reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DRAM paměti zlevňují, TrendForce zvyšuje odhad poklesu na 10 %

8.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
DRAM paměti zlevňují, TrendForce zvyšuje odhad poklesu na 10 %
Jsou to sotva 3 týdny, co společnost TrendForce vydala odhad vývoje cen pamětí DRAM na další čtvrtletí. Už nyní přichází revize tohoto odhadu a nově se předpokládá, že ceny budou padat ještě výrazněji.
V druhé polovině června se objevily informace od společnosti TrendForce, které hovořily o předpokládaných poklesech cen pamětí DRAM. Obecně se předpokládalo okolo 3 až 8 %, nicméně nabídka nyní začíná ještě výrazněji převyšovat poptávku a ceny budou podle společnosti klesat více, než se zdálo ještě před 3 týdny. Nově se totiž hovoří o tom, že by pokles proti minulému čtvrtletí (Q2/22) mohl překonat dokonce i 10 %. Od doby nedostatku hardwaru jsme se dostali k tomu, že paměti DRAM své zákazníky v průměru hledají více než 2 měsíce.
 
DDR paměti
ilustrační obrázek, autor: Mike Deal, [CC BY-ND 2.0], přes Flickr
 
Pokud se na to podíváme po jednotlivých kategoriích, u pamětí pro PC se očekávalo 3-8 % v případě DDR4 a 0-5 % u DDR5. Nově se odhaduje obecně 5-10 %, což by u 32GB kitů mohlo znamenat až 400Kč pokles ceny. Na stejná čísla se dostávají i serverové paměti. U smartphonů to vypadá ještě lépe. Prodeje smartphonů totiž v poslední době dost klesají, přechází se na nové výrobní procesy, což přidává mnoho nových čipů na trh i způsobuje tlak na zbavování se starších zásob a zde se předpokládá dokonce 8-13% pokles.
 
Odhad cen pamětí DRAM
 
U pamětí pro grafické karty se kvůli propadu jejich prodejů po dalším útlumu kryptoměnové mánie také dosáhlo stavu, kdy je vyšší nabídka než poptávka, navíc je pro výrobce komplikovanější rychle upravovat množství vyráběných čipů. Přesto se nečeká až takový propad cen a mělo by jít o 3-8 %. Spotřebitelské DRAM do televizí a další elektroniky také ukazují známky poklesu. Očekává se pád cen starších pamětí DDR3, které jsou nyní docela vysoko, a se zaváděním nových výrobních procesů se očekává další navyšování nabídky, čemuž nestíhá odpovídat poptávka. I zde se tak očekává pokles o 8-13 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama