reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ford zavádí do továren exoskeleton EksoVest

8.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Ford zavádí do továren exoskeleton EksoVest
Pracovat celou směnu s rukama nad hlavou není zrovna pohodlné, a proto automobilka Ford nabízí svým zaměstnancům speciální exoskeleton EksoVest. Ten významně ulehčí námahu a pomáhá tak i předcházet zraněním.
Někteří pracovníci v továrnách Fordu na montážní lince za směnu stejným způsobem přišroubují tisíce šroubků a zvednou stovky dílů nad hlavu, což je vysilující a s únavou pak hrozí i vyšší riziko zranění. Automobilka se snaží tomuto předejít novým exoskeletonem EksoVest, který byl vyvinut ve spolupráci se společností Ekso Bionics. Tyto exoskeletony nabízí svým zaměstnancům v 15 továrnách po celém světě poté, co zařízení prošlo úspěšnými testy ve dvou amerických továrnách ve Wayne a Flat Rock.
 
EksoVest
 
Jde o jednoduchý a lehký exoskeleton, který mohou využít lidé s výškou od 157 do 193 centimetrů. Každé ruce dokáže pomoci s tlakem 2,2 až 6,8 kilogramu. Díky jednoduché konstrukci navíc výrazněji neomezuje rozsah pohybu. První pilotní pracovníci, jako je např. Nick Gotts, si exoskeleton velmi pochvalují a říkají, že nad hlavou by už bez něj nepracovali. Ford pak tvrdí, že různými opatřeními se mu podařilo snížit v továrnách počty zranění od roku 2005 o 75 %. Exoskeleton by mohl pomoci toto číslo dále zlepšovat.
 
EksoVest
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama