reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská družice si našla Perseverance na povrchu Marsu, kde přesně přistál?

3.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Evropská družice si našla Perseverance na povrchu Marsu, kde přesně přistál?
Dobře víme, že rover NASA Perseverance se trefil na předem určené místo přistání v kráteru Jezeru, ovšem kde to přesně je? Na to se můžeme nyní podívat i díky tomu, že si rover i další části sestupového zařízení našla družice TGO. 
NASA Perseverance dosedl 18. února do kráteru Jezero, který byl dle očividných rysů kdysi dávno zaplaven vodou, a jde tak o jedno z nejslibnějších míst na Marsu, kde by se mohly najít případné známky života.
 
 
Kráter se nachází poblíž rovníku a Perseverance přistál v jeho západní části. Kde přesně? 
 
 
Když si přiblížíme danou oblast, najdeme velký kruhový (jak jinak) kráter nacházející se na samotném okraji pánve Isidis, přes kterou by Perseverance musel přejet, kdyby se chtěl vydat přímo směrem k modulu Insight a roveru Curiosity. Samotný kráter jezero má průměr 49 kilometrů a na jeho západním okraji můžeme jasně vidět strukturu s povědomými rysy. Jedná se o pradávnou říční deltu. 
 
 
Když si tuto oblast přiblížíme, ukáží se již podrobné struktury delty, čili i koryto pradávné řeky, která s sebou nesla materiál, jenž se následně usazoval na dně jezera. Nás zajímá oblast západní delty a sice přímo místo označené jako Olivine-bearing floor. Právě tam si můžete všimnout dvou malých impaktních kráterů umístěných zhruba ve stejné zeměpisné šířce. 
 
 
Když si tuto oblast opět přiblížíme, zjistíme, že se díváme už na opravdu malé struktury, ostatně oba zmíněné krátery už mají průměr jen kolem 0,3 km. A právě už červeně ohraničené místo ukazuje pozici roveru. 
 
 
A konečně tu máme snímek z družice Trace Gas Orbiter (TGO) evropské ESA, která si rover našla 23. února pomocí svého Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS). A nejen to, na stejném snímku (vyšší rozlišení) máme zcela vpravo zachycen i tepelný štít, který se oddělil nejdříve, následně rover klesal na padáku, který je i s vrchní skořepinou zachycen naopak zcela vlevo, čili byl odnesen dál, než samotný rover, i když je od sebe nedělí o moc více než kilometr a o zhruba 700 metrů dál pak odletěl nebeský jeřáb, čili Descent Stage, který rover pomalu spustil na povrch Marsu. 
 
 
NASA mezitím stále provádí úvodní kontroly systémů Perseverance, ale ten by se už brzy měl začít hýbat a šťourat se v nánosech delty, ovšem ještě před tím přijde čas pro létající (doufejme) Ingenuity. 
 
Zdroj: ESA


reklama