a také může být mnohonásobně více dat uchováno v případě, že dojde k náhlému selhání napájení, což má své dopady na spolehlivost. 
 
 
Nové pevné disky také využívají technologii ePMR (energy-assisted perpendicular magnetic recording technology). Dle informací z blogu firmy WD nejde o žádné mikrovlny a ani laser, ale prostě o využití silnějšího proudu v zapisovací hlavně, které je tím umožněno vměstnat více bitů do jedné stopy. V důsledku tu jde o teplo, které se generuje průchodem vyššího proudu v tenkém vodiči a právě to má poskytovat lepší vlastnosti při zápisu. 
 
Western Digital tu i díky HelioSeal umožňující do disku umístit devět ploten dosahuje celkové kapacity 20 TB, čili cca 2,2 TB na plotnu a k tomu pomůže i TSA (triple-stage actuator technology) pro přesnější "navádění" ramen s hlavičkami. Plotny se budou otáčet standardní rychlostí 7200 RPM. 
 
 
Oficiálně chce Western Digital tyto disky nabídnout firmám zvláště pro jejich cloudová centra či obecně serverové nasazení, což nám samozřejmě nebrání ve využití těchto disků i v desktopu, pokud se k němu ovšem dostaneme. Z výše řečeného ostatně vyplývá, že v maloobchodě k dostání nebudou a my se nedozvídáme ani jejich cenu. Pokud má ale někdo zájem o 20TB disky, bude tu i alternativa od firmy Seagate, která běžným zákazníkům nabídne své PMR modely.  


reklama