Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron DJI Mini 2 dorazil na český trh. V čem překonává předchůdce?

5.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Dron DJI Mini 2 dorazil na český trh. V čem překonává předchůdce?
DJI představilo nástupce pro svůj kompaktní dron Mavic Mini, který se rovnou začal prodávat v českých obchodech. Novinkou je podpora 4K videa, delší dolet i výkonnější motory. Změnila se také cena.
Představení dronu DJI Mini 2 vlastně není žádným velkým překvapením. Skoro kompletní informace o novém modelu unikly na internet již minulý týden. Pokud by to nebylo na první pohled zřejmé, jedná se o nástupce pro loňský DJI Mavic Mini. Výrobce se rozhodl z názvu vypustit označení Mavic, podobně jako to udělal v případě své kamery DJI (Osmo) Pocket 2. Dron DJI Mini zůstane nejkompaktnější a cenově nejdostupnější volbou v nabídce této značky. Ideální tedy bude hlavně pro začátečníky. Hmotnost se z legislativních důvodů udržela na stejné hodnotě jako u předchůdce – 249 g. Pokud by totiž ručička váha ukázala jen o trochu více, znamenalo by to pro majitele v mnoha zemích (brzy i v ČR) nutnost registrace dronu a přísnější pravidla pro jeho používání.
 
 

DJI Mini 2 vs. DJI Mavic Mini


 
Patrně největší novinky, které dron přináší svým uživatelům, se týkají vylepšené kamery. Nově lze pořizovat záznamy v rozlišení 4K, zatímco maximum předchůdce se zastavilo na 2.7K. Výrobce doplnil, že v režimu 4K nahrává kamera se 30 snímky za sekundu a při datovém toku 100 Mbps (předchůdce uměl jen 40 Mbps). Záběry lze přiblížit až čtyřikrát, z čehož dvojnásobný zoom je bezztrátový. DJI Mini 2 ovšem patrně používá stejný 12MPx snímač jako předchůdce o velikosti 1/2.3". Můžeme se proto dohadovat, zda za absencí 4K u původního Mavic Mini stojí jen marketingová strategie výrobce (tj. ponechat si nějaké vylepšení pro nástupce) nebo jiný důvod.
 
 
Pro fotografy přináší druhá generace ještě podstatnou novinku, a to pořizování snímků (nikoliv videí) v RAW. U svého nového dronu použila firma DJI svůj vlastní systém přenosu (tj. komunikace mezi dronem a ovladače) Ocusync 2.0, který umožní streamování videa na vzdálenost až 10 km místo původních 4 km. Verze pro evropské trhy by ovšem měla mít z legislativních důvodů omezený dolet na 6 km. Systém Ocusync 2.0 používá pro komunikaci pásma 2,4 a 5,8 GHz, mezi kterými přepínání podle aktuální síly signálu.
 
 
Kromě toho dostal DJI Mini 2 o něco silnější motory, což se projeví třeba lepším zrychlením – ve sportovním režimu zvládne dron stoupat rychlostí 5 m/s místo původních 4 m/s. Ještě výraznější je potom rozdíl v maximální rychlosti letu, která stoupla ze 13 m/s na 16 m/s. Tento upgrade by se mohl pozitivně projevit také v odolnosti za silného větru. V případě výdrže baterie pravděpodobně uživatelé nepoznají rozdíl. Podle oficiálních specifikací by měl DJI Mini 2 na jedno nabití létat až 31 minut, zatímco u předchůdce to bylo o minutu méně. Bez výraznějších změn zůstal také design dronu.
 
 

O trochu vyšší cena

 
 
DJI Mini 2 můžete již nyní pořídit na českém trhu za 12 999 Kč. V tomto základním balení najdete kromě dronu také ovladač a jednu baterii. Pro náročnější uživatele je opět připravena sada Fly More Combo za 16 990 Kč, která navíc obsahuje třeba dvě další baterie, nabíjecí rozbočovač a cestovní tašku. V nabídce zůstává i loňský DJI Mavic Mini.
 
Zdroj: DJI.com