reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kosmická loď od Lockheed Martin dopraví lidi na orbitu Marsu v roce 2028

23.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Kosmická loď od Lockheed Martin dopraví lidi na orbitu Marsu v roce 2028
Mezinárodní společnost Lockheed Martin pod vedením NASA odhalila své plány na vesmírnou loď Mars Base Camp, která bude mít za úkol dopravit astronauty na oběžnou dráhu našeho vesmírného souseda - Marsu.
Když už člověk dosáhl Měsíce, pozornost se soustředí dál, a to na Mars. Není tedy divu, že se plánují mise, kdy na rudou planetu budou vysláni už přímo kosmonauté. Výzkumné mise na dálku jsou zajímavé, ale není to pro vědu dostačující. Společnost Lockheed Martin představila plány kosmické lodi, která má za úkol dovézt astronauty na oběžnou dráhu Marsu. A navíc se realizace této mise plánuje už za dvanáct let, v roce 2028. Bylo by to tak poprvé, co by lidé dosáhli Marsu.

Společnost Lockheed Martin se nezaměřuje jen na leteckou výrobu, ale angažuje se i v kosmonautice. Na konferenci Humans to Mars ve Washingtonu, která má za cíl dostat člověka na Mars, představila tato mezinárodní společnost plány na kosmickou loď Mars Base Camp, kterou s pomocí NASA plánuje vybudovat.

Loď má pojmout šest astronautů, kteří se na let na Mars vypraví, a nebude v ní chybět ani potřebná laboratoř, díky které bude možné zkoumat vzorky už přímo na místě. Astronauti budou na orbitě Marsu žít deset nebo jedenáct měsíců a budou sbírat materiály na výzkum. Roboty či jiné stroje, kteří budou vzorky sbírat, tak bude možné ovládat v reálném čase a bez několikaminutového zpoždění signálu ze Země. Proběhne také bližší prozkoumání měsíců, které kolem Marsu obíhají.


"Myslíme si, že když dostaneme vědce s laboratořemi na oběžnou dráhu Marsu, i jen v několika měsících jim to umožní dosáhnout většího množství poznatků, než co jsme byli schopni sesbírat za posledních 40 let," prohlásil Tony Antonell, hlavní technolog pro výzkum vesmíru společnosti Lockheed Martin a bývalý astronaut NASA.

Kosmonauti také pomůžou vybrat nejlepší místo pro přistání lidí přímo na Marsu, které bude hned dalším cílem. "Myslíme si, že dosažení orbity Marsu je nezbytný krok před vysazením člověka přímo na povrchu planety. NASA to má ve svých plánech a my dolaďujeme detaily," dodal Tony Antonell. Přesné plány na přistání lidí na Marsu zatím nejsou, ale společnost doufá, že by se mohlo uskutečnit kolem roku 2030 nebo 2040.




Společnost Lockheed Martin je zapojena do programu NASA Journey to Mars. NASA ve spojitosti s misí na Mars už začala pracovat například na raketě Space Launch System (SLS) nebo na kapsli Orion. Tyto technologie určené pro cestu na Mars mají být hotové do roku 2018, kdy proběhne testování a první let s posádkou se uskuteční v roce 2023.

Kosmická loď Mars Base Camp nebude založena na žádných závratně nových technologiích, naopak se bude snažit využívat to, co už máme k dispozici nyní a co už se osvědčilo. Tony Antonell k tomuto tématu řekl: "Všechny součástky už dnes existují, není to nic úplně nového. Využíváme výhody toho, co už máme."

O Mars jeví zájem i jiné vesmírné společnosti, než je NASA. Jednou z nich je soukromá společnost Elona Muska SpaceX, která v poslední době slaví mnoho úspěchů, jako je například přistání rakety na plovoucí plošině. SpaceX má v plánu už v roce 2018 provést zkušební přistání modulu Red Dragon na povrchu Marsu, zatím ale není jisté, kdy na rudou planetu zamíří první lidé.

Zdroj: IFLScience
reklama