reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIDO 2.0: přihlašování bez hesel propaguje Google s Microsoftem

24.4.2018, Jan Vítek, aktualita
FIDO 2.0: přihlašování bez hesel propaguje Google s Microsoftem
Google a Microsoft aktivně prosazují přihlašování bez použití hesla, a to pomocí technologie Fast Identity Online 2.0 (FIDO 2.0). Dozvěděli se o tom účastníci konference RSA 2018, kteří se podívali na demonstraci s využitím platby na PayPal.
Že Google s Microsoftem chtějí poslat klasická hesla do propadliště minulosti, to se ví již nějakou dobu. Hesla nám ostatně nikdo nezakazuje a také jde o to, že lidé jsou stále nepoučitelní a stále nepříjemně často používají naprosto nevhodná hesla jako qwerty nebo 123456 a podobná. Můžeme tak mít výhrady k biometrice, že ta není neomylná, ale ve srovnání s takovými hesly jde o bezpečnost samou. 
 
 
Fast Identity Online 2.0 (FIDO 2.0) prezentoval Google pomocí telefonu se systémem Android a snímačem otisků prstů. Pokud ten může být použit pro zabezpečení samotného telefonu, tak může být stejně dobře použit i pro přihlášení se k účtu platební brány PayPal. Řekněme tak, že si něco kupujeme na webu a potřebujeme to zaplatit právě penězi uloženými na PayPal. Vše, co potřebujeme k přihlášení a potvrzení platby udělat, je sáhnout bříškem prstu na snímač otisků a máme hotovo. 
 
 
Microsoft prezentoval svou verzi na Windows PC využívající technologii Windows Hello. Jde tak o kameru snímající obličej uživatele, který je pak při platbě pomocí PayPal použit zcela stejně jako otisk prstu. Hello ale dokáže také používat jinou biometriku, jako jsou právě i otisky prstů, takže jde v důsledku o úplně stejný systém.  
 
 
V případě FIDO 2.0 tak nejde o samotné technologie využívající biometriku pro ověřování totožnosti. Jde o to, aby tyto technologie začali využívat také provozovatelé různých obchodů, bankovní domy a také aby získaly podporu dalších firem. Proto se Microsoft s Googlem už pochlubili více než 250 členy celé aliance FIDO a také se můžeme dozvědět o jeho implementaci v prohlížečích Chrome a Explorer/Edge (očividně), ale také Firefox a Opera. 
 
Připomenuto také bylo, že 81 procent veškerých bezpečnostních průlomů v roce 2016 zahrnovalo zneužití slabých nebo ukradených hesel. Ve světle toho lze brát biometriku skutečně jako řešení, pokud ovšem nám ji nikdo nebude nutit jako jediné řešení zcela nahrazující hesla. Využít k tomu budeme moci celou řadu senzorů, a to třeba na USB klíčence či na chytrých hodinkách nebo náramcích. Očekává se, že FIDO 2.0 se dočká rozšíření mezi populární webové stránky do roku 2019. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama