reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoujádrová Pentia D "nikdo" nechce

30.6.2005, Milan Šurkala, aktualita
Dvoujádrová Pentia D "nikdo" nechce
Poptávka po dvoujádrových procesorech Pentium D je nižší, než se očekávala. Intel očekával, že v třetí čtvrtině tohoto roku budou dvoujádrové procesory tvořit 10% všech LGA775 procesorů a ve čtvrté čtvrtině asi 15%. Podle dosavadních prodejů...
Poptávka po dvoujádrových procesorech Pentium D je nižší, než se očekávala. Intel očekával, že v třetí čtvrtině tohoto roku budou dvoujádrové procesory tvořit 10% všech LGA775 procesorů a ve čtvrté čtvrtině asi 15%. Podle dosavadních prodejů se zdá, že i k těm 10% je na míle daleko, nemluvě o 5% za toto čtvrtletí.



Pentia D sráží na zem nekompatibilita s chipsety i915/i925. Procesory potřebují desky s chipsety i945/i955 a ty jsou asi o $10 dražší. Navíc nabídka desek rozhodně není příliš bohatá. Dalším problémem Intelu jsou dvoujádrové procesory AMD Athlon X2, které Pentia D svým výkonem drtí. Intel sice nabízí levnější procesory, uživatelé však zatím vyčkávají, co se bude dít. Na trh by zřejmě měly přijít i méně výkonné Athlony, které budou nejspíš zdatnou konkurencí Intelu a navíc nesdílí jeho problémy (nekompatibilita se stávajícími deskami, obrovské nároky na spotřebu,...).

Nedostatečná poptávka po těchto procesorech se nelíbí ani výrobcům pamětí RAM, jejichž rychlé DDR2-667 a rychlejší moduly tak zůstanou na pultech obchodů. Zatím ani DDR2-533 neprojevila jakýkoli znatelný nárůst výkonu proti klasickým DDR pamětem a právě DDR2-667 by měl znamenat konečně nějaký výkonnostní skok. Výrobci pamětí však prohlašují, že ceny modulů DDR a DDR2 se v nejbližší době co nejvíce srovnají.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama