reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finové začínají ekologicky ukládat energii do písku zahřátého na 600 °C

8.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Finové začínají ekologicky ukládat energii do písku zahřátého na 600 °C
Finská společnost Polar Night Energy se pokusila vyřešit problém s ukládáním energie pomocí písku. Ten by měl být ekologickým a velmi levným zůsobem, jak dlouhodobě uchovat energii k pozdějšímu použití.
Ukládání energie je letitý problém, na který stále nemáme bezproblémové řešení. Vedle sice efektivních, ale neekologických a drahých způsobů, tu máme i ekologická a levná řešení, ta jsou zase ale mnohdy neefektivní a spousta již vyrobené energie pak přijde vniveč. Finská společnost Polar Night Energy se ve spolupráci s firmou Vatajankoski pokusila vyřešit alespoň část rovnice pomocí písku. Vatajankoski na západě Finska provozuje elektrárnu, přičemž nadbytečnou elektřinu nově ukládá do již zmíněného písku.
 
Polar Night Energy
 
V podstatě jde o silo 4 metry široké a 7 metrů vysoké se 100 tunami čistého písku uvnitř. Elektrická energie je použita k tomu, aby se písek zahřál až na teploty 500-600 °C. Tento proces je navíc extrémně efektivní a takřka tu nedochází ke ztrátám (účinnost celého systému je 99 %). Uložit je tu možné 8 MWh energie a dosáhnout až 100kW výstupu. Energii je možné uložit na hodiny až měsíce, životnost systému je na desítky let, neobsahuje žádné toxické materiály, nemá žádné výraznější emise, údržba je taktéž minimální a nepotřebuje žádné další vstupy pro provoz. Cena je má být do 10 EUR za kWh.
 
Háček? Ano, jeden by tu byl, který sužuje i všechny jiné podobné systémy ekologického ukládání energie. Toto velmi dobře funguje pro energii tepelnou, ale nikoli elektrickou. Zatímco konverze z elektřiny do tepla je velmi efektivní a bezproblémová, problém by nastal, kdyby se tato tepelná energie měla konvertovat zpět na elektrickou. To už by potřebovalo turbíny a komplexnější systémy, nemluvě o mnohem vyšších ztrátách. Systém tak slouží k ukládání energie pro vytápění města Kankaanpää, které se mimo jiné vytápí i ztrátovým teplem ze serverů společnosti Vatajankoski. Z nich je dostupné odpadní teplo (teplota okolo 60 °C), nicméně aby mohlo být rozváděno dál do města, musí se ještě doohřát na 75-100 °C. Hovoří se o tom, že systém by mělo být možné škálovat až na 100MW výkon a schopnost pojmout 20 GWh energie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama