reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic nabízí zdarma hru Homeworld: Deserts of Kharak

25.8.2023, Karel Polívka, aktualita
Epic nabízí zdarma hru Homeworld: Deserts of Kharak
Epic nabízí zdarma Homeworld: Deserts of Kharak, což je realtime strategie z roku 2016, která je prequelem legendárního Homeworldu z roku 1999, jenž přinesl unikátní systém pro pohyb jednotek v 3D prostoru. Nabídka skončí ve čtvrtek 31. 8. v 17:00.
Realtime strategie Homeworld: Deserts of Kharak vyšla 20. ledna 2016 od vývojářů Blackbird Interactive (vydavatelem je Gearbox Publishing) coby dějový prequel k událostem původních her z roku 1999 (Homeworld) a 2003 (Homeworld 2), které v roce 2015 vyšly v remasterované edici. Na rozdíl od nich se ale neodehrává ve vesmíru, nýbrž na povrchu planety pokryté pouštěmi, což na první pohled nevypadá tak zajímavě a mohlo by se zdát, že možnosti taktizování jsou omezené jen na 2 rozměry, ale tak to není.
 
 
Funguje zde totiž převýšení, čemuž výborně nahrávají všude přítomné písečné duny, díky kterým je terén hodně členitý, což umožnuje bohaté využívání tohoto faktoru v rámci rozmísťování jednotek. Můžete tak mít útočný tým, jehož postup z velké dálky doprovází railguny na vyvýšeném písečném hřebenu. Jednotky navíc mají systém levelování (u každého typu jednotek ovlivňuje jiné vlastnosti), takže se může třeba už tak velký dostřel railgunu zdvojnásobit, s čímž se pak dá v takto členitém terénu opravdu hodně vyřádit.
  
 
 
Pokud máte rádi RTS, kde lze dobře taktizovat, vřele tuto hru doporučuji. Sám jsem si ji vyzkoušel teprve nedávno a šlo u mě o jedno z největších překvapení z posledních let vzhledem k tomu, jak hodně mě bavila. Fanouškům Homeworldu přijde povědomý design jednotek a také využívání obří letadlové lodi na pásech v roli mateřské lodi vyrábějící jednotky a která je sama o sobě mimořádně silnou jednotkou s dlouhým dostřelem, jejíž využívání a pozice na bojišti tak může hodně pomoci Vašemu postupu nebo obraně, pokud zrovna nejde o část mapy, kam se kvůli svým rozměrům nedostane.
 
 
 
K dispozici máte pozemní i letecké jednotky, které získávají zkušenosti (za počet jimi zničených nepřátel) pro vylepšování svých vlastností a které se všechny přenáší mezi misemi, takže pokud postupujete opatrně, po několika misích budete mít armádu složenou z veteránů, což ale samo o sobě nezaručuje stav, že by Vás nepřítel nemohl ohrozit. Stačí zbrkle provedený útok v nevhodné formaci a můžete rychle přijít i o skupinu složenou jen ze samých veteránů. 
 
 
 
Dále jsou tu artefakty pro vylepšování vlastností jednotek, mateřské lodi nebo efektivity výroby jednotek, které můžete získávat demolicí vraků rozmístěných v jednotlivých mapách, jež slouží primárně pro těžbu surovin. Výskyt těchto artefaktů je ale věcí náhody (jejich samotná přítomnost, pozice a typ, to vše je definováno na začátku každé mise) a jejich celkové množství je větší, než kolik jich během kampaně můžete maximálně získat i pokud byste měli maximální štěstí na početnost jejich výskytu, viz tento jejich přehled.
 

Díky tomu je možné, že na konkrétní artefakt, který byste opravdu chtěli, během celé kampaně vůbec nenarazíte, ale když si ji spustíte znovu, můžete jej získat už v prvních misích a brzy tak benefitovat z jeho bonusu. To umožňuje vysokou míru znovuhratelnosti této hry, protože parametry vašich jednotek a ekonomiky celkově budou v každém průběhu trochu jiné (kromě situace, že byste volitelné artefakty zcela ignorovali).
 
 
Na závěr je vhodné dodat, že stejní vývojáři, kteří vytvořili Homeworld: Deserts of Kharak, připravují i nový díl Homeworld 3, jenž se bude odehrávat opět ve vesmíru a měl by vyjít v únoru 2024.
 
Dohráli jste Homeworld: Deserts of Kharak do konce?
V anketě šlo hlasovat od 25.8.2023 do 25.9.2023. Počet hlasujících: 14
Ano. Byl to výjimečně dobrý/zajímavý herní zážitek29 %
Ano. Bylo to OK0 %
Ano. Ale trochu mě to zklamalo, čekal jsem od toho více0 %
Ne. Ale mám to rozehrané a plánuji to dohrát0 %
Ne. Sice to mám rozehrané, ale přestalo mě to bavit0 %
Ne. Zatím jsem to nerozehrál, ale plánuji se do toho pustit50 %
Ne. Ta hra mě nezajímá14 %
Ne. Obecně realtime strategie mě nebaví/nezajímají7 %
reklama