reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk: 50% navýšení energetické hustoty na cca 400 Wh/kg do 4 let

26.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk: 50% navýšení energetické hustoty na cca 400 Wh/kg do 4 let
Pro elektromobily je zásadní vysoká energetická hustota akumulátorů, a to ať už se bavíme o hmotnosti nebo o objemu akumulátoru. V případě hmotnosti Elon Musk hovoří o navýšení na 400 Wh/kg za 3-4 roky.
Elektrický pohon zažívá velký boom a Elon Musk se nechal slyšet na Twitteru, že by se energetická hustota akumulátorů mohla během následujících 3-4 let zvýšit o 50 %, a to v praxi, nikoli jen v laboratoři (průměrný nárůst hustoty akumulátorů je obvykle 3-8 % za rok dle různých zdrojů). Takové rychlé navýšení by bylo vskutku nebývalé a umožnilo by zvýšit množství uložené energie o 50 % a s tím i dojezd nebo naopak při stejném množství energie mít o třetinu lehčí akumulátor (tedy o cca 150-200 kg). Případně se částečně může zlepšit obojí, o něco stoupne množství energie a současně o něco klesne hmotnost.
 
Tesla akumulátor
 
Hustota dnešních akumulátorů Tesly patří k nejlepším na světě, pokud se bavíme o komerčně dostupných akumulátorech, a činí cca 260 Wh/kg. 50% zvýšení by tuto hodnotu posunulo až někam ke hranici 400 Wh/kg, která se považuje za hraniční pro elektrický pohon v letecké dopravě. Spekuluje se, že zde by mohla mít slovo nová anoda s křemíkovými nanovlákny (takovou se vědci zabývají už mnoho let, ale poslední dobou bylo docela ticho po pěšině).
 
Připomeňme, že Panasonic hovořil o tom, že Tesle bude schopen dodávat články s o 20 % vyšší hustotou až za 5 let, takže Musk zde patrně hovořil spíše o článcích, které by měly vzniknout ve spolupráci s čínskou společností CATL. Ještě dodejme, že se na 22. září chystá Battery Day a představení přelomové generace akumulátorů. 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama