Jak Flashnout špatnej BIOS
Tak, od johny__g mám desku Soltek SL-85ERV2-L, kterou prý zkoušel a nic, asi BIOS. Mi to háže s jedním CPU chyby (3x dlpuhej píp nebo 3x krátkej píp) ať měním cokoliv (grafika, paměti), s druhým CPU nic. Nemůžu s jistotou říct, jestli jsou to paměti, všechny co má jsou značený jako vadný, ale na deskách Intel 845 GLAD a GVAD2 (jedna už je dnes po smrti :)) nějak šly. Ještě nějaký kupuju, tak uvídím, každopádně to vypadá na to, že s druhým CPU to jede, ale BIOS je mimo. Jak to Flashnout...? Je někde pěknej postup jak vytvářet samoflashovací disketu...? A nějak jsem nenašel o té desce nic, vč. BIOSu (ačkoliv přímo ten sem moc nehledal, každopádně řada odkazů půjde na Soltek a tomu už web nejde), tzn. stejně nevím čím a co flashovat. Nemá někdo...?
No jenom takova dementni otazka zkousel si restartovat nastaveni biosu (cmos).
Je divny ze s jednim CPU deska reaguje a s druhym ne.
Jinak se flashnout bios da - pokud je vyndavaci tak np pokud je na desce napevno tak pres nejakou specialni kartu (MSI TL46 DD)
Jinak se flashnout bios da - pokud je vyndavaci tak np pokud je na desce napevno tak pres nejakou specialni kartu (MSI TL46 DD)
[QUOTE=Nettle;67699]No jenom takova dementni otazka zkousel si restartovat nastaveni biosu (cmos).
Jinak se flashnout bios da - pokud je vyndavaci tak np pokud je na desce napevno tak pres nejakou specialni kartu (MSI TL46 DD)[/QUOTE]
Reset jsem zkoušel. BIOS je naštěstí vyndavací, napadl mě stejný postup jak někdo navrhoval s grafikama (výměna za chodu; mám tu ještě jednu tu bílou desku od Solteku úplně bez BIOSu, shodou okolností má náš náš admin ve škole stejnou ve vitrínce v učebně, takže budu sourcovat, ale taky nevím v jakým je BIOS stavu), nicméně jde to i bez toho ? Deska po osazení druhým CPU nepíská, ale je černo. Tak bude to vůbec bootovat, pokud tam vrazím disketu (vyzkouším, nicméně se ptám kvůli tomu, jestli to není zbytečná snaha) ?
Jinak se flashnout bios da - pokud je vyndavaci tak np pokud je na desce napevno tak pres nejakou specialni kartu (MSI TL46 DD)[/QUOTE]
Reset jsem zkoušel. BIOS je naštěstí vyndavací, napadl mě stejný postup jak někdo navrhoval s grafikama (výměna za chodu; mám tu ještě jednu tu bílou desku od Solteku úplně bez BIOSu, shodou okolností má náš náš admin ve škole stejnou ve vitrínce v učebně, takže budu sourcovat, ale taky nevím v jakým je BIOS stavu), nicméně jde to i bez toho ? Deska po osazení druhým CPU nepíská, ale je černo. Tak bude to vůbec bootovat, pokud tam vrazím disketu (vyzkouším, nicméně se ptám kvůli tomu, jestli to není zbytečná snaha) ?
No jestli je upne cerno tak to nenajede. Nektery desky pokud najede bootblock (na obrazovce se objevi hlaska o spatnym biosu) tak jsou schopny bios flashnout z ty diskety ale tady je asi pryc celej bios (pokud je to teda biosem - coz se mi moc nezda protoze pokud deska zapipa tak problem bude asi nekde jinde) zkusil bych se mrknout na beep kody biosu nevim jakej ta deska ma bios award a ami maj ty beep kody odlisny ale da se to vyhledet.
Edit: jinak pokud bys chtel zkusi hot flash tak je to mozny sehnat si stejnou desku a ty biosy za chodu vymenit.
Edit: jinak pokud bys chtel zkusi hot flash tak je to mozny sehnat si stejnou desku a ty biosy za chodu vymenit.
[QUOTE=Nettle;67709]No jestli je upne cerno tak to nenajede nektery desky pokud najede bootblock tak jsou schopny bios flashnout z ty diskety ale tady je asi pryc celej bios (pokud je to teda biosem - coz se mi moc nezda protoze pokud deska zapipa tak problem bude asi nekde jinde) zkusim bych se mrknout na beep kody biosu nevim jakej ta deska ma bios award a ami maj ty beep kody odlisny ale da se to vyhledet[/QUOTE]
No jak řikám, paměti mám s negarantovanou funkčností, musím sehnat další (zrovna dražím na Aukru). Každopádně pokud je to BIOSem, tak asi zbývá jedině možnost sehnat stejnej BIOS stejné desky, nechat tam (nebo vyměnit za provozu a správně Flashnout). Někde jsem taky našel, že by šlo ten čip narvat za chodu do jiné desky a tam to nahrát správně. Je potřeba mít nějak konekrétní čipy nebo stačí, když sedí balení...?
No jak řikám, paměti mám s negarantovanou funkčností, musím sehnat další (zrovna dražím na Aukru). Každopádně pokud je to BIOSem, tak asi zbývá jedině možnost sehnat stejnej BIOS stejné desky, nechat tam (nebo vyměnit za provozu a správně Flashnout). Někde jsem taky našel, že by šlo ten čip narvat za chodu do jiné desky a tam to nahrát správně. Je potřeba mít nějak konekrétní čipy nebo stačí, když sedí balení...?
Mela by sedet volataz 5V nebo 3,3V - modernejsi desky uz jenom 3,3V a taky velikost.
Jinak bych rek ze to muze byt jakykoliv ale ruku do ohne bych za to nedal
Jinak bych rek ze to muze byt jakykoliv ale ruku do ohne bych za to nedal
[QUOTE=Nettle;67714]Mela by sedet volataz 5V nebo 3,3V - modernejsi desky uz jenom 3,3V a taky velikost.
Jinak bych rek ze to muze byt jakykoliv ale ruku do ohne bych za to nedal[/QUOTE]
Tak počkáme jestli taky někdo ještě něco neví :)
Jinak bych rek ze to muze byt jakykoliv ale ruku do ohne bych za to nedal[/QUOTE]
Tak počkáme jestli taky někdo ještě něco neví :)
Tak teda tu mám dva čipy, jeden Widbond W49002U12BN a druhej SST 39SF020A. Oba mají 2 MBit, jeden pracuje s napětím 4,5-5,5 V, druhej 5 V, jeden má odezvu (či co to) 45/75 ms, druhej 100 ms. Můžu to teda za běhu prohodit a zkusit Flashnout...? Neodrovnám něco...?
Tak sem to zkusil, flash v poho, no samozřejmě zpátky sem dal čip blbě a vyzkratoval ho :mistake Pěkně se rozžhavil než sem si toho všiml...potom to zase pípá...asi bude v poho, jinak by nedělal nic. Nicméně mi to poznalo při flashování čipset SiS, v dotyčné desce je VIA. Může to dělat problém...? Nebo je to všechno OK a prostě chcíplo něco na desce/ty vadný paměti...
https://www.svethardware.cz/flashovani-biosu-jak-na-to/12462-3
není to ono? Myslím vytvoření té diskety pro automatický flash.
není to ono? Myslím vytvoření té diskety pro automatický flash.
[QUOTE=Pavel Boček;73027]Ta deska je stejně dead, už to nechám tak.[/QUOTE]
Jak to víš? Bojuj do konce, dokud není zcela prohráno. ;-)
Máš po ruce nějakou jinou desku s paticí? Napsal bych sem návod pro Hotflash s pomocí uniflashe.
Jak to víš? Bojuj do konce, dokud není zcela prohráno. ;-)
Máš po ruce nějakou jinou desku s paticí? Napsal bych sem návod pro Hotflash s pomocí uniflashe.
[QUOTE=-HoNY-;74583]Jak to víš? Bojuj do konce, dokud není zcela prohráno. ;-)
Máš po ruce nějakou jinou desku s paticí? Napsal bych sem návod pro Hotflash s pomocí uniflashe.[/QUOTE]
Jak jsem psal, zkoušel jsem BIOS prohodit a na jiné desce flashnout. Jenže všechny, které mi johny__g dal, mají i měněné kondíky, takže možná budou chyby někde jinde. Ale klidně to sem napiš, třeba to ještě zkusím :) Ono to taky poznalo jinou čipovou sadu, možná je problém tam...
Máš po ruce nějakou jinou desku s paticí? Napsal bych sem návod pro Hotflash s pomocí uniflashe.[/QUOTE]
Jak jsem psal, zkoušel jsem BIOS prohodit a na jiné desce flashnout. Jenže všechny, které mi johny__g dal, mají i měněné kondíky, takže možná budou chyby někde jinde. Ale klidně to sem napiš, třeba to ještě zkusím :) Ono to taky poznalo jinou čipovou sadu, možná je problém tam...
[QUOTE=Pavel Boček;74591]Ono to taky poznalo jinou čipovou sadu, možná je problém tam...[/QUOTE]
Jak jinou chipovou sadu?
Jak jinou chipovou sadu?
Jak jak. Vadná deska má VIA, na dobré je SiS. Tak jsem spustil AMIFlash či co, našlo to čipset SiS a Flashlo BIOS. Tak nevím, jestli to, že to našlo jiný čipset, taktéž nemohlo zapsat něco jiného. Chyba také může být v tom, že jsem tam pak BIOS špatně strčil a zkratoval ho :D Ale po správném osazení deska stále jen pípá, takže chyba asi nebude v BIOSu, ale v desce. Kdyby byl BIOS out, ani to nepípne.
[QUOTE=Pavel Boček;74912]Jak jak. Vadná deska má VIA, na dobré je SiS. Tak jsem spustil AMIFlash či co, našlo to čipset SiS a Flashlo BIOS. Tak nevím, jestli to, že to našlo jiný čipset, taktéž nemohlo zapsat něco jiného. Chyba také může být v tom, že jsem tam pak BIOS špatně strčil a zkratoval ho :D Ale po správném osazení deska stále jen pípá, takže chyba asi nebude v BIOSu, ale v desce. Kdyby byl BIOS out, ani to nepípne.[/QUOTE]
:mistake Hotflash musíš dělat za pomoci UNIFLASHe!
:mistake Hotflash musíš dělat za pomoci UNIFLASHe!