reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fanda rozjel Windows 10 se 192 MB RAM. Spustil závody, kdo dokáže ještě méně

8.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Fanda rozjel Windows 10 se 192 MB RAM. Spustil závody, kdo dokáže ještě méně
Operační systém Windows 10 ke svému běhu potřebuje minimálně 1 GB RAM, resp. 2 GB u 64bitové verze. Fanda IT se ale rozhodl zkusit, co by se stalo s menším množstvím paměti. Zvládl nejen 192 MB RAM.
Čím více paměti RAM, tím obvykle lépe. Máte-li operační systém Windows 10, minimální požadavky v podobě 1 GB u 32bitové verze a 2 GB u 64bitové sice stačí na spuštění systému a práci, tu ale rozhodně nelze označit za komfortní. 16letý uživatel Sakura NØri z Twitteru ale zkusil, co by se stalo, kdyby měl systém ještě méně RAM. Nedělal čachry se skutečnými paměťovými moduly, vše zkoušel ve virtuálním počítači pomocí Oracle VirtualBox, který běžel na Arch Linuxu. K testu si vybral 32bitovou verzi Windows 10 1909. Poté se už jen zkoušelo snižovat množství paměti pro virtuální počítač a sledovat, zda systém najede či nikoli.
 
 
První pokud s 512 MB RAM byl úspěšný, ale to není divu, takové pokusy jsme tu už měli. Systém najel dokonce při 256 MB RAM a neúspěch byl dosažen až při 128 MB. Tak se vrátil o polovinu a zkusil 192 MB RAM, při kterých byly Windows 10 opět schopny najet. Výkon nebyl zrovna oslnivý (zhodnoceno slovy "extrémně pomalé a celkově nepoužitelné"). Na Twitteru se pak v diskuzi lidé začali předhánět v tom, kdo dokáže ještě méně. Jeden z uživatelů měl být úspěšný se 136 MB RAM, jiný dokonce se 128 MB. Sakura NØri byl sice později také schopen dosáhnout spuštění i se 128 MB, v takovém případě už ale musel vypnout některé služby. Když to neudělal, systém havaroval a zobrazil BSOD (při 140 MB se pak systém snažil najet, ale zhavaroval při snaze o zobrazení přihlašovací obrazovky).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama