reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Force Series MP500: nejrychlejší SSD od Corsairu

13.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Force Series MP500: nejrychlejší SSD od Corsairu
Společnost Corsair vysílá na trh svou dosud nejrychlejší řadu SSD, a to Corsair Force Series MP500. Jde o malé karty pro rozhraní M.2, které nepřekvapivě pracují s rozhraním PCI Express a podporují NVMe.
Nová řada Corsair Force Series MP500 M.2 NVMe PCIe SSD je založena na kontroleru Phison PS5007-E7 a sama o sobě přichází v podobě kartiček M.2 2280 využívajících čtyři linky rozhraní PCI Express 3.0.





Corsair Force Series MP500 jsou zatím k dispozici ve třech verzích, a to s kapacitou 120 GB, 240 GB, 480 GB, přičemž ty se od sebe v případě posuzování sekvenčních operací rychlostně moc neliší. Předem je třeba říci, že na každých 120 GB kapacity tu máme 256 MB cache vytvořené z paměti DDR3 RAM, takže 480GB model jí má slušný 1 GB. Všechny modely pak dosahují shodných hodnot sekvenčního čtení a zápisu, ovšem pouze dle syntetického testu ATTO: 3000 MB/s při čtení a 2400 MB/s při zápisu. Crystal Disk Mark už uvádí menší hodnoty při čtení a především zápisu, které jsou rozdílné u různých modelů. Osobně by mě ale zajímalo především to, jak je možný takový propastný rozdíl v sekvenčním zápisu mezi ATTO a Crystal Disk Mark. Mohlo by jít v Crystalu o sekvenční operace bez fronty, ale to by mělo být výrazně pomalejší i čtení.





Co se týče IOPS, dva modely s vyšší kapacitou jsou na tom stejně a udávají slušné hodnoty 250.000 a 210.000 při náhodném čtení a zápisu. Model s kapacitou 120GB je na tom výrazně hůře, a tak i zde platí, že existuje zlatá střední cesta.




Pro zajištění integrity dat a jejich zabezpečení tu jsou různé technologie jako firemní SmartECC, SmartRefresh a SmartFlush, dále jako obvykle tu jsou techniky pro rovnoměrné zařízení buněk (wear-levelling) nebo pro udržování kondice (garbage collection, atd.). Samotní uživatelé budou moci pomocí softwaru monitorovat kondici svého SSD, bezpečně mazat data a jiné (Corsair SSD Toolbox pro Windows).

Force Series MP500 by měly dorazit na trh brzy s cenami cca 3900 až 11300 Kč a s tříletou zárukou.

Zdroj: Hexus.net
reklama