reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvě aktuální novinky od Microsoftu

21.9.2016, Michal Hala, aktualita
Dvě aktuální novinky od Microsoftu
Dnes vás nejdřív budeme informovat o tom, jak si Microsoft vede ve světě open-source softwaru. Pak se podíváme, jak se nejspíš bude vyvíjet budoucnost komunikační aplikace Skype na všech dosud podporovaných platformách.
Podle Liama Tunga ze ZDNetu (odkaz je dole), který analyzoval údaje GitHubu (viz obrázek) se Microsoft, respektive někteří jeho pracovníci, stal největším přispěvatelem této služby. Microsoft tak překonal Facebook i Google, u kterých bychom možná intuitivně předpokládali největší zapojení do open source světa. Příspěvky na GitHub samozřejmě nejsou absolutní metrikou angažovanosti v open-source řešeních, ale zajímavý indikátor to jistě je.


Přehled největších přispěvatelů do open-source řešení


Pamatujete, jak za časů Steva Ballmera Microsoft označoval open-source software za rakovinu a jeho komunitu za nepřítele? Tak tahle doba je – naštěstí pro všechny zúčastněné – dávno a definitivně pryč. Připomeňme si některé významné aktivity Redmondu na poli open-source řešení. Microsoft již před nějakou dobou uvolnil softwarový framework .Net Core a ta se má stát dominantním redmondským řešením v této oblasti.

Podobně je to s Xamarinem, platformou pro vývojáře, která umožňuje (nebo by měla umožňovat) vyvíjet současně pro Windows, Android i iOS. Což by mělo být jednak přínosem pro vývojáře, jednak to mělo – s ohledem na dřívější plány Microsoftu – dávat naději mobilní verzi desítek. Nicméně dnes se tenhle plán už pohybuje spíš v oblasti teorie. Což ovšem neznamená, že by se Xamarin nemohl stát oblíbeným vývojářským prostředím.

Posledním příkladem redmondského příspěvku do rodiny open-source softwaru je CNTK (Computational Network Toolkit). Každopádně jde o bouřlivě se rozvíjející se oblast – jednu z těch klíčových, kde se s největší pravděpodobností budeme v nejbližší době setkávat s nejvýraznějšími inovacemi v oblasti softwaru. Na všech uvedených příkladech je dle mého soudu vidět, že Microsoft uvolněním sleduje jak své vlastní strategické cíle, tak dává komunitě vývojářů do rukou opravdu zajímavý software.


Logo Skype


Druhá skupina novinek se týká komunikační aplikace Skype. Ve verzi Skype Preview ve Windows 10 Insider Preview build 14926 se objevuje možnost přijímat a posílat SMS přímo z PC. Tedy ona to zase není úplně taková novinka, protože pokud máte mobilní verzi desítek i desktopovou a jeden společný účet u Microsoftu, tak se vám SMS zobrazují na desktopu jako notifikace.

Dokonce se můžete neúspěšně pokusit poslat SMS z desktopu pomocí Cortany. To se vám povede až do momentu, kdy vám Cortana oznámí, že SMS byla předána k odeslání mobilu. A tím to „zhasne“, protože SMS k adresátovi nikdy nedorazí. Upřímně řečeno vůbec nechápu, proč tohle fakt elegantní řešení redmondští vývojáři nedotáhli do konce. Trochu mám pocit, že Microsoft zbytečně často mění plány ohledně řešení určitých situací ve Windows 10. Škoda…

Další novinka kolem Skypu je, že Microsoft – alespoň podle oficiálně nepotvrzených informací webu Ars Technica – hodlá zpřehlednit nabídku tohoto komunikačního klienta. Místo desktopové aplikace pro Windows, univerzální aplikace pro Windows 10, webové verze, verze pro Xbox, dále verze pro macOS, iOS, Android a Linux totiž údajně chce vytvořit jediného multiplatformního klienta Skype for Life.

Pokud je to pravda, tak mě to skutečně nepřekvapuje, protože v té džungli různých verzí Skypu se v Redmondu už naprosto nemohou vyznat. Nehledě na to, že vývoj tolika verzí musel být totálně neekonomický. Jediné, co mě udivuje je, že to někoho v Microsoftu nenapadlo už dávno. A dost by mě zajímalo, jak to dál bude s podnikovou verzí Skype pro firmy.

Zdroj: Ars Technica, Skype (blog), ZDNet
reklama