reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox OS patří i na routery, Raspberry Pi, HDMI tyčky a další

29.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Firefox OS patří i na routery, Raspberry Pi, HDMI tyčky a další
Operační systém Firefox OS máme spojený s mobilními zařízeními a případně s chytrými televizory, ovšem nyní se Mozilla zaměří také na jiný hardware. Firefox OS bychom mohli dle plánu firmy instalovat i na routery nebo počítač s Raspberry Pi.
Dříve v prosinci se Ari Jaaksi (Senior Viceprezident, Connected Devices, Mozilla) nechal slyšet, že jeho firma nedokázala nabídnout to nejlepší co mohla, a tak se rozhodla stáhnout telefony s Firefox OS z nabídek operátorů. Nicméně tento operační systém tímto rozhodně nekončí, spíše naopak. V budoucnu bychom měli mít možnost jej instalovat na plejádu dalších zařízení, a to na routery, HDMI tyčky, různé tablety a také na počítače Raspberry Pi. Ovšem to ještě není jisté.





Okolní obrázky pochází z uniklého dokumentu, který zveřejnila španělská stránka Hipertextual. Z nich se dozvíme o oněch čtyřech typech připojených zařízení, na něž bude možné instalovat Firefox OS. Firefox Hub, tedy chytrý router, by se měl stát díky tomuto systému digitálním centrem domácnosti, poskytnout díky firewallu Firefox dobré zabezpečení a široké možnosti rodičovského nastavení, podporu webových aplikací, atd. Firefox Pi se zase logicky zaměří na ty, kteří si chtějí vytvořit svůj počítač, čili ne na pouhé konzumenty.





K uniklému dokumentu se již vyjádřila samotná společnost Mozilla, která má ještě stále zkoumat způsoby a možnosti využití Firefox OS ve světě propojených zařízení a chce jej i nadále prosazovat jako otevřený projekt. Zatím se ale stále mluví ještě o konceptu a ne o hotové věci, o čemž ostatně vypovídají některé body, dle nichž se zatím jen uvažuje o spolupráci se samotnou Raspberry Pi Foundation nebo Kano.





Co se týče dvou dalších zařízení, tedy Firefox Pad a Firefox Stick, zde není moc co zkoumat. V prvém případě to bude prostě tablet s Firefox OS a bez telefonu, který má poskytnout dobrou bezpečnost, soukromí a automatické aktualizace. Firefox Stick zase bude jedno z dnes již běžných zařízení, které zasuneme do HDMI portu televizoru (nebo jiného "zobrazovadla").

Asi nejzajímavější koncept je tedy Firefox Pi, o němž se snad časem dozvíme více. Mozilla by mohla společně s nadací Raspberry Pi přinést na trh vhodný hardware, čili klávesnici s touchpadem, do níž by se zapojila deska Raspberry Pi a vytvořila by celý počítač podobný starým osmibitům. Mozilla se zde také spoléhá na to, že by se takový počítač mohl využít ve spojení s "miliony obstarožních analogových televizorů v Indii", jimž by tak dal nový život.

Zdroj: Hexus.net
reklama