reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Durateq 3100 – Vejde se odolný kapesní počítač do kapsy?

30.5.2005, Pavel Bureš, článek
Durateq 3100 – Vejde se odolný kapesní počítač do kapsy?
Společnost Softeq si usmyslela, že vyrobí odolné PDA pro použití v průmyslu i v turistice, které by narozdíl od ostatních zařízení zachovávalo nízkou hmotnost. Zdá se, že se úkol podařil, Durateq 3100 obsahuje moderní operační systém, obvyklé množství paměti RAM u levnějších modelu a hlavní je, že PDA přečká bez úhony např. pád ze stolu či chvíli na dešti.
Durateq 3100 vychází z HP iPaqů a je dodáván s operačním systémem Windows Mobile 2003 SE. Pokud si říkáte, že je škoda, že PDA neobsahuje nový systém WM 5, máte samozřejmě pravdu. Ale outdoorová zařízení nejsou koncipována pro uživatele vyžadující nejmodernější technologie. Často najdou uplatnění v továrnách, stavebnictví či horské turistice. Stavební mistr ani horolezec nepotřebuje nejnovější procesor, operační systém ani VGA displej, stačí mu, když PDA dobře vykonává základní funkce a v důležitých okamžicích nevypoví službu.


Srdcem zařízení je procesor Samsung S3C 2440 na frekvenci 300 MHz, existuje i verze s CPU o 100 MHz rychlejším. PDA můžete rozšířit díky SD slotu např. o GPS jednotku nebo čtečku čárových kódů.Z důvodu zajištění bezpečnosti dat je CF i SD slot chráněn proti poškození krytkou. Pro spojení s jinými zařízeními slouží Wi-Fi (konkrétně 802.11b – 11 Mbps), Bluetooth 1.1 a infračervený port. Z paměti RAM je uživateli dostupných 56 MB (včetně datového úložiště iPaq store). Pokud si připlatíte, dostanete PDA s 152 MB volnými. Displej je 3,5“, díky WM 2003 SE můžete rychle přepínat mezi portrait a landscape režimem. Displej zobrazí 65 563 barev a jeho rozlišení bude pravděpodobně 240 x 320 bodů (materiály výrobce se o rozlišení nezmiňují).



Mikrofon, reproduktor a výstup na sluchátka jsou mezi PocketPC standardem, ani zde nechybí. Balení obsahuje 1440 mAh lithiovou baterii, můžete si přikoupit akumulátor s dvojnásobnou kapacitou. Zajímavá je dokovací stanice, která pojme až 5 počítačů.
reklama