reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ExoMars dnes přistává na Rudé planetě, sledovat můžete živě

19.10.2016, Jan Vítek, aktualita
ExoMars dnes přistává na Rudé planetě, sledovat můžete živě
Dnes se můžeme těšit na informace o kritickém bodu mise ExoMars, čili o tom, zda se povede přistání jednoho z jejích modulů. Ten bude na Marsu hledat především známky života. Průběh budeme moci sledovat i živě.
Letos na jaře odstartovala evropsko-ruská mise ExoMars, která vyvrcholí právě dnes, kdy má přistávací modul sondy dosednout na povrch Marsu. Pokud se to povede, bude to první taková sonda, kterou nevypustila do vesmíru americká NASA. ExoMars tak vypravila na cestu European Space Agency (ESA) ve spolupráci s ruskou vesmírnou agenturou Roscosmos. Jde o misi týkající se především astrobiologie, takže cílem je především hledat na Marsu známky života, a to především v oblastech, kde v minulosti proudila voda nebo kde lze nyní studovat různé plyny a jejich zdroje. Jenomže o to se postará až vozítko, které teprve čeká start v roce 2018. Aktuální přistávací modul je pouze stacionární.





Celá aktuální mise ExoMars využívá dvě hlavní části, a sice mateřský TGO (Trace Gas Orbiter) a pak přistávací modul Schiaparelli. Ty se tak po přiblížení k planetě už 16. října rozdělily a zatímco TGO bude zkoumat atmosféru planety z oběžné dráhy, Schiaparelli na ní přistane a začne zkoumat své okolí, měřit rychlost větru, vlhkost, tlak, teploty, atd. Nejde ale ještě o rover, který má startovat až v roce 2018 a právě pro něj vybere aktuální mise vhodné místo přistání.

Minulou neděli se tak od TGO oddělil Schiaparelli, v pondělí byl TGO naveden na oběžnou dráhu Marsu, kam se dostal dnes. Samotný Schiaparelli se už za několik hodin chystá vstoupit do atmosféry planety a přistát na ní, a to v 16:42 a 16:48 našeho času. Vzhledem ke zpoždění komunikace tak o průběhu přistání nebudeme v reálném čase vědět nic a dozvíme se až to, zda bylo úspešné, nebo ne. Zítra by pak měly být k dispozici první fotografie z průběhu sestupu a snad i z místa přistání. Uvedené časy odpovídají tomu, co se v daný moment bude dít právě na Marsu, takže aktuálně je třeba počítat s cca 10minutovým zpožděním.

Aktuální informace jsou takové, že v půl osmé ráno probuzený TGO sděloval, že je v bezvadném stavu a připraven se dostat na oběžnou dráhu. Schiaparelli se probudí v 15:37, což bude sledováno týmy po celé Zemi, například indickou obsluhou zařízení Giant Metrewave Radio Telescope, ale na přistání se také zaměří jiné sondy, které již kolem Marsu krouží. Přistávací modul využije pro své zbrždění celkem tři způsoby, a to jednak samotnou atmosféru planety, poté otevře ještě ve stále vysoké rychlosti padák a nakonec se otevře jeho ochranná skořepina, modul se oddělí od padáku a přistane pomocí trysek. Pokud chcete průběh přistání sledovat, využijte odkaz na zdroj článku. Vedle toho budete moci rovnou sledovat i živý video stream.

Zdroj: ESA
reklama