reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drobky kolem hospodaření AMD

16.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Drobky kolem hospodaření AMD
Podle jednání AMD to vypadá, že na tom opravdu není nejlépe, je totiž na nejlepší cestě, jak zabřednout do velkých problémů. Řeč je o splácení úvěru úvěrem, resp. směnkami. Celkem vymění 5,75 % akcií za necelé 1,5 miliardy dolarů v případě,...
Podle jednání AMD to vypadá, že na tom opravdu není nejlépe, je totiž na nejlepší cestě, jak zabřednout do velkých problémů. Řeč je o splácení úvěru úvěrem, resp. směnkami. Celkem vymění 5,75 % akcií za necelé 1,5 miliardy dolarů v případě, že do roku 2012 nebude schopno balík směnek zaplatit. Většina peněz z 1,5 miliardy zřejmě bude použita na splacení úvěru u Morgan Stanley Senior Funding, kde si společnost vypůjčila 2,5 miliardy pro zaplacení akvizice ATI.



Zároveň se objevily zmínky o tom, že AMD možná přece jen postaví novou FAB ve státě New York. Lhůta pro rozhodnutí je do roku 2009, ale není problém začít stavět na jaře příštího roku. Celá stavba má stát přes 3 miliardy dolarů, ale stát by v případě stavby poskytl podporu ve výši 1,2 miliardy dolarů. Továrna by mohla začít produkovat čipy v roce 2011, resp. 2012.



Na druhou stranu sehnat peníze na stavbu by nemusel být tak velký problém, neboť kromě nových procesorů, které se jistě stanou podstatným zdrojem příjmů, nyní AMD prodalo staré výrobní linky z Drážďanské továrny za 300 – 500 milionů dolarů. Prodej směřuje oficiálně neznámo kam, ví se jen, že kupujícím není TSMC; údajně má být cílovou destinací východ. Při poslední podobné transakci šly 130nm linky do Ruska.

Zdroj: Fudzilla -1, 2; TheInquirer

(), (), ()
reklama