reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Donald Trump zakázal čínský TikTok a WeChat, mají posledních 45 dní

7.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Donald Trump zakázal čínský TikTok a WeChat, mají posledních 45 dní
Boje mezi Čínou a USA na hospodářském poli jsou čím dál silnější. Donald Trump tak podepsal výkonný příkaz, který za 45 dní zakáže spolupráci s firmami, pod které spadají aplikace TikTok a WeChat. Důvodem mají být obavy o bezpečnost.
Donald Trump se opravdu moc nemusí s Čínou a neustále se s ní snaží hospodářsky bojovat pomocí nejrůznějších banů. Ty jsou obvykle vydávány s odůvodněním na špehování z čínské strany a zasílání dat amerických uživatelů čínské vládě. To má dle jeho slov dělat i aplikace TikTok a komunikátor WeChat. Ty mají ohrožovat národní bezpečnost, a proto Donald Trump podepsal výkonný příkaz, který dává americkým společnostem a obyvatelům posledních 45 dní na to, aby mohly nějakým způsobem spolupracovat se společnostmi, které tyto aplikace spravují. V případě TikToku jde o firmu ByteDance, u WeChatu je to pak Tencent.
 
Donald Trump
Donald Trump (public domain)
 
Rozhodně to ale nebude tak jednoduché. TikTok je v hledáčku společnosti Microsoft, která chce odkoupit část starající se o americké uživatele a v Redmondu tak mají čas jen do 15. září dříve stanovený Trumpem, aby uzavřeli případnou dohodu s TikTokem o převzetí těchto operací. Ještě zajímavější to bude s Tencentem, jehož herní divize Tencent Games je investorem v mnoha amerických herních studiích, a to mnohdy s obrovským podílem. Některé dokonce plně vlastní.
 
Příkladem mohou být Riot Games, které jsou známy např. hrou League of Legends. Toto studio Tencent vlastní ze 100 %. Velmi významný 40% podíl má i ve studiu Epic Games a menší 5% podíly najdeme např. i v Ubisoft a Activision Blizzard. To je jen malý výčet z některých větších herních vývojářů. Zajímavostí je i to, že výkonný příkaz s banem TikToku vyšel takřka ve stejný den, kdy Facebook/Instagram ohlásil novou službu Reels, která je svým formátem přímým konkurentem TikToku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama