reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk chce dopravit první lidi na Mars už v roce 2025

3.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Elon Musk chce dopravit první lidi na Mars už v roce 2025
SpaceX, společnost Elona Muska, odhalila velkolepé plány pro dopravení prvních lidí na Mars už v roce 2025. Pokud tento plán vyjde, soukromá vesmírná společnost o mnoho let předčí i agenturu NASA.
Podnikatel Elon Musk, který je známý také díky své automobilce Tesla, chce se svou kosmickou společností SpaceX utrhnout prvenství v dopravení prvních lidí na Mars. Jeho plány na první přistání lidí na rudé planetě by o spoustu let předčily NASA. Společnost NASA plánuje až v roce 2028 dostat první lidi pouze na orbitu Marsu, a to s pomocí společnosti Lockheed Martin, přičemž na samotný povrch rudé planety by se astronauti dostali až mezi roky 2030 a 2040.

Cesta lidí na Mars bude dalším zásadním milníkem v objevování vesmíru. Není tedy divu, že se o to kosmické společnosti snaží. Zdá se však, že s nadšením pro věc a ambicemi Elona Muska jde všechno rychleji, protože první zkušební přistání modulu Dragon bez posádky hodlá SpaceX na povrchu Marsu uskutečnit v roce 2018.

Posádka, která by podle Muskova plánu mířila na Mars, by ze Země vyrazila v roce 2024 a v roce 2025 by měla dosáhnout rudé planety. Jedná se však zatím jen o předběžné plány, nic není jisté a vše se může změnit a zpozdit. V současné době se společnost SpaceX zaměřuje spíše na to, aby byly její rakety znovu využitelné, a nemusela se tak na každou misi vyrábět celá nová raketa.



Než však dojde ke skutečnému dosažení cíle a přistání na Marsu, je třeba v plánu doladit ještě spoustu detailů. Zejména ty, které se týkají posádky. Modul Dragon není nijak závratně velký, a proto bude potřeba nějaké rozšíření obytného prostoru, zajistit se bude muset i dostatek potravy pro astronauty na cestu a pro pobyt na Marsu. Samotná cesta bude trvat 9 měsíců, což není krátká doba, pokud ji člověk tráví v malém vesmírném modulu.

Než se samotní astronauti vypraví na Mars, bude také společnost SpaceX potřebovat i silnější raketu, která by celý náklad dopravila do vesmíru. K tomuto účelu by mohla posloužit raketa Falcon Heavy, která by měla být třikrát silnější než současný Falcon 9. Falcon Heavy však ještě nebyl představen, i když už tomu tak podle plánů mělo být. První let této rakety je v současné době naplánován na letošní podzim.

Elon Musk se netají ani se svými vlastními ambicemi dosáhnout Marsu. "Pokud bych si měl vybrat místo, kde zemřu, pak Mars není špatnou volbou," prohlásil. Je tedy jasné, že se bude snažit, aby se jeho plán na dopravení astronautů na Mars v roce 2025 splnil a nezpozdil. Další podrobnosti o tomto troufalém plánu Elon Musk sdělí letos v září.

Zdroje: techcrunch.com, popsci.com
reklama