reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojice AMD Rome proti Xeon Platinum v testu: téměř jednostranná záležitost

8.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Dvojice AMD Rome proti Xeon Platinum v testu: téměř jednostranná záležitost
Server Hexus.net si mohl vyzkoušet server se dvěma 64jádrovými Rome, které byly postaveny proti dvěma Xeon Platinum s 28 jádry. Můžeme se podívat na výsledky, které jednoznačně ukazují na kvality nových CPU od AMD. 
Testovat 64jádrové EPYC proti 28jádrovým Xeonům by mohlo působit jako značně nefér, ovšem je třeba si uvědomit dvě důležité věci. Zaprvé, Intel aktuálně nic lepšího než 28jádrový Xeon nemůže nabídnout a potom, 64jádrové procesory EPYC jsou se svými cenami někde zcela jinde. Jejich rozpětí je 4425 až 6950 dolarů, přičemž pro Xeony platí 8719 až 15460 dolarů. 
 
 
Zde se budeme konkrétně bavit o EPYC 7742 s cenou 6950 dolarů a Xeon Platinum 8280 za 10.009 dolarů. Server Hexus.net na dvouprocesorové systémy pustil benchmarky, které samozřejmě pro testování desktopů či prostě běžných PC zrovna nepoužíváme. A pokud jde právě o výběr testů tohoto serveru, pak můžeme začít s testy propustnosti paměti. 
 
 
Zde je samozřejmě počet jader irelevantní, ovšem je vidět, že propustnost EPYC je vyšší než v případě Xeonu a to platilo pro všechny čtyři dílčí testy. 
 
 
A pak tu máme už testy zkoumající výpočetní výkon procesorů, jako je třeba C-Ray týkající se grafiky a konkrétně pak ray-tracingu, který testoval výkon ve 4K se 16 sledovanými paprsky na pixel. Zde se uplatní především matematický koprocesor a AMD předvedlo téměř dvakrát vyšší výkon. 
 
 
Pak tu máme třeba OpenSSL a jeho test šifrování dat s využitím 4096bitové RSA, kde platí o cca 80 % vyšší výkon pro AMD. 
 
 
Jsou tu ale i testy, které ukázaly mnohem lepší poměr ve prospěch AMD. Například v M-Queens testujícím celkový vícevláknový výkon byly EPYC více než dvakrát lepší a podobné to bylo v Sysbench. 
 
 
 
Naopak v Redis (Remote Dictionary Server) dokázaly Xeony svou konkurenci porazit, i když kdybychom ve výsledcích zohlednili ještě ceny procesorů, už by to pro Intel tak dobře nevyznělo. 
 
V testech serveru Hexus.net tak procesory EPYC excelují a pokud jde o jejich nevýhody, ty se dle závěru týkají pouze chybějícího hardwaru pro AI (Intel má DL Boost). Jenomže z našeho pohledu AMD nemá zrovna důvod, proč něco takového do svých procesorů přidávat, neboť pro AI nabízí své grafické čipy, jaké Intel nemá. Na druhou stranu je pravda, že Intel má zase jiný specializovaný hardware pro AI také, stačí se podívat na moderní Pohoiki Beach či Nervana. Záležet ale bude jako obvykle na zákaznících, zda vůbec akceleraci výpočtů pro AI na procesorech ocení, nebo ne. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama