reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojčipový X670 údajně stojí méně než jednočipový X570

2.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Dvojčipový X670 údajně stojí méně než jednočipový X570
Dle známého youtubera Moore's Law is Dead (MLID) by základní desky s AMD X670 nemusely být příliš drahé, alespoň ne kvůli cenám čipové sady. Ta je prý i přes nasazení dvou čipů Promontory 21 levnější než X570. 
Je ostatně logické, že přinejmenším pro AMD bude výhodnější (nechat) vytvořit X670 ze dvou čipů, jinak by to nedělalo. Roli v tom ale jistě bude hrát i to, že nemusel být vytvořen zvláštní čip pro B650, což se propíše do nákladů za vývoj a rozjetí výroby. AMD tak pomocí jednoho kusu křemíku bude moci nabídnout celkem tři čipsety, a to X670 Extreme, X670 a B650, i když první dva jmenované se liší v podstatě jen tím, jak výsledné desky dokáží či nedokáží využít nabízených vlastností. Krom toho se dříve mluvilo také o B650 Extreme, což by byl opět stále jeden Promontory 21, ale nejspíše na deskách se zaručenu podporou PCIe 5.0 na grafickém slotě. AMD však oficiálně nic takového nezmínilo. 
 
 
V každém případě je dobré slyšet, že i dvoučipový X670 by měl být ve výsledku levnější než X570, ovšem cenu desek pochopitelně určuje daleko více faktorů a je vysoce pravděpodobné, že nové modely budou přesto dražší.
 
Jde totiž jednak o implementaci rozhraní PCIe 5.0 a potřebné retimery/redrivery, kvalitnější obvody a kdo ví, co ještě. A pak už víme, že procesory Ryzen 7000 dosáhnou až 170W TDP, čili téměř o dvě třetiny více než v generaci Ryzen 5000. Zvláště desky s X670 tak s tím budou muset počítat, čili ponesou silnější napájecí systém u procesorové patice, a to se také projeví na ceně. 
 
Ceny základních desek pro procesory AMD ale mají kam růst, neboť dnes jsou obecně stále levnější než desky pro moderní Core 12. generace. Na druhou stranu jsou na trhu také mnohem déle a i cena desek pro nové Intely už na jaře spadla, ovšem v případě procesorů Intel více než u AMD musíme myslet na to, abychom si nekoupili desku s příliš slabým napájením, která by nám mohla škrtit výkon procesoru více než jiná deska.
 
Právě to by se mohlo brzy týkat i procesorů AMD, i když mezi 170W modely jich asi nebude patřit mnoho a vždy platí, že k výkonnému procesoru potřebujeme i adekvátně kvalitní desku. 
 
Výrobci mainstreamových desek by ale i dle MLID neměli mít důvod zdražovat, pokud tedy jde o cenu komponent. Jde nám tu o desky, které rozhraní PCIe 5.0 budou podporovat jen okrajově (SSD) a využijí systém napájení, který nebude počítat s nejvýkonnějšími procesory a jejich OC. 
 
 
MLID také ukázal svou představu o cenách desek s různými čipsety, a to včetně neoznámených B650E a A620. Cenová rozpětí jsou ale značná a i když nejspíše jde jen o odhad vycucaný z prstu, jistě se budou s reálnými cenami alespoň částečně překrývat. 


reklama