reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DVD míří do šrotu - ukázka kvality HDTV s porovnáním

21.9.2005, Eagle , aktualita
DVD míří do šrotu - ukázka kvality HDTV s porovnáním
O tom, že dnešní DVD s jeho kompresí MPEG2 je už totálně zastaralá záležitost, víme delší dobu. Na jedné stránce se objevilo zajímavé porovnání screenshotů z filmu The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring (Pán prstenů - společenství...
O tom, že dnešní DVD s jeho kompresí MPEG2 je už totálně zastaralá záležitost, víme delší dobu. Na jedné stránce se objevilo zajímavé porovnání screenshotů z filmu The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring (Pán prstenů - společenství prstenu). Jedná se samozřejmě o porovnání klasické DVD verze s verzí HDTV (High Definition Television), konkrétně pak s rozlišením 1920 x 1080 pixelů.


verze DVD (MPEG2)



verze HDTV 1080i (Windows Media Video 9)

Tyto obrázky pocházejí ze stejného místa. Jak je vidět, obraz v HDTV nejen že nabízí cca. 4x vyšší rozlišení (1080i je ekvivalentem k 2MPixel fotoaparátu), ale také mnohem detailnější obraz. Jak vidíte výše, DVD je celé rozmazané, neostré. Oproti tomu obraz z HDTV se skutečně přibližuje fotografii.

Pokud máte zájem vyzkoušet si prožitek v plném rozsahu, stále ještě funguje stránka Microsoftu, kde jsou některé tituly nabízeny - odkaz zde. K prohlížení obsahu ve formátu 1080p (1920 x 1080 pixelů) budete potřebovat minimálně grafickou kartu na úrovni GeForce 6600 s kvalitní 2D akcelerací a Athlon 64 3000+. Filmy jsou zcela nespustitelné na jakýchkoli grafických kartách staršího data výroby a třeba na generaci Radeon 9800 už se budete muset spokojit s nějakým tím trháním. Pokud máte slabší počítač, stáhněte si raději rovnou 720p (1280 x 720 pixelů, tedy 0.9 MPixelu - méně než polovina rozlišení 1080p).

Při stahování zároveň počítejte s tím, že dvouminutová ukázka v 1080p má velikost cca. 150 MB.
reklama