reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk se rozmluvil o cestě na Mars

13.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk se rozmluvil o cestě na Mars
Plány Elona Muska a jeho společnosti SpaceX na dobývání Marsu už jsou nějaký ten týden venku, i když je dobře známé, že to byl vždy jeho sen. Nyní se ale Musk rozpovídal o tom, co bude v nejbližší době následovat na této cestě.
Elon Musk nedávno potvrdil, že jedním z cílů jeho společnosti je dopravit první lidi na Mars už v roce 2025, což je od něj velice ambiciózní. Zaznívá k tomu pochopitelně i mnoho kritických hlasů, ale společnosti SpaceX nelze upřít jedno, a sice její obrovský pokrok v posledních letech. Tím ale byla ostatně opojena i NASA, na jejíž plány z 50. let počítající s nukleárním pohonem jsme se podívali nedávno a nakonec bude tato vesmírná agentura ráda, když jí to vyjde o mnoho desítek let později. Tehdy ale lidstvo ještě nevědělo o pobytu ve vesmíru a jeho úskalích téměř nic, zatímco dnes už má zkušenosti s dlouhodobým setrváním astronautů (a jiných -nautů) na vesmírných stanicích. Ani to však neznamená, že je vše vyřešeno, když lidé na takové ISS mohou pravidelně očekávat zásobovací lodě, mohou s blízkými na Zemi komunikovat v reálném čase a především jsou stále chráněni magnetickým polem Země.





Jaká je tedy "roadmap" firmy SpaceX pro příštích 9 let? Už dříve jsme mluvili o tom, že se má na Mars vydat její první plavidlo, a to v roce 2018. Půjde o Red Dragon, nepilotovanou verzi lodi Dragon, která je sice určena pro posádku sedmi lidí, ale rozhodně se nehodí pro tak dlouhou misi. Podobné mise se pak budou opakovat vždy po dvou letech, kdy se Mars přiblíží k Zemi a budou využity k zasílání roverů, provádění věděckých experimentů a samozřejmě i pro testování různých systémů vesmírných lodí.

Elon Musk se to nerozpakoval označit za zřízení zásobovací cesty k Marsu, na niž se budeme moci spolehnout "stejně jako na odjezd vlaku ze stanice". Pro vypuštění lodi Red Dragon bude za dva roky využita nová výkonná raketa Falcon Heavy, která dokáže vyslat k Rudé planetě náklad o hmotnosti 13.600 kg. Je tak výkonnější než Delta IV Heavy, ale na takový Saturn V pochopitelně nemá. Red Dragon má být dosud nejtěžší náklad, který byl vyslaný k Marsu a který přistane na jeho povrchu.

Pak můžeme očekávat další mise v roce 2020, 2022 a nakonec už nastane rok 2024 a vypuštění první lidské posádky, která na Marsu přistane v roce 2025, pochopitelně dle plánů firmy SpaceX. V roce 2022 chce Musk vyslat k Marsu první Mars Colonial Transporter a právě to je loď, v niž by měla mnohaměsíční cestu vydržet lidská posádka. Tento dopravní prostředek bude více odhalen až na letošní konferenci v září a Musk slíbil, že z něj budeme nadšeni. Čili v roce 2022 bude vyzkoušena loď pro dopravu prvních lidí a o dva roky později už má posádka odstartovat a využít i zařízení, která po sobě na Marsu nechaly předchozí mise.

První posádka vyslaná na Mars nebude četná, neboť půjde o velice nebezpečnou misi s nejistým návratem a ve SpaceX chtějí zajistit, aby v případě selhání nepřišlo o život moc lidí. Musk k tomu otevřeně řekl, že je to "nebezpečný podnik a někdo pravděpodobně zemře, ale o tomto riziku bude vědět. Ale na druhou stranu půjde o lidi, kteří jako první budou dláždit cestu na Mars, která se za mnoho let stane bezpečnou i komfortní."

Zdroj: Astronomy
reklama