reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FCK DRM: to ne my, to nová iniciativa GOGu

22.8.2018, Jan Vítek, aktualita
FCK DRM: to ne my, to nová iniciativa GOGu
GOG se hlásí s novou iniciativou, jejíž název je velice výstižný: FCK DRM. Vypovídá o tom, jaký názor má GOG a celý CD Projekt na různé digitální ochrany softwarových produktů. O čem ale FCK DRM přesně je? 
Platformu GOG známe velice dobře jako obchod s hrami, které neobsahují žádnou formu DRM ochrany. Z tohoto obchodu si tak stahujeme hry, které při své instalaci nevyžadují žádné ověření, čili ani prostý klíč, natož aby na nich běželo něco jako Denuvo, co neustále za běhu hry ověřuje pravost kopie. Na druhou stranu je právě kvůli tomu nabídka her na GOGu dost omezena, protože především velcí vývojáři toto přesvědčení nesdílejí. 
 
 
Iniciativa FUCK DRM, pardon, FCK DRM však zmiňuje konkrétně hudbu, která může v některých formátech obsahovat "killswitch", což znamená, že pokud se poskytovatel rozhodne, může ji kdykoliv znepřístupnit. 
 
Tento systém ostatně funguje i ve hrách, kde bývá v řadě případů nutná komunikace s DRM serverem, a my si tak v podstatě kopie takových her nekupujeme, ale jen pronajímáme na dobu, po kterou bude zprovozněn systém ochrany, protože až ten se vypne, už si je nezahrajeme, pokud z nich vývojáři DRM předem nevypreparují. 
 
 
Právě o tom mluví i zástupci GOG, kteří věří, že pokud si jako zákazníci hru koupíme, měla by být její kopie naše a my bychom měli mít možnost ji hrát, jak uznáme za vhodné a ne dle toho, co si myslí někdo jiný. Cílem FCK DRM tak je především "vzdělávat lidi a podnítit diskuzi ohledně DRM". Základní otázka je tedy taková, zda by ono břemeno ohledně dokazování pravosti kopie měli nést především zákazníci, ať už se to týká užírání výkonu jejich sestav, potřeba být neustále online nebo onoho Damoklova meče v podobě zmíněného killswitche. 
 
Zdroj: FCKDRM.com
reklama