reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook možná už příští týden změní své jméno

20.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Facebook možná už příští týden změní své jméno
Facebook už dávno není jen sociální síť. Jeho záběr je mnohem širší, a proto by se dle neoficiálních zvěstí měla firma zaštiťující všechny projekty společnosti brzy přejmenovat. Hovoří se o tom, že by se tak mělo stát už v řádu dní.
Co je Facebook? Toto je zdánlivě jednoduchá otázka, která ale nemá jednoznačnou odpověď. Původně to byla sociální síť, ale tím, jak společnost nakupovala další firmy, máme zde vlastně dva Facebooky. Jedním je celá společnost, druhým je samotná původní sociální síť, která je jen částí velkého celku. Aby se mezi těmito dvěma entitami dalo lépe rozlišovat, měl by dle neoficiálních zdrojů Facebook brzy přikročit k podobnému přejmenování, jak to udělal Google před zhruba 6 lety.
 
Facebook logo
 
Tehdy se společnost přejmenovala na Alphabet a Google jako takový je nyní jen částí Alphabetu. I po tolika letech se sice pojmy zaměňují a mnohdy se pod Googlem myslí celý Alphabet, nicméně s tím už asi nic nenaděláme. Jak se společnost Facebook, která zahrnuje nejen sociální síť Facebook, ale také např. WhatsApp, Instagram nebo Oculus, bude jmenovat, zatím nevíme. Předpokládá se však, že Mark Zuckerberg ohlásí změnu názvu 28. října na výroční konferenci Connect.
 
Souviset by to mělo i s tím, že se společnost chce mimo tradičních sociálních sítí více soustředit na celý systém metaverse, tedy jakéhosi umělého online světa, který bude alternativou k tomu skutečnému (tedy v podstatě také sociální sítí, ale trochu jinak, než jsme zvyklí). Ostatně před pár dny ohlásil, že v EU pro jeho vytvoření zaměstná 10 tisíc lidí. Zda se ale Facebook skutečně přejmenuje, to není jisté. Firma to nechce komentovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama