reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Epic Games Store odstartoval zprudka, alespoň co se týče dopadu na trh, kde měl ještě donedávna neotřesitelnou pozici Steam. Z hlediska funkcí je však platforma firmy Epic velice chudá, ale postupně se zlepšuje. 
potooczech (345) | 13.3.201913:35
A k čemu že je vlastně Epic Fail Store dobrý? Nebýt exkluzivity na některé tituly, tak si jej nikdo ani nevšimne.
Odpovědět1  0
armagedon (205) | 12.3.201912:09
Ale jo, jen at se snazi. Jenom me mrzi, ze to chcou vzit cestou exkluzivit ­- domnivam se, ze prave PC hraci jsou na politiku exkluzivit obzvlaste citlivi ­(uz jen kvuli konzolovym exkluzivitam­). Ano, cast uzivatelu to resit nebude, ale pro tu druhou cast to je a bude veliky skraloup pres obrazek platformy. Podle me nebylo moc moudre zacit tlacit takhle na pilu hned od zacatku..
Odpovědět5  0
Jan Vítek (3360) | 12.3.201912:11
Jenomže kdyby to nebyly exkluzivity, tak z toho 88% podílu budou mít vývojáři skoro žádný užitek. Drtivá většina lidí by si třeba Metro Exodus koupila na Steamu a hlavní výhoda prodeje na Epic by padla.
Odpovědět1  1
armagedon (205) | 12.3.201912:29
A jsi si tim jisty? Ja si treba myslim, ze pokud by prave to Metro vydali na steam a soubezne na epic treba o tech rozdilnych par procent levneji, tak by si jini uzivatele to metro na epicu koupili dobrovolne a mozna i nadsene. Jini by si mohli porad priplatit za steam verzi. Obecne by se te hry prodalo urcite o poznani vice a meli by z nastupu takove platformy uzitek vsichni. Ja jsem si treba to Metro predobjednal na jednom zahranicnim obchode ­(inzerovanou steam verzi­), ale vylozene proto, ze bych dostal to co jsem si neobjednal, jsem se radeji nechal refundovat a na hru sem se prozatim vykaslal. Vim taky, ze zdaleka nejsem jedinny, kdo se zachoval podobne.

Podle meho je spatny obchodni model zakaznika nutit do neceho, co je pro nej samotneho ve vsem mene vyhodna moznost ­(hra na nove, mene atraktivni, mene vybavene platforme, nutici nam dalsi stepeni hernich knihoven, za ve vysledku uplne stejnou cenu­). A zachovat se k zakaznikum takhle vpodstate hned od vstupu do byznysu je pomerne vypovidajici a ukazujici nam i do budoucna, jak hodlaji pristupovat ke svym zakaznikum :­/ Nekomu to je mozna jedno, ale nekomu zase ne..
Odpovědět5  1
Andir (747) | 12.3.201912:34
je to snadné steam byl nenažranej tak se na něj vydavatel vybodl, je smutné že to lidi nedokáži pochopit, když jsi někde v práci a jinde ti nabídnou více taky jdeš za lepším snadné.
Odpovědět0  9
armagedon (205) | 12.3.201914:16
Ne. Za mne je spravny pristup nejprve zacit jednat, podminky jsou vzdycky dynamicke a muzou se kdykoliv zmenit ­- v tvem prikladu nejprve zajdes za stavajicim nadrizenym a mas realnou sanci ze ti plat dorovnaji, pokud si te tedy patricne vazi a budou te chtit udrzet. Nikde jsem nevidel ani blby neoficialni tweet, ze by se nekdo v pripade toho metra alespon pokusil s valve jednat o pripadne uprave podminek. Urcite by bylo i pro ne zajimavejsi si nekde ubrat, nez to, co se nakonec udalo. Z toho si sam za sebe vyvozuji, ze slo o jednostranne preplaceni za exkluzivitu.

Exkluzivita neni v zadnem pripade konkurence, exkluzivita je vpodstate vydirani ­- bud dobrovolne pristoupis na pro tebe mene vyhodnou nabidku ­(v pripade metra tomu tak bylo­), nebo se zakaznikem takoveto nabidky nestanes. Pokud s necim nesouhlasim, tak je jedinna moje moznost si takovy produkt neporidit, na tom neni nic spatneho.
Odpovědět5  0
Karel Polívka (1068) | 12.3.201913:31
Především je třeba si připustit, že tak dominantní pozice Steamu skončila a to štěpení platforem­/knihoven s hrami u hráčů se bude jen a jen zvětšovat. Pokud tento faktor akceptujete ­(vím, zvyk je železná košile a taky bych měl nejraději vše v rámci jediné platformy – nějakou dobu mi to taky vadilo, kolik účtů už mám jen kvůli pár hrám, nicméně dostal jsem se už do stavu, že mi to je jedno­), pomyslný problém v podstatě zmizí, protože Epic se svým Store postupuje logicky, pokud se má v dohledné době nějak prosadit a ne pouze paběrkovat kdesi v koutě.
Odpovědět0  0
armagedon (205) | 12.3.201914:29
Hele ja nemam zadny problem s alternativama, naopak treba i pred tim steamem vzdy uprednostnuji GOG, pokud dostanu tu moznost. Dokonce dokazu pochopit exkluzivitu v pripade, ze jde o produkt, ktery spada pod vlastnika te platformy. Nelibi se mi ale, kdyz si tu exkluzivitu nekdo vylozene koupi u treti firmy a pak je to prezentovano, jakoze to je dokonce snad vyhoda pro toho koncoveho zakaznika. Koruna tomu byla nasazena v okamziku, kdy tu vyhodnejsi nabidku dostali jen zakaznici v usa. Presto bychom tady v evrope meli drzet hubu a krok a platit vice, za horsi nabidku?

Fajn veci se udaly jak se udaly a ja krom neakceptovani platformy nic jineho udelat nemuzu. Vadi mi to hlavne tedy principialne. Pred lety v dobe nastupu originu jsem se dobrovolne vzdal her od EA ­(cehoz dodnes nelituji­). Takhle se minimalne prozatim vzdam her, ktere vyjdou exkluzivne na teto platforme. Treba do budoucna zacnou k zakaznikum pristupovat jinak a ja prehodnotim, ale prozatim tuhle platformu nedokazu prijmout. Verim ze nebudu jedinny, ale je to jen muj osobni pohled na vec.
Odpovědět3  1
Karel Polívka (1068) | 14.3.201912:52
Osobně si kupuji hry jen kvůli tomu, jaké ty hry jsou. Zda je budu spouštět přes launcher XX nebo YY je mi vcelku jedno. Pokud pro vývojáře nového Metra dohoda s Epicem v dané chvíli znamenala vidinu toho, že by díky tomu mohli získat více prostředků, než kolik by získali v případě standardního pokračování v rámci Steamu, nemám s tím problém. Jediný fail byl ohledně toho, jak to bylo oznámeno až na poslední chvíli.

Fakt, že vznikla nová platforma, která je z hlediska své koncepce alternativou ke Steamu, vnímám jedině pozitivně. A je logické, že o sobě chce dát vědět, tím spíše pokud má právě teď k dispozici prostředky na to, aby mohla právě teď tuto platformu rozjet ­(dosavadní úspěšnost Fortnite nemusí trvat věčně a třeba už za rok může být tato situace hodně odlišná­). Je tak naprosto logické, že Epic chtěl udělat co největší haló co nejdříve. Někoho svým počínám třeba odradí, ale otázka je, kolik si díky tomu naopak získají nových zákazníků ­(a podle mě počet těchto lidí bude větší než těch, co budou Epic Store záměrně bojkotovat­).
Odpovědět0  0
armagedon (205) | 14.3.201915:11
Jak jsi naznacil, existuje i nejake riziko, ze jakmile opadne zajem o ten ­"epicky penezovod­" a samotna epicka platforma nebude porad dostatecne ziskova, tak treba postupne umre a uzivatele behem par dalsich let prijdou o svoje hry na teto platforme uplne. U steamu tohle riziko povazuji za mnohonasobne mensi, resp ze vsech distribucnich platforem suverene nejnizsi.

Jo beru, nekoho ty veci kolem netrapi. Pro nekoho jineho minimalne zatim neni tolik duveryhodna, neumi toho tolik a tak ty detaily kolem treba i dokazi prevazit atraktivitu jinak povedene hry, ktera tam vyjde exkluzivne.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.