reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU odstartovala plné šetření akvizice firmy Arm NVIDIÍ

29.10.2021, Jan Vítek, aktualita
EU odstartovala plné šetření akvizice firmy Arm NVIDIÍ
Evropská unie dle očekávání spouští plné a podrobné šetření, které má za cíl stanovit, zda bude nakonec povolena akvizice firmy Arm, o kterou má velký zájem NVIDIA i přes odhadovanou hodnotu kolem 54 miliard dolarů. 
Plánovaná akvizice firmy Arm se tak dostává pod drobnohled nejen britských regulátorů, ale také Evropské komise, což znamená přinejmenším jediné: času pro její úspěšné dokončení bude málo a je otázka, zda ho bude dost. Tato zpráva nám tak potvrzuje nedávné informace od Reuters, dle nichž se šetření v Evropě má protáhnout, a to i přes jisté nezveřejněné ústupky, které NVIDIA regulátorům nabídla. 
 
 
Dle Margrethe Vestager (Commission Executive Vice-President for Competition Policy) by akvizice Armu NVIDIÍ mohla vést k tomu, že ostatní firmy budou mít omezený či celkově horší přístup k technologiím firmy Arm. Cílem Evropské komise tak bude zajistit, aby evropské firmy či firmy působící na evropském trhu měly i nadále stejné možnosti v tomto ohledu. Čili je zřejmé, že pokud bude mít NVIDIA po tomto šetření ještě šanci na úspěch, bude muset splnit řadu podmínek a souhlasit se zárukami. 
 
Dle EENewsEurope má EK také obavy z toho, že by se přinejmenším některé firmy zdráhaly s Armem vlastněným NVIDIÍ dělit o své technologie, respektive o různá data. Zde jde samozřejmě právě o ty firmy, které jinak s NVIDIÍ na trhu soupeří. A nakonec panují obavy i z toho, že by NVIDIA mohla ovlivnit vývoj technologií firmy Arm tak, aby vyhovoval především právě jí. 
 
Celkově to tak skutečně vypadá tak, že v případě povolení akvizice může NVIDIA očekávat řadu omezení a je otázka, zda je sama bude vůbec ochotna akceptovat, ale to bude téma až pro příští rok. Podmínky EK by ale teoreticky mohly být pro NVIDII i tvrdší než ty, které vznesla a ještě může vznést britská strana, kde šlo především o to aby Británie zůstala základnou firmy Arm a aby ji NVIDIA nadále na britském území rozvíjela. 
 


reklama