reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská komise zakazuje svým zaměstnancům TikTok z bezpečnostních důvodů

28.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Evropská komise zakazuje svým zaměstnancům TikTok z bezpečnostních důvodů
Sociální síť TikTok zdaleka nemá problémy jen ve Spojených státech. Podezření z toho, že aplikace posílá data uživatelů zpět do Číny, má totiž i Evropská komise, která svým zaměstnancům tuto aplikaci zakázala a vyzvala k okamžitému odinstalování.
Že má sociální síť TikTok problémy s podezřením na špehování svých uživatelů a odesílání jejich dat zpět do Číny, není žádnou novinkou. Dlouhodobé problémy s tímto mají v USA, kde se o zákazy přičinil bývalý prezident Donald Trump (zákaz zrušen v roce 2020), FCC chce po Googlu a Applu, ať aplikaci stáhnou ze svých obchodů s aplikacemi, američtí senátoři by chtěli aplikaci znovu zakázat a ředitel FBI označil TikTok za nejlepší čínský špionážní nástroj. A nyní má problém i v Evropě. Evropská komise totiž svým zaměstnancům zakázala používání této aplikace a vyzvala k jejímu odinstalování do 15. března.
 
TikTok logo
ilustrační foto, autor: Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr
 
I zde jde o podezření ze špehování uživatelů a krádež dat uživatelů. Nevylučuje však, že později může být zákaz zrušen, pokud se podezření nepotvrdí, resp. se potvrdí, že je aplikace bezpečná. Pokud zaměstnanci omezení nesplní, může jim být zakázán přístup k e-mailu nebo k telekonferenčnímu účtu ve Skypu pod správou EK. Pro zajímavost, Evropská komise má 32 tisíc zaměstnanců. Společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, tato obvinění pochopitelně odmítá. TikTok mimo jiné zakázala např. i Indie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama