reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook objasňuje, co nemůže být zveřejněno

18.3.2015, Jan Pánek, aktualita
Facebook objasňuje, co nemůže být zveřejněno
Monika Bickertová, šéfka Facebooku pro správu zásad, vydala prohlášení, ve kterém říká, co uživatelé smějí a co nesmějí zveřejňovat na Facebooku, aby tam bylo vytvořeno bezpečné prostředí pro všechny uživatele.
Například bylo řečeno, že Facebook stáhne z oběhu jakoukoliv fotku, kde jsou ukázány pohlavní orgány nebo odhalené zadní části těla. Také jsou zakázaná ňadra, ale to jen v případě, že je vidět bradavka. To znamená, že například fotka při kojení dítěte je povolena. Celonahé tělo je povoleno jen případě maleb, soch nebo názorných obrázků, které popisují lidské tělo.

"Zákazy jsou platné na zobrazování nahoty i sexuální aktivity a také na digitálně vytvořený obsah, pokud jeho účelem ale není vzdělání, satirický nebo humorný účel. Samozřejmě jakékoliv obrazy pohlavních styků jsou zakázány, dokonce i pouhé popisy takových činností mohou být odstraněny," řekla Monika Bickertová.

Nové veřejné standardy zahrnují i nenávistná prohlášení, která budou odstraněna, jakmile je někdo nahlásí. Takže uživatelé Facebooku nebudou nikoho moci napadnout ani slovy, aniž by to Facebooku uniklo. Ale zase zde platí výjimka, že nebudou blokována prohlášení, jež sice budou mluvit o ožehavých tématech, ale budou mít výchovný charakter.

Zajímavá situace nastane, když se na Facebooku objeví obsah, který je sice podle pravidel veřejných standardů v pořádku, ale porušuje místní zákony v nějaké zemi. V takovém případě by Facebook příspěvek na síti nechal, ale ze země, kde by porušoval zákony, by se na něj nikdo nemohl podívat.





Nová pravidla standardů jsou rozdělena do čtyř sekcí: udržování bezpečí, navýšení respektu vůči ostatním, udržování informací účtů a uživatelů v bezpečí a ochrany duchovního majetku. Dále jsou tam zahrnuty i násilné obrazy, SPAMy, šikana nebo kriminální aktivita.

Jediná věc, která lehce ztěžuje situaci, je, že nikdo se daným příspěvkem nebude zabývat, pokud žádný uživatel nezmáčkne tlačítko "nahlásit". Ale to vůbec nemusí být problém v případě, že o tomto bude vědět postižená osoba, takže se může poměrně rychle bránit před problémovou situací.

Facebook asi i potřeboval podobné zpřísnění pravidel ohledně obsahu jeho stránek, protože kyberšikana je stále narůstající problém. Navíc žijeme v době, kdy je na Facebooku aktivní snad každý, a to i včetně mladých školáků, kteří záměrně lživě uvádějí svůj věk, aby obelstili minimální věkovou hranici, kterou si však Facebook nemůže (a možná ani nechce) hlídat.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama