reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Disney oznámilo investici 1,5 miliardy USD do Epic Games

16.2.2024, Karel Polívka, aktualita
Disney oznámilo investici 1,5 miliardy USD do Epic Games
Disney oznámilo investici ve výši 1,5 miliardy USD do společnosti Epic Games. Na základě toho by měl vzniknout nový, trvalý otevřený svět propojený s Fortnite, kde budou postavy a různý obsah, který známe z mediálního portfolia Disney.
CEO společnosti, Bob Iger, před týdnem při příležitosti zveřejnění finančních výsledků za poslední kvartál oznámil, že Disney má v plánu investovat 1,5 miliardy USD do společnosti Epic Games, v které tak získá minoritní podíl (pokud budou splněny dohodnuté podmínky a dojde ke schválení regulačními úřady). Tu můžeme znát jako provozovatele herního obchodu Epic Games Store, jako tvůrce herního enginu Unreal Engine (v nejnovější verzi s označením Unreal Engine 5) nebo jako tvůrce mimořádně úspěšné hry Fortnite. 
 

A právě Fortnite je důležitý, jelikož Epic by měl v návaznosti na něj vytvořit nový, trvalý otevřený svět s obsahem, postavami a příběhy z mediálního portfolia Disney (Pixar, Marvel, Star Wars, Avatar...).
 

"Discover a place where magic is Epic"

 
A to nejen z hlediska herního obsahu, ale také pro sledování a provádění nákupů, což je sice obecné konstatování, z kterého se nic konkrétního nedozvíme, ale lze jej vnímat jako pokračování již dříve projeveného zájmu Boba Igera o rozšíření aktivit Disney v oblasti interaktivní zábavy, viz jeho oznámení před 8 měsíci o nabídce Disney+ během prezentace Applu zaměřené na možnosti headsetu Vision Pro. 
 
 
Postavy od Disney nebudou ve Fortnite něčím zcela novým. V roce 2020 jim byla věnována i jedna sezóna (Chapter 2 Season 4). V rámci této nové spolupráce by ale mělo vzniknout něco výrazně většího, kde by herní obsah mohl mít třeba i nové herní prvky nebo nový herní režim, viz nedávno vydané rozšíření LEGO Fortnite zaměřené na survival a stavění, čemuž předcházela investice 2 miliard USD od společností Sony a Lego (1 miliarda USD od každé z nich):
 
 
Pro kontext se zde hodí připomenout, že Bob Iger v průběhu let zprostředkoval pro Disney několik velkých akvizic, které pomohly velmi výrazně rozšířit mediální portfolio společnosti:
  • 2006 – akvizice společnosti Pixar (animované filmy)
  • 2009 – akvizice společnosti Marvel Entertainment
  • 2012 – akvizice společnosti Lucasfilm (Star Wars)
  • 2019 – akvizice většiny mediálních aktiv společnosti 21st Century Fox (Simpsonovi, Avatar, Aliens...)
Disney mělo několik let vlastní herní divizi Disney Interactive Studios (dříve měla označení Buena Vista Games), která se zaměřovala i na vlastní herní produkci nad rámec poskytování licencí jiným subjektům. Vlastní hry vytvářela prostřednictvím svého studia Avalanche Software, které koupila v roce 2005.
 
Posledním takovým titulem ale bylo Disney Infinity, jelikož v roce 2016 management společnosti rozhodl, že bude lepší jen licencovat své portfolio jiným herním vývojářům, díky čemuž divize Disney Interactive Studios zanikla a herní studio Avalanche Software v lednu 2017 koupila společnost Warner Bros. Games (v minulém roce o sobě dalo vědět úspěšným titulem Hogwarts Legacy).
 
Jste zvědavý, co z této spolupráce nakonec vznikne?
V anketě šlo hlasovat od 16.2.2024 do 16.3.2024. Počet hlasujících: 18
Ano, prostě mám rád to, co má Disney ve svém portfoliu11 %
Spíše ano, přestože mám k jejich současnému směřování a produkci výhrady22 %
Spíše ne, protože se mi jejich současné směřování a produkce nelíbí11 %
Je mi to jedno44 %
Ne, cokoli spojeného s Disney mě nezajímá!11 %
reklama