reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 má za sebou další úspěšné přistání na plovoucí plošině

6.5.2016, Jan Pánek, aktualita
Falcon 9 má za sebou další úspěšné přistání na plovoucí plošině
SpaceX dnes v noci splnila další svou misi, kterou zakončila i úspěšným přistáním na plovoucí plošině. Tentokrát se jednalo o mnohem složitější úkol než při minulém pokusu a ani SpaceX, ani odborníci úspěch neočekávali.
Raketa Falcon 9, přesněji Falcon 9 Full Thurst (česky plný tah) totiž byla nasazena na složitější misi než při minulém pokusu. Zatímco při úspěšném dosednutí 6. dubna vynášela náklad pro NASA jen na nízký zemský orbit (LEO), nyní musela vynést náklad až do výšky přes 38.000 km na geostacionární dráhu (GTO).

Zatímco LEO se nachází ve výšce 160 až 2.000 km nad zemským povrchem, GTO leží více než v 400násobné výšce. To znamená přibližně dvojnásobnou konečnou rychlost prvního stupně, který tedy musí ještě více zpomalit, aby úspěšně dosedl. Nakonec přistání proběhlo bezproblémově.

Tento Falcon 9 bude tedy vůbec 2. prvním stupněm, který bude znovu použit na vesmírnou misi, pokud všechny testy proběhnout dobře. Za povšimnutí stojí i fakt, že momentálně SpaceX vysílá na oběžné dráhy jednu raketu měsíčně, což je první důležitý krok k dobývání vesmíru.

Přistání je zhruba po čase 38:20

Nyní se jednalo o zakázku od japonské společnosti, která chtěla vynést na geostatickou dráhu 14 satelitů pro televizní vysílání nebo mobilní sítě. To je také důvod, proč zásilka musela být vyvezena až na geostacionární orbitu. Ta umožňuje, aby se satelit vždy nacházel nad stejným místem nad planetou, pokud má stejnou úhlovou rychlost. Na GTO se letos vydal SpaceX už jednou, a to 4. března, kdy při přistání praskla jedna podpěr Falconu 9 FT. Ani tentokrát se mise neobešla bez problémů, byla o den odsunuta z důvodů nepříznivého počasí.

Falcon 9 Full Thurst je již 3. verzí rakety Falcon 9. Zatímco první Falcon 9 (v1.0) vystartoval už v půlce roku 2010, Falcon 9 FT se dočkal premiéry při prosincovém letu, kdy navíc úspěšně dosedl na pevnou zem. Tehdy letěl pouze na LEO. Falcon 9 FT má o 30 % vyšší výkon než první verze. Pohání ho, jak napovídá název, devatero motorů Merlin 1D v prvním stupni. Ve druhém stupni se nachází jeden motor Merlin 1D Vacuum. Pro zajímavost - první úspěšný let Falconu 1 se odehrál s motorem Merlin 1C, tedy předchozí verzí.

Další let Falconu 9 FT se má uskutečnit na konci května a má vynést náklad pro Thaicom na GTO. To naznačuje, že bychom se mohli dočkat stále častější frekvence vypouštění nových raket, což je koneckonců Muskovým cílem.

Zdroj: Engadget
reklama