reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostupné Alder Lake ještě mohou podporovat AVX-512, jak to zjistit?

26.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Dostupné Alder Lake ještě mohou podporovat AVX-512, jak to zjistit?
Dobře víme, že Intel se rozhodl přímo v křemíku procesorů Alder Lake odstřihnout podporu instrukcí AVX-512, čili v takovém případě není žádná šance, že je půjde využít. Ovšem na trhu jsou stále ještě i starší verze CPU.
O odstřihnutí instrukcí AVX-512 přímo v křemíku procesorů Alder Lake jsme se dozvěděli na začátku března, kdy mluvčí firmy uvedl, že se takové opatření plánuje. Je tak otázka, kdy byly vůbec vyrobeny první procesory s takovým opatřením a kdy se dostaly na trh. Zatím tak může v nabídce existovat dost takových, které ještě nemají instrukce AVX-512 beznadějně vypnuty a s vhodnou základní deskou a BIOSem je tak můžeme zkusit využít. 
 
 
 
Nyní se na GitHubu objevily informace o tom, jaké procesory žádat v případě, že budeme chtít využít AVX-512. Týká se to dříve představených modelů K i pozdějších non-K verzí, takže prostě platí, že budeme potřebovat procesor, který byl vyroben před danou změnou. O tom nám pak může poskytnout přehled označení série (Batch Number), které je vyznačeno na štítku obalu samotného CPU a stejné označení najdeme také na heatspreaderu. 
 
Batch# může v případě Alder Lake-S začínat písmenem X či V a následují tři čísla. První z nich značí rok, čili 1 pro 2021 a 2 pro 2022 a další pak týden. Čili výše ukázaný štítek procesoru Core i5-12600K říká, že ten byl vyroben v 2. týdnu tohoto roku, a tak by ještě měl AVX-512 dle výše odkázané zprávy nabídnout. Jenomže tak tomu bohužel není, ovšem právě přelom roku je právě i období, kdy Intel začal AVX-512 v křemíku procesorů deaktivovat.
 
Například jisté Core i9-12900K z prvního letošního týdne instrukce ještě podporuje, zatímco Core i5-12400F z posledního týdne minulého roku už ne, takže to vypadá, že Intel se přednostně zaměřil na procesory, které mají ve výbavě pouze výkonná jádra Golden Cove a to má svou logiku. V takových procesorech totiž nejsou jádra Gracemont, které bychom pro využití AVX-512 museli deaktivovat, takže by to bylo bez postihu. To však bohužel znamená, že spíše narazíme na Core řady K, které ještě nabídne AVX-512, ale v takovém případě už si budeme muset vybrat mezi těmito instrukcemi a jádry Gracemont. Obojí mít nemůžeme. Ovšem non-K verze Alder Lake-S s možností zapnout AVX-512 prý existují, takže můžete zkusit některý najít, pokud tedy máte tu možnost.
 
Pokud jde o desku, pak nejlepší volbou v tomto případě budou desky MSI, přičemž ty mají i možnost vypořádat se s deaktivací AVX-512 v mikrokódu, čili by měly takto fungovat i nové verze BIOSu, neboť ty mají možnost výběru verze mikrokódu. Dozvídáme se přitom, že vedle desek s čipsetem Z690 je to možné i na deskách MSI s B660 a přinejmenším na modelech Pro B660M-A a B660M Mortar. Vedle toho ještě AVX-512 umožní zapnout přinejmenším některé desky firem ASRock, Gigabyte a Asus (viz zdroj) a v jejich případě už bude nejlepší sáhnout po starších verzích BIOSů založených na mikrokódu verze 0x16 či starším.  


reklama