reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA představila malou X299 Micro ATX 2 pro výkonné Intely

15.8.2018, Jan Vítek, aktualita
EVGA představila malou X299 Micro ATX 2 pro výkonné Intely
EVGA se pochlubila novou deskou, která je určena pro zákazníky mající zájem o menší sestavu založenou na procesorech Intel pro patici LGA 2066. Jde tak o HEDT procesory včetně zatím nejvýkonnějšího 18jádrového modelu.
EVGA X299 Micro ATX 2, nástupník starší X299 Micro, tak nabízí formát, který nám s HEDT procesory tak úplně nesedí. Obvykle jde spíše o desky formátu E-ATX, a tak není divu, že oproti jiným deskám tato EVGA má jen omezenou výbavu. Krom očividného, čili menšího počtu rozšiřujících slotů, je to také méně paměťových slotů, a sice čtyři namísto osmi. Na druhou stranu s ohledem na napájení nechtěla EVGA nic ponechat náhodě, a tak tu je mohutný chladič MOSFETů a také dva osmipinové konektory pro dodání potřebné energie ze zdroje. Za pozornost stojí také spodní piny interních konektorů, které jsou orientovány ne kolmo na desku jako obvykle, ale souběžně s ní. 
 
 
Klíčové vlastnosti zahrnují 14fázový design napájení procesoru, spodní 6pinový konektor PCIe pro posílení napájení slotů PCI Express, externí BCLK, podpora M.2 SSD s NVMe i Optane, integrované rozhraní Intel Dual-Band WIFI/BT a Intel i219V Gigabit NIC.
 
 
Mohutné napájení bude stačit i pro pokusy o přetaktování výkonných procesorů Core-X Series i9, s čímž měly minulý rok desky s X299 mnohdy problémy, jež der8auer označil za "VRM katastrofu".
 
EVGA slibuje také BIOS s novým grafickým uživatelským rozhraním a především funkcí EVGA OC Robot, který slouží k automatickému přetaktování procesoru. To ale můžeme dělat i ručně, k čemuž má deska k dispozici široké možnosti nastavení. Pro aktualizaci BIOSu je tu také funkce, kterou by se hodilo rozšířit, aby byla standardní a všude k dispozici. Stačí umístit flash disk s novým BIOSem do toho pravého USB portu a deska jej bude schopna použít a nainstalovat i bez procesoru. Pak už by nikdo nemusel řešit to, že si koupil nový procesor s deskou, jejíž BIOS jej nepodporuje, což bylo v poslední době téma především pro AMD. 
 
 
EVGA X299 Micro ATX 2 přijde na doporučenou cenu 289 eur s daní. 
 
 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama