reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Co říkáte na vývoj počítačů za posledních 10 let?

Zdeněk Michálek (19)|26.1.2008 00:12
[QUOTE=tequilla;84352]Prvni "pretakt" byl hrozne lehkej a je to dokonce vic jak 10 let. Stacilo na 386-ce zmacknout tlacitko turbo :).[/QUOTE]
dobrý :-) akorát to byl spíš podtakt, ono bez toho tlačítka nešly na ATčku hrát XTčkový hry (jako třeba Sokoban, byl strašně rychlý)

Ale abych nebyl úplně od tématu - záporně hodnotím hlavně to, že se z výzkumu nedostalo do (civilní) praxe to, co tu už mohlo být - průhledové displeje, víc prvků umělé inteligence, neuronové sítě a prostředky pro jejich "programování", 3D zobrazovače, použitelné komunikátory (a tím nemyslím cihly stylu nových Nokií nebo třeba Kaisera).

No a z běžné praxe mě nejvíc překvapilo, že se nekonalo prolnutí spotřební elektroniky a počítačů - když se kouknu na svoje předpovědi z té doby, hranice mezi nimi už měla skoro vymizet.

Mimochodem - o zpomalení vývoje mluví i fakt, že skoro bez problémů se současným software občas používám 12 let starý počítač v původní konfiguraci. To by před 10 lety byl docela problém ;-)
mech13 (5526)|26.1.2008 03:23
jak se vyvyjel OC?:D no dost brutalne:)

kde jsou ty doby kdy se frekvence CPU nastavovala jumperama a delal to jen ten, kdo tomu vazne rozumel. pak se OC sice presunulo do biosu, ale veci ktere jsou dnes samozdrejme jako treba PCI-lock tehda samozdrejme rozhodne nebyly a clovek si s tim musel o to vic vyhrat. dnes si kazdy nainstaluje utilitu od vyrobce MB, neco poklika a ma nataktovano (ikdyz pro poradne vysledky to tak snadny taky neni)

driv se proste resily jiny veci, treba casovani RAM pred 10 lety nikoho moc nebralo. dnes je to jeden ze "zakladnich" parametru. dnes zase ubylo zasahu do HW, maximalne tak sundat IHS a hotovo, vic toho nejde. driv se spojovaly mustky, upravovaly redukce (viz treba uzasny 440BX schpny po upravach rozhybat cokoli do slotu1 nebo s370 - o necem takovem se nam dnes u s775 muze jenom zdat)
s.skull (198)|26.1.2008 09:59
už zde spoustu toho co bych mohl říci zaznělo, tak jen v krátkosti bez snahy o objektivitu:)
těžko říci zda se dá mluvit o vývoji, spíše jde o modifikace - protože nic tak převratného se neudálo (je to podobné jako u automobilů - 100 let zde máme funkční stroje na v základě stejném principu - až na nesmělé výjimky) ale pokrok se udál v rozšíření a dostupnosti. Přeci jen - první obdivování xt, pak dokonce první nesmělé pařby prince of persia apod. na počítačích na pracovištích (nebylo moc těch co by dali 200k za 386) - kam jsem chodil za tatíkem, dlouhé čekání na 1.komp (až k5), a dále nb P4 a teď c2d - opravdu rozdíl, nejen ve výkonu, ale stále se snižující ceně. Nad zánikem některých architektur (či jejich minimálnímu využití) nenaříkám - prostě zanikly časem v konkurenčním boji podobně jako LPčka - zůstali jen omezenému segmentu, který je využije.
SW je kapitola sama pro sebe - máme to, co si zasloužíme - protože jsme nikdo 3.11, 95 nemuseli kupovat - ale chtěli - a tak máme win :) ostatně je to jednodušší než se příkazy plácat v dosu a polovinu věcí si muset doprogramovat, že? no já si to vždycky také nemyslím, ale rozhodně s tím nic nenadělám a když je nejhůř, tak sednu ke k5 s 98, hodím se do dosu a zahraju hexen :). Ve win jde jednoduše dělat hodně věcí (pokud zrovna vše funguje jak má) a zvlášť s xp si nestěžuji..

Je to můj názor se kterým nemusíte souhlasit, ale já jsem s "vývojem" - zvlášť posledních 2 let celkem spokojen. Mohlo to totiž dopadnout i mnohem hůř.
yxus (62)|26.1.2008 10:11
som s tej generacie co vyrastala s 8-bitmi. uz vtedy som bol nadchnuty s basicu a hier. pamatam sa, ako mi rodicia kupili atari 1024 (16bit) a videl som tam hry a pocul muziku, rozplakal som sa od stastia. potom prisli na scenu neohrabane PC s prisernymi zvukmi a otrasnou grafikou... no dnes je vsetko inak. bolo by urcite zaujimave, preniest nejakeho pocitacoveho nadsenca tak z 80tych do sucastnosti. nepochybne by uzasol.
mam vsak pocit, ze dnes hardware predbieha software v mnohych aplikaciach. dnes uz nikoho ani nenapadne nieco ako optimalizacia alebo minimalizacia kodu. ved naco? zdanlivo neobmedzena kapacita a vykon dnesnych pc zarucuje, ze aj menej vydareny program bude bezat uspokojivo. isto by sa ale dalo v mnohych pripadoch "vymackat" viac.
co sa hw tyka, je faj ze moorov zakon sa stale drzi dodrziavat, hoci len zvysovanim jadier v procesore. a tu myslim, narazame na sw problem... takze urcite je este mnoho co dohanat. drzim palce! len tak dalej!
Neregistrovaný (0)|26.1.2008 10:41
Ano to máš nepochybně pravdu, dnes už se nikdo s ničim nepáře, náká optimalizace je vlastně z dnešního pohledu zbytečná když máme dostatečný hardwarový výkon. Pokud se ale vyplní odhady že při 16nm výrobě už bude problem tak uvidíme velký optimalizační boom a troufnu si tvrdit že dnes by grafické karty dávali i o 25% větší výkon kdyby si někdo s ovladači dal práci
flanker (1579)|26.1.2008 11:10
[QUOTE=pavel_p;84307]Podle mě se dost změnil způsob práce s PC. Před deseti lety byl počítač použitelný na kancelářskou práci, doma na hry a výuku programování jen tak pro radost. Internet byl prakticky nedostupný, začínalo video v MPEGu a MP3. Dnes se z počítače stala nezbytná součást domácnosti, nahradil papírové časopisy, encyklopedie, jízdní řády, telefon ... což považuji za pozitivum, za negativum pak jisté omezení opravdového kontaktu s lidmi.

Co mne překvapuje je hrozně pomalý vývoj PC za posledních pět let. Dnes se dá pět let starý počítač vč. OS stále rozumně používat, pokud by měl v roce 98 někdo Win311 na 286/386, tak by se něj lidé dívali jako na sběratele starožitností. Kromě taktu pozoruji i naprostou stagnaci v nástupu jakýchkoliv technologií. Určitě se před pěti i více lety mluvilo o BluRay, holografických discích o kapacitě v desítkách GB a kde jsou? Určitě se dá u disku zvednout přenosová rychlost paralelním čtením z více ploten, zkrátit přístupová doba pomocí více hlaviček, nikoho to nenapadlo?



Předpokládám, že za dalších deset let zde bude stále procesor x86, ale kromě několika jader bude obsahovat desítky jednotek založených na jiné architektuře pro šrotování čísel, které půjdou používat z části jako grafický akcelerátor, z části jako signálové procesory na šrotování velkého objemu dat (fyzika pro hry, vědecké výpočty, ...) a nevylučoval bych ani značné množství nezávislých, integrovaných pamětí.[/QUOTE]

Nemuzu nez souhlasit. Je pravda, ze kdyz vezmeme napr AThlony XP, ktere uz par let pamatuji, tak ze se jedna jeste o pomerne rozsirene stroje s obstojnym vykonem. Budopucnost bude asi jak pises, vicejadrova vcetne graficke casti /jakeho vykonu?/. Trosku mam obavu z velikosti chipu, i kdyz se nam snbizuje vyrobni proces, preci jen Phenom jako 4 jadro je pomerne na 65nm velke...A 4 jadry to urcite nekonci, spis zacina

[QUOTE=P@pi;84351]Kdyby už jsme konečně mohli vyhodit ten mezičlánek RAM -> HDD a nahradit ho jednou součástkou či to nějak zkombinovat (= RAM, která po odpojení neztrácí el. náboj + velké úložiště pro ostatní data). Aspoň by nemuselo PC tak dlouho startovat, aplikace by se spouštěly téměř okamžitě, ukládání by bylo hned (nemuselo by se čekat na disk, ale stačilo by to načíst do MRAM a PC by si to pak zkopčil sám, při výpadku by se to totiž neztratilo apod.).[/QUOTE]

tahle doba prijde, reseni zde:http://www.tomshardware.com/2007/11/07/hyperdrive_4_redefines_solid_state_storage/ , az na cenu rychlost taky nekde jinde :)


Jinak trosku zklamani v posledni dobe mam v AMD Phenom-opozdeni, rozporuplne vykony-nekde dobre,nekde slabsi (po tom vsem chvastani na prezentacich AMD), doufam,ze 45nm prechod mu doda druhy dech...
Neregistrovaný (0)|26.1.2008 12:56
[QUOTE=v_o_slim;84317]treba sa na to pozriet z viacaerych stran a nie len



ono po väčšine treba nejake vysledky spojit aj s inymi, analyzovat, automatizovat ich spracovanie vzdy o nieco malo inak ako "vcera" lebo "dnes" viem toho uz viac, okometovat to vsetko, zverejnit a kopec veci ktore ma teraz ani nenapadnu ...[/QUOTE]To byl jeden priklad z milionu. Ale i tak se tam proste da PC jen proto, ze to je levnejsi, ale min kvlalitni a vic poruchova vec. PC sou cim dal tim vic poruchovejsi. Fakt super vyvoj no.
JirkaCigi (1)|26.1.2008 13:50
ahoj lidi, pohled na vývoj počítačů má asi každý jiný, to záleží na tom, jak jim kdo rozumí. Já dělám v IT dobrých dvacet let. Pamatuji si počítače velké, že by se nevešly do vašeho obýváku a o internetu jsme ještě neměli ani páru... a dnes? Vývoj za posledních deset let, je tak rychlý, že než se otočíš máš tady nové trendy, aplikace, hardware, atd.
wolf007 (653)|26.1.2008 14:02
+vykon a cena dnesniho hw
-vysoke naroky dnesnich her na hw a jejich celkova kratkost
pc mam od roku 1994
Intri (3490)|26.1.2008 14:13
Řekl bych, že je ten vývoj docela zajímavý, počítače za těch 10 let udělaly snad větší pokrok, než kdykoliv předtím. Jen mi je osobně tak nějak líto, že z širšího pohledu je současná informatika jen slepá větev. Všichni se snaží dělat systémy co nejinteligentnější, ale dokud PC budou potřebovat počítat z předem přesně daných dat, nikdy nebudou jevit známky jakékoliv inteligence, vždycky to bude reagovat předepsaným způsobem na předepsaná data ( jediné, co lze udělat, je snažit se ta data co nejvíce zobecnit, ale to prostě nejde do ultima ). Takže akorát doufám, že koncepce nul a jedniček splní svou funkci mezičlánku mezi námi a AI co nejdřív.

Jinak mě napadlo ještě jedno srovnání technologií, tentokrát ale dost konkrétní: notebooky. Jejich výkon se samozřejmě zvedl jako u všech PC, ale existuje u nich jeden detail, který mě na dnešních noteboocích docela mrzí. Zatímco staré notebooky byly hranaté krabičky, měly velice pevnou konstrukci a ani dneska nemám strach je chytnout třeba jednou rukou za roh a odnést, kam chci. S dnešními notebooky bych měl strach, že když je chytnu za roh, jejich vlastní váha je zlomí. Z toho je vidět, jak kdysi byly PC účelové mašiny, zatímco dneska jsou zároveň i ozdobou. Prostě mi přijde, že ty doby, kdy PC nebyly pro každého, měly něco do sebe.

Každopádně jsem rád, že dneska s PC přichází do styku skoro každý, za což se zasloužil vývoj posledních 20 let.
diverman (5)|26.1.2008 16:23
Vyvojem pocitacu jsem nadsen.

V roce 1998 jsem si nedokazal predstavit, ze budu mit doma centralni rack-mount server s 2 procesory a 4-jadry v kazdem z nich, s rychlym diskovym polem nekolik TB, operacni pameti nekolik GB, gigabitovou LAN a k tomu pripojeno nekolik terminalovych stanic, projektor+prostorove ozvuceni, interni a externi kamery, tiskarnu, scanner, centralni alarm a dokonce i kotel...
fanab (3)|26.1.2008 16:48
Nedávno jsme s kamarádem zavzpomínali jak jsme kdysi zkoušeli helmu (nepamatuji si přesný název, snad 3dfx helmet ) s displejem pro každé oko a senzorem pohybu. Kde je tahle technologie dnes? Dnes by to mohl být mnohem lepší zážitek. Můj názor na vývoj - podle mě ho brzdí také zpětná kompatibilita. Ale zas si dovedu představit jak bysme nadávali kdyby se na ni výrobci neohlíželi.

Konstatuji, že technologie jako by stály na místě - estetické zlepšování hardware, výkon zas tolik nenarůstá, kvalita a možnosti levnějších LCD nic moc, žádná průlomová řešení. Možná moc spěchám.

Život mě vedl od ZX Spectra přes 486, Durona a Athlona k C2D. S PC pracuji a bavím se každý den. Každou neděli se scházíme ve čtyřech a hrajeme (podle nás nepřekonaný) multiplayer Doom3. Je to perfektní odreagování. Dnes je sobota takže... již zítra!
Intri (3490)|26.1.2008 16:51
VR ( Virtual Reality ) helmy se neprosadily kvůli ergonomii - příliš poškozovaly zdraví, především oči. Proto tahle technologi zemřela. Alespoň na nějakou dobu.
Janyk1 (997)|26.1.2008 17:07
Miniaturizace a zvyšování výkonu, vždyť dnes i blbej MP3 player má větší výkon než starý dobrý mašiny přes 2 místnosti. A stojí nesrovnatelně míň. To je panečku Vývoj.
Pavel Boček (4169)|26.1.2008 17:53
[QUOTE=Intri;84533]VR ( Virtual Reality ) helmy se neprosadily kvůli ergonomii - příliš poškozovaly zdraví, především oči. Proto tahle technologi zemřela. Alespoň na nějakou dobu.[/QUOTE]

Dnes se něco podobného pomalu vrací ve formě brýlí, zatím např. jen ojediněle a pro čtení knížek, ale přece. Na druhou stranu, mám z budoucnosti trochu strach, až se toto všechno rozšíří, určité formy mobilních počítačů budou všude, např. i v bundě, tak nebude to znamenat zánik PC tak, jak ho známe ?

Druhá věc je, že všichni pořád slibují, tvrdí, na co všechno se co dá použít, ale využijí to běžní lidé ? Ne. Viz. win 98. Když se nyní ponořuji hlouběji do tohoto systému, až žasnu, co všechno uměl. Ale nikdo to nepoužíval. Zemřelo to spolu s ním. Podobně když jsem si naposledy kupoval mobilní telefon - bral jsem jeden z těch nejlepších, se spoustou funkcí, nakonec z něj stejně jen volám, píšu SMS, ukládám si do něj úkoly a poznámky, občas něco vyfotím, vyjímečně si i něco poslechnu. Ale využívám minimum jeho potenciálu. Proč ? Když odhlédnu např. od pokrytí sítěmi 3. generace, tak se mi většinu jeho funkcí nepodařilo zprovoznit, protože do toho vstupuje nečekaný element (operátor). Je to prostě složité a ačkoliv užitečné, tak to asi nikdy používat nebudu. A tak to bylo a bude vždycky i u počítačů.

Co se vůbec týče nějakých výrazných změn, ač to tak nevypadá, tak stále je tu něco nového a revolučního. Přiznejme si to, "příchod nějakých pár instrukcí" před 8 lety znamenal revoluční okamžik a co dnes ? Dnes jsme všichni zhýčkaní tím, že je to prostě normální a tak takovéto novinky vůbec nevnímáme, nehledě na to, že když už dojdou nějakého využití, tak ne valného, protože jak už bylo řečeno, dnes se moc neoptimalizuje, navíc programy musí být kompatibilní i se starým HW, kde tyto funkce nebyly apod. Náročnost SW na HW také rostě tak, že růst výkonu (kapacity atd.) téměř není vidět. Vždyť například na tolik skloňovaný Crysis nestačí žádný dnešní existující HW ! SW pomalu ve vývoji i předbíhá HW...

Já osobně vývoj HW beru dobře a musím se kupř. disků zastat, lidé si často ani neuvědomují, co ta technologie musí snést ? Jak je složitá ? Jak se vyrábí ? Jaké jsou na ni kladeny požadavky ? A při tom je poruchovost v jednotkách procent produkovaného množství - řada uživatelů zde je náročných a má zkušenosti s výpadky, já se naopak až na několik vyjímek (hned disk v prvním počítači mi odešel, pak asi dva disky doručené ke mně poštou nefungovaly a jeden 20GB WD shořel asi po dvou týdnech) nesetkal s tím, aby disk odešel; např. 20GB Seagate, který mám z prvního PC, funguje dodnes; nebo můj 250GB Seagate 7200.8 - průměrně 8 - 10 hodin denně (poslední dobou se to stále zvyšuje) je v provozu, z toho měsíce jel v naprosto nevyhovujících podmínkách (k tomu si ibčas i nyní do PC třísknu :)), dnes společně s dalším (7200.10) jede přes půl roku v RAIDu 0 a stále se nezdá, že by měl selhat; podobných zkušeností mám spoustu. SSD neberu jako zázrak, testy, které jsem viděl, mne nepřesvědčili o tom, že by to byla výrazně rychlejší technologie, nehledě na to, že když se podívám do specifikací výrobců, tak asi 80 % SSD (menší kapacity) má ještě horší parametry než HDD ! Snad jedině berou méně energie, ale je rozdíl mezi 1 a 10 W při spotřebě ostatních komponent ?

Poslední kapitolou je Internet. Samozřejmě jeho rozvoj nás dostal do jiné roviny existence, na druhou stranu jeho využití roste stále více a stále více expertů varuje, že po HW stránce to nebude zvládat. Nehledě na exponenciální nárůst nebezpečí na Internetu. Všichni pořád tvrdí, jak se řítíme do katastrofy, já osobně jsem nikdy nic strašného nezažil, ale když se občas dozvím, v jak strašném stavu lidé počítače používají (fakticky nezabezpečené !) a je jim to jedno, tak se nedivím, proč jsou předpovědi tak pesimistické. A začínám se pomalu bát také. Jde to ruku v ruce s tím, že používání počítače je dnes intuitivní, ale pak to tak také vypadá a tím nemyslím jen fóra. jeden z nejkřiklavějších případů, který mne teď napadá, je třebas to, že e-mail přece není určen k posílání souborů, ale děje se to. Lidé jsou prostě líní se něco učit, vždyť používat počítač přece umí "každý trouba". Jenže na to pak doplácí i ostatní...

Nakonec raketový rozvoj P2P sítí. Všechno ovládá trh (což byla také volba lidí, že) a tak je celkem logické, že se nevyplácí dělat hry, ale nakonec i HW tak, jako dříve. K čemu, když si sice kvalitní hru koupí více lidí, ale desetinásobně jich si ji stáhne ? Dnes prostě není rentabilní dělat hry typu Baldur's gate, protože než by se to udělal, vývoj by byl jinde a až by se to konečně vydalo, tak by to nepřineslo žádné zisky. Možná proto nás všichní tvůrci legendárních her už opustili - Black Isle, Interplay...jsou to takové obdoby 3Dfx. Ale kdo za to může ? Nejsou to jen zbývající kolosy jako EA. Pojďmě do sebe a přiznejme si to: můžeme za to stejnou měrou my, uživatelé...
Milan Šurkala (160)|26.1.2008 18:07
Co mě potěšilo?

Jak již bylo řečeno, například internet. Kde jsou ty doby, kdy jsme měli calá rodinka vyhrazeno na net 200Kč, což znamenalo asi 13hod/rodina, tedy cca 3hod na člena rodiny. Dnes mám za necelé dě stovky měsíčně megabit (naprosto postačující po mé potřeby) bez jakýchkolí omezení.

Rostoucí výkon procesorů při rozumné spotřebě. Super, když výkon roste a spotřeba se de facto ustálila na standardu 65W pro dvoujádrové procesory. To jde. Skvělá věc AMD CoolnQuiet, celou dobu se mi procesor fláká na 1 GHz :-) Stejně ale jdu v únoru do Core 2 Duo E8400. Když upgrade, tak upgrade. Snad půjde rozumně podvoltovat.

Co mě nepotěšilo?

LCD monitory. Technologie, která mi prostě pořád přijde nedotažená a už samou podstatou špatná. Dobré xVA nebo S-IPS modely, ty jsou fajn, ale prostě jsem jim pořád nepřišel na chuť, tím neříkám, že CRT je lepší. Svoje fajné zastaralé CRT ale budu muset brzy vyměnit, protože začíná blbnout. Škoda, že nejsou OLED displeje, to je dle mně krok správným směrem.

Výrobci grafik pořád nehledí na úspornost. Nepotřebuji výkonnou grafiku, ale má diplomka se týká technologie NVIDIA CUDA. Nechci mít v počítači kartu, která i bez zátěže žere tolik co celý komp. Čekám na GeForce 9600 GT a doufám, že se projeví aspoň trochu dobře co se týče spotřeby. Z toho pohledu mi připadá geniální technologie Hybrid SLI. Ve 2D pouze integrovaná grafika, ve 3D pak plný výkon. Holt, taky si občas něco zahraju. Na oblíbený OTTD ale stačí snad cokoli, co spustí Win98 :-)

Pevné disky. Pořád pomalé. Ovšem to je také slabost operačního systému i uživatele. Při čerstvé instalaci Windows vše pochopitelně jede pěkně rychle, Word najede v okamžiku stisku tlačítka. Teď už je to vteřina :-)

No našlo by se toho asi i více, ale teď se musím věnovat psaní článku :-) Ať mě KP nezabije.
Intri (3490)|26.1.2008 18:24
[quote=Pavel Boček;84559]Vždyť například na tolik skloňovaný Crysis nestačí žádný dnešní existující HW ! SW pomalu ve vývoji i předbíhá HW...[/quote]

To je vidět třeba na filmovém průmyslu: co dnešním hrám brání vypadat třeba jako Star Wars 3? Jen výkon HW, sotfwarově by se takové modely klidně daly do hry zapasovat. Ale vzhledem k tomu, že žádná grafická karta takové výpočty v reálném čase zatím nezvládne, musíme se spokojit "jen" s grafikou, jakou nabízí Crysis a jiné hi-tech hry.
Noxik (0)|26.1.2008 19:15
Ja zacinal na 386 s ms-dosem a na nektere veci nedokazu dodnes zapomenout. Napriklad kazdy program/hra mela svuj adresar a vsechna data byla pouze v nem. Dnes mam na disku desetitisice souboru a neni realne u kazdeho z nich urcit, k cemu patri. Taky jsem nikdy nepotreboval reinstalaci. O spotrebe ani nemluvim.

Jako pozitiva bych vyzdvihnul: internet - moznost komunikovat s kymkoliv bez "vysokohorske" prirazky zname z telefonu a posty, bohuzel u nas jsme brzdeni dedictvim Spolecnosti pro Omezovani Komunikace. Dale USB -konecne jednotne rozhrani, ktere si zadny BFU nesplete (taky ma sve chyby, jako vsechno). Cenove jsou pocitace take jiz dostupne podstatne vetsi casti populace planety.

Za nejhorsi ovsem povazuji soucasny stav software - prakticky neexistuji standardy, pro stejnou praci je potreba stale vice a vice vykonu, bezpecnost se prilis neresi, nutnost neustalych aktualizaci komplikuje praci.
Karel Polívka (1485)|26.1.2008 21:09
[QUOTE=v_o_slim;84279]za OLED by som az tak nebojoval, este nemaju dotiahnutu zivotnost, TFT vydrzi dlhsie, ale skor nechapem uvadzanie noviniek s technologiou TN, ved je to prezitok, take IPS ma 8bit farebnost a hlavne lepsie uhly pohladu, ved to uz vyrabaju, tak preco vstale tlacia aj to stare TN, biznis co je zatym vsetkym asi nikdy nepochopim ...[/QUOTE]
Nelze proti sobě přímo srovnávat technologii, která je už v podstatě na svém vrcholu (LCD) a technologii, která je na svém počátku (OLED). Z hlediska vývoje zobrazovacích zařízení je OLED zkrátka cesta kupředu, nevím o ničem jiném, co by mělo ambice na to, aby nahradilo u zobrazovacích zařízení pro počítače (a nejen tam) LCD technologii, která je bohužel technologií kompromisů (jinými slovy nejde mít LCD panel, který by exceloval ve všech ohledech, proto je třeba mít u výběru LCD monitorů ujasněné priority). To je důvod, proč jsem OLED zmínil - ne že se jedná o něco, na co bychom mohli v současnosti začít přecházet.

Je to další vývojový stupeň, který navíc zní zejména z hlediska kvality obrazu velmi slibně, přestože v současnosti je zatím jeho technologie teprve v plenkách (jinými slovy zatím není moc zvládnutá). V době před 10 lety, kdy už byly LCD monitory komerčně k dispozici, vývoj OLED teprve začínal, více například zde: https://www.svethardware.cz/technologie-oled-tak-kde-vezi/15239-5

Stačí si vzpomenout, jak vypadaly před 10 lety LCD monitory (podle mě nabízely podstatně méně, než co nabízí dnes OLED technologie i se svými současnými problémy - přesto se už prodávaly jako nová technologie za nehorázné peníze). Byly mrňavé, měly otřesné podání barev i obrazu jako takového (jas/kontrast/pozorovací úhly), doba odezvy byla neskutečně dlouhá (na hry byly nepoužitelné) a cena byla pro běžného uživatele naprosto nereálná - porovnejte si tehdejší mrňavé a mizerné 15" LCD s těmi dnešními, kdy u nových monitorů přesahuje velikost uhlopříčky běžně 20", přičemž není problém (z hlediska financí) mít na stole řekněme 20" LCD monitory dva, díky čemuž má uživatel k dispozici cca 4x větší zobrazovací plochu než před 10 lety a za podstatně méně peněz (nemluvě o nesrovnatelné kvalitě). Produktivita práce je pak někde jinde, o požitku ze zábavy na PC nemluvě. Jsem moc zvědavý na vývoj displejů v dalších letech (a to ve jménu OLED po vyřešení současných problémů).

Jen pro ilustraci pár odkazů na informace z té doby (jen o 9 let zpět):

23.3.1999 - nejstarší zmínka o LCD na SHW:
LCD ViewSonic VPA150, uhlopříčka 15", rozlišení 1024x768, hmotnost 5,8 kg, bohužel bez uvedení ceny
https://www.svethardware.cz/lcd-displej-viewsonic-15/291

17.9.1999 - nejstarší zmínka o LCD s uvedením ceny na SHW:
Premio 15PX-TA, uhlopříčka 15", rozlišení 1024x768, kontrast 300:1, jas 200 Cd/m2, 262 000 barev, doba odezvy 45 ms (v té době komentováno jako "umožňující plynulé přehrávání videa"), hmotnost 5,5 kg, doporučená koncová cena 39 990,- Kč bez DPH
https://www.svethardware.cz/premio-15px-ta-novy-lcd-monitor-s-uhloprickou-15-palcu/905

6.4.1999 - nejstarší zmínka o CRT na SHW:
https://www.svethardware.cz/viewsonic-ps775/335
CRT ViewSonic PS775, viditelná uhlopříčka 16", rozlišení 1600x1200 (77 Hz), 1280x1024 (90 Hz), hmotnost 18,5 kg, doporučená koncová cena 22.840,- Kč bez DPH.
Intri (3490)|26.1.2008 21:49
Na OLED obrazovky se hodně těším, je to hodně slibná technologie, jen tady bohužel už někdo řekl krutou pravdu ( tuším, že to byl KP ): dokud se dají z LCD vytřískat prachy, nikdo OLED na trh nepustí. A tak je to úplně se vším, velké firmy vždycky budou mít prsty v omezování technologické úrovně ubyvatelstva ve vlastní prospěch.
wolf007 (653)|26.1.2008 22:45
prozil jsem si svoje od sharpu mz 821 po 386/486/p1/p2/p3 celerony i plnokrevnici,nejlepsi vzpominky mam na svoje 2 durony[spit 950 a morgan 1.3] nasledovalo p4 1.7ghz wili[celer]a ted mam opet celera v podpisu ,co me zklamalo byla ati rage 128[koupe podle recenze] predtim jsem mel ati rage 2c 8mb
d.a.a.n (14)|26.1.2008 23:38
Vývojem jsem opravdu nadšen. Před 10 lety by mě ani ve snu nenapadlo co vše se dnes na počítači může odehrávat.
Nárůst kapacity pamětí a velikosti disků, výkon procesorů. Existence flash disků a přenosných disků.
Příjemné ceny díky nim si může počítač pořídit opravdu každý.
Existence internotových obchodů, kde je zboží zákazníkovi dodáno do dalšího dne atd.
Za těch 10 let vidím pouze samé pozitiva.
Neregistrovaný (0)|30.1.2008 16:40
Nuz v zasade ked zalovim v spomienkach


1998: dilema primacky vs. halflife, vyhrali primacky ale tesne.
Neregistrovaný (0)|30.1.2008 16:57
Nuz v zasade ked zalovim v spomienkach


1998: dilema primacky vs. halflife, vyhrali primacky ale tesne.
- pokus o spustenie halfika cez hardware acceleration, karta S3 :(

1999: prvy internet, dial-up (5 MB update k team fortress sa stahoval asi 6 minut )
najrychlejsi ping v TF 220, nadsenie z prveho multiplayeru po nete

2000: geforce 2 MX, halfik vyzera krajsie, intel prec , som AMD ;)
2002: Predrteny Deus Ex, opakovanie rocnika so stastim zazehnane
Upgrade na celeron 800 Mhz

2004: objavenie DC++ ( viem ze to uz existovalo davnejsie no ja som sa k tomu dostal az po case)
Tuzba stiahnut cely internet na komp

2005: upgrade na Sempron2400 a radeon 9600xt, halflife 2 vyzera bohovsky. Vdaka nemu sa mi zda, ze sa nase sidliska dostali na obrazovku mojho plocheho LCD

2007: AMD je out, Intel Rulez ( pre mna ;) nezacnite flamovat ), C2D E6750, Geforce 8800GT.
Mac33 (4)|31.1.2008 11:53
Myslim ze som skor sklamany ako nadseny si to vezmite je tu architektura x86 ktora je zalozena na koncepcii starej niekolko desatroci podobne princip CD-DVD a HDD. Mam pocit ze vsetko sa len inovuje a nic sa nevyraba nove...mam pocit ze firmy maju eso v rukave ale na co s nim ist von ked spotrebitelia nase vyrobky stale kupuju? Napr take flash HDD podla mna tu mohlo byt daleko skor zrazu je tolko vyrobcov flash diskov ako hub po dazdi preco ? technologia bola uz zvladnuta na papiery a mozno aj realne ale na co ist snou na povrch ?
Jedine co sa zmenilo u CPU ze sa nejde po frekvencii ale na jadra , PC zerie pomaly jeden kilovwatt a system potrebuje 4 GB na pohodlnu pracu.Priznam sa ze niekdy mi tie casy stravene za mojim C64 ci 286 aj chybaju to obdobie malo svoje caro :)

Uvidime co prinesu dalsie roky ale ocakavam ze zacnu testy s bio pamatami ci kvantove PC,nasadenie neuronovych sieti a podobne.
Pavel Boček (4169)|1.2.2008 10:56
[QUOTE=Mac33;85941]Napr take flash HDD podla mna tu mohlo byt daleko skor zrazu je tolko vyrobcov flash diskov ako hub po dazdi preco ? technologia bola uz zvladnuta na papiery a mozno aj realne ale na co ist snou na povrch ?[/QUOTE]

Mně to přijde pochopitelné. Kromě toho, že před pěti roky by měly mizivou kapacitu, tak by stály tolik, že by si každý poklepal na čelo. K čemu by to bylo ? Právě díky tomu, že teď jsou kvanta výrobců, je to levné...