reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon Heavy bude zítra startovat v prvním komerčním letu

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Falcon Heavy bude zítra startovat v prvním komerčním letu
Společnost SpaceX dosud vypustila jen jednu raketu Falcon Heavy, která do vesmíru vynesla osobní automobil Elona Muska. Nyní už má jít o komerční let, který na orbitu dopraví komunikační satelit Arabsat-6A. 
Falcon Heavy letěl už před více než rokem a jeho první start byl velice úspěšný a jedinou vadou bylo přistání středového stupně, který se musel vracet po vyvinutí vyšší rychlosti, než jak je tomu v případě raket Falcon 9. Nyní se Falcon Heavy už předvede v komerčním letu pro Saúdskou Arábii. Vynese nahoru její komunikační satelit Arabsat-6A, který váží cca 6 tun. Na danou orbitu však Falcon Heavy dokáže dle oficiálních údajů vynést asi 4,5x těžší náklad, takže je jasné, že jeho možnosti v této misi zdaleka nebudou využity. S tak těžkým nákladem by ale nebylo možné s hlavními stupni přistát, protože ty by při startu vypotřebovaly všechno své palivo. 
 
 
Jak dobře víme, Falcon Heavy je tvořen třemi základními stupni rakety Falcon 9, přičemž ten středový je strukturálně posílen, aby na něj mohly být napojeny postranní. My tak můžeme být při tomto startu zvědaví právě na to, jak se ten předvede. Středový stupeň totiž přistane na plošině Of Course I Still Love You téměř 1000 km od místa startu, což bude pro SpaceX rekord, který rovněž znamená, že i toto přistání rakety bude mimořádný počin.
 
Druhý start Falcon Heavy už byl odsunut ze začátku dubna, a to z nespecifikovaných důvodů. Nyní se předpokládá, že proběhne s 80% pravděpodobností, takže můžeme očekávat, že se na něj skutečně podíváme, a to zítra a nejdříve v půl jedné (00:36), kdy se otvírá letové okénko. 
 
Zítřejší start bude připomínat ten předchozí, čili postranní stupně mají také přistát ještě na pevné zemi, a to na Mysu Canaveral a hlavní středový to zkusí na plovoucí plošinu. Postranní stupně také mají být využity během příštího startu Falcon Heavy, který je zatím naplánován na letošní červen a bude to poprvé, co tato raketa využije již jednou použitý hardware. 
 
Jak už bylo řečeno, můžeme být zvědaví především na to, zda se tentokrát podaří i přistání středového stupně. Musk k prvnímu startu prozradil, že nebylo dost kapaliny pro zážeh všech motorů, které byly zapotřebí pro přistání, takže dle něj je řešení očividné. Zda to bude stačit, to brzy uvidíme. 
 
Ještě můžeme připomenout, že 25. dubna bude také startovat Falcon 9 s lodí Dragon a půjde o její 17. zásobovací let. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama