Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 95

Téma: Sestava HTPC

  1. #1
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Chystám se v nejbližší době stavět HTPC počítač do obýváku, bude to moje první sestava tohohle typu, proto se chci ujistit, že jsem vybral všechno přibližně správně a bude fungovat jak má, případně pokud někdo bude mít nějakou poznámku nebo nápad co v tý sestavě vylepšit budu rád za pomoc. Jde mi hlavně o to, aby to PC bylo co nejtišší; ovšem vyšší výkon (ne na úkor extra zvýšený hlučnosti) nebude na škodu, např. možnost hraní starších her (ale nepředpokládám na tom spouštění Crysis apod. ). Chtěl bych, aby to zvládlo Full HD rozlišení 1080p.

    1. Case: SST-LC16B-MR Lascala
    - vybral jsem tuhle, rozhoduju se mezi černou a stříbrnou verzí (ale jsem spíš pro černou, z důvodu snadnější integrace černý DVD mechaniky), ale to je spíš kosmetická záležitost
    - výběr většího case vychází z výběru desky (viz deska), pokud bych kupoval všechno nový tak bych vybíral spíš něco nižšího a microATX desku, ale desku už mám ATX
    - zejména na týhle skříni vidím jako plus 8cm větráky vzadu (většina jiných i srovnatelně velkých skříní má jenom 6cm a myslím že ty 8cm budou lepší z hlediska chlazení i hluku)
    - je sice poměrně vysoká, ale +/- odpovídá standardní šířce obývákovejch zařízení, který jsou prej 430mm na šířku
    - co se týče dálkovýho ovládání: původně jsem myslel že by mi stačila nějaká skříň bez DO protože bych využil DO který mám k Hauppauge HVR-1300, ale v diskusích jsem našel, že v case bez DO by moh bejt problém se zapínáním přes DO (tj. že by se to muselo zapínat tlačítkem na bedně, pokud by se to nepovedlo rozchodit); a co jsem tak koukal, tak kdybych koupil case zvlášť a zvlášť iMon DO tak cena by byla zhruba stejná, takže cena tohohle case je asi odpovídající a case je věc, kterej neni potřeba obměňovat při upgradech, takže jsem ochotnej i tuhle relativně vysokou cenu akceptovat (vzhledem k tomu, že se prodávají i case od Zalmanu za 15.000 )

    2. Zdroj: Seasonic OEM SS-500ET 500W
    - myslel jsem ještě na Fortron FSP400-60GLN 400W, ale u toho Seasonic je asi jistější že bude tichej
    - výkonově bude naddimenzovanej, ale tím pádem by zase moh bejt tišší když pojede na nižší výkon
    (no, možná tam dám ten co mám teď v popisu ze stolního PC a do PC koupim nějakej "větší" )

    3. Základní deska: Asus P5K-E/WIFI-AP - Intel P35
    - deska je neměnná protože už jí mám doma - koupil jsem jí už loni při upgrade ale nějak nestíhala Q6600 (často to padalo při přetaktování) tak jsem jí zkoušel prodat, ale zájem nějakej extra nebyl a nechtěl jsem jí prodávat moc pod cenou, takže teď se bude hodit na tohle (na tyhle účely by měla posloužit výborně, protože procesor bude spíš podtaktovanej než přetaktovanej a taky na ní nebudu mít napojenejch 7 disků)
    - WiFi karta bude taky plus.

    4. CPU: Intel Pentium Dual-Core E2180 2,0GHz 1MB 800MHz
    - sice na full HD to asi nebude až tolik potřeba (viz graf. karta), ale přesto "kdyby něco" ; stačil by i E2140 nebo E2160 ale cenovej rozdíl neni tak velkej takže bych byl asi pro tu 2180, a bude se moct zřejmě podtaktovat aby se snížila spotřeba a bylo tišší chlazení; sice by podle diskusí stačil i tenhle Celeron 420, kde by byla výhoda 35W TDP z hlediska chlazení a v kombinaci s grafikou by zřejmě utáh i to full HD (?) ale aspoň na tom možná sem tam poběží i nějaká starší hra a těch 65W (spíš míň při podtaktování) se snad dá uchladit rozumně tiše (viděl bych to na Freezer kterej mám doma, pasivně v kombinaci s těma 8cm na case vzadu, jestli to zvládne uchladit a jestli ne tak ten Freezer aktivně)
    (- původně jsem myslel že bych tam dal Celerona D331 kterej má v PC brácha a jemu by se koupilo nějaký pěkný dvoujádro, jenže ten starší celeron má TDP 74W a to je na jeho nízkej výkon hodně v porovnání se současnýma možnostma)

    5. Grafická karta: Gainward Bliss 8600GT 512MB, PCI-E
    - nemá to bejt nějaký herní dělo, ale nechci tam dát zas úplně 8400 nebo 8500 (?), má akceleraci HD, takže by měla zaručit dobrej výkon při přehrávání i full HD videa
    - má pasivní chlazení, takže nižší hluk (doufám že teplo zvládne odvádět zdroj a větráky vzadu)
    - (stačila by podle mě i 256MB verze ale na tom CZC je tahle ještě levnější a má lepší takty pamětí, takže opět možnost podtaktování pro snížení tepla)
    - má pěknou sadu výstupních konektorů

    6. Paměti:
    - zatím moc neřeším, asi tam dám nejdřív 2 z těch 4GB co mam zatim v PC a potom koupim do PC 2x2GB

    7. Disk:
    - zatím neřeším, plánuju tam dát jeden z těch dvou Seagate SATA-150 160GB co mám teď v PC, ale možná bude na HTPC moc hlučnej, to nejdřív vyzkoušim, nechce se mi kupovat zase novej disk; nebo tam dát jeden z těch Samsungů 500GB (jsou tichoučký a i se míň hřejou) ale to je zase podle mě až přehnaná kapacita na HTPC...

    8. TV karta:
    - HVR-1300 co mam teď v PC

    9. TV:
    - přemejšlím mezi koupí normálního LCD 24" (Hyundai W241D se mi jeví jako velmi zajímavej) anebo LCD TV s DVB-T tunerem (približně ve stejný cenový hladině je Hyundai E320D hodnocenej uživatelema velmi dobře)
    - ve prospěch LCD TV hovoří úhlopříčka a TV tuner (na jedno koukat a druhý nahrávat při TV kartě - ale to se dá nahradit druhou TV kartou); naopak ale nemá full HD rozlišení 1920x1080, takže jsem zatím spíš pro ten 24" monitor kterej má sice 16:10, ale to může bejt i výhodnější na sledování TV ve formátu 4:3 a vejde se na něj full HD; obojí jsou PVA takže kvalita obrazu by měla bejt dobrá
    - zatím mám teda v plánu spíš koupit ten LCD 24" bez tuneru, a počkat až zlevní LCD TV s podporou full HD (např. tenhle kterej šel za poslední rok o půlku dolů) a monitor pak použít k PC
    (no tohle TV téma zkusím nahodit ještě i na TV Freaku co mi na to řeknou tam )

    10. Software bude asi MediaPortal, protože MCE nemám a kupovat asi nechci, Media Portal už používám, jsem s ním celkem spokojenej a s mojí TV kartou funguje excelentně.

    11. Zvuk: zatím tam asi osadím SB Live 5.1 co mi zbyl po upgrade a v budoucnu bych nejspíš přikoupil receiver (základovka má dig. výstup na integ. zvukovce takže by se asi dal takhle využít); repráky ještě budu nějak řešit to jsem zatim nehledal (nějaký doporučení na slušný repro 5.1 ? - počítám tak něco do 10.000)

    Dál k tomu ještě časem asi přijde nějaká bezdrátová klávesnice, aby se to dalo využít i jako PC např. na internet a třeba přítelkyně mohla surfovat na internetu pokud budu mít zabranej stolní PC, ale to budu řešit až dýl.

    No mám to koukám pěkně dlouhý
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ten zdroj neni jen predimenzovany, to je neco mnohem vic... ten by ty sestavy utahl 4 zaroven... predimenzovany by byl i 300W seasonic

    CPU nemusis podtaktovat, bohate staci ho podvoltovat z 1.325V na default taktech muzes jit rovnou na 1.0-1.05V a freezer si s tim pri nejakym proudeni okolo poradi pasivne
    viz http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=7225
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    ten zdroj neni jen predimenzovany, to je neco mnohem vic... ten by ty sestavy utahl 4 zaroven... predimenzovany by byl i 300W seasonic
    To je fakt, ještě jsem teď kouknul na zdroje a nevím proč jsem zvolil tenhle tu 500W hodnotu mám tak nějak zafixovanou v hlavě ... měl by stačit i tenhle Seasonic SS-350ET-F3 350W (nejlevnější seasonic) že jo a taky by měl bejt hodně tichej ...

    To rád slyším, že by to měl ten freezer uchladit pasivně , to by bylo prima...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Zastavil bych se u grafické karty a doporučil ti raději tuhle Sapphire ATI Radeon HD 3650 256MB DDR3 a na ni dej Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2 - koukal jsem na case, snad se chladič vejde

    Když už nic, tak alespoň vybírej grafiky s DDR3, 256MB DDR3 má zpravidla vyšší výkon než 512MB DDR2, lépe se taktují, jsou modernější a méně hřejí. A mám dojem, že se řadím k těm lidem, co ti řeknou, že ATi má lepší obraz než nVidia - ale to je hodně suběktivní a těžko doložitelný dojem
    Naposledy upraveno uživatelem kane.shw: 27-02-2008 v 18:38
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    hups, te grafiky jsem si nevsiml ze ma jen GDDR2... tu rozhodne ne. na karty rady 8600/36x0 by melo bohate stacit i momentalne dostupne accelero S2 (jestli bude pasovat) - 66GT mi chladi pasivne na 40 pri burn...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    hups, te grafiky jsem si nevsiml ze ma jen GDDR2... tu rozhodne ne. na karty rady 8600/36x0 by melo bohate stacit i momentalne dostupne accelero S2 (jestli bude pasovat) - 66GT mi chladi pasivne na 40 pri burn...
    jj, S2 samo stačí. S1 by byla jen víc volba pro gurmány S tou dostupností S1 je to strašné , sám na to čekám už skoro měsíc
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Encore1106
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    430

    Citace Původně odesláno od Styryx Zobrazit příspěvek
    měl by stačit i tenhle Seasonic SS-350ET-F3 350W (nejlevnější seasonic) že jo a taky by měl bejt hodně tichej ...
    Tichej je dost, není téměř slyšet. Určitě ho ber. Mam ho v počítači, když jsem PC oživoval zkušebně na stole a spouštěl desku šroubováčkem, tak jsem se řídil podle zvuku a myslel jsem si, že ten kovovej vodivej šroubováček nebude zas tak kovovej a vodivej, jak se zdá. Až po chvilce jsem si všimnul, že se ve zdroji větráček točí...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    Když už nic, tak alespoň vybírej grafiky s DDR3, 256MB DDR3 má zpravidla vyšší výkon než 512MB DDR2, lépe se taktují, jsou modernější a méně hřejí.
    Jo tak to jsem si taky nevšimnul že má jenom GDDR2, objevil jsem jí tam ve chvíli kdy jsem psal to téma protože předtim jsem měl vybranou tuhle Gainward Bliss 8600GT 256MB, PCI-E - tak asi proto je levnější - takže tahle s těm 256 bude určitě lepší volba. (navíc tu 512MB stejně ani nemají v obchodě odkud to budu brát, na CZC je to novinka)

    Ten accelero S2 se od S1 cenou zas tak moc neliší, navíc S2 nemá na stránkách AC uvedenou podporu pro 36xx karty, takže v případě tý ATI bych vzal klidně ten S1 (ale taky koukám, že s dostupností to nebude ideální). Každopádně koukal jsem jestli by nešel namontovat obráceně (z druhý strany PCB), což by bylo podle mě výhodnější, protože by se teplo mohlo odvádět zadníma větrákama (protože pokud bude chlazení na straně čipu, bude podle mě trochu problematický odvádění tepla, protože to bude uzavřený mezi TV kartou, zvukovkou atd. - ale to by byl stejnej problém i u tý 8600GT), ale to u těch Arctic očividně nejde, jedinej kterej jsem našel kterej jde takhle namontovat je Thermalright HR-03, ale cenově už trochu jinde.

    Ta ATI 3650 je výkonostně asi přibližně stejná jako 8600GT že jo, výhodou je teda 55nm proces takže by nemusela tolik hřát. Výhodou toho pasivu na 8600GT podle mě zase bude že je už od výrobce a chladí komplet celou kartu a taky různý druhy výstupů takže nebude potřeba to dávat přes redukce.

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    A mám dojem, že se řadím k těm lidem, co ti řeknou, že ATi má lepší obraz než nVidia - ale to je hodně suběktivní a těžko doložitelný dojem
    Samozřejmě vzhledem k tomu, že to bude PC primárně na koukání na filmy apod. by vyšší kvalita obrazu u ATI byla výrazný plus, zkusím si ještě projít nějaký fóra ohledně tohohle tématu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Citace Původně odesláno od Encore1106 Zobrazit příspěvek
    Tichej je dost, není téměř slyšet. Určitě ho ber.
    Jojo, to jsem předpokládal, mám v PC ne-OEM S12-500W a taky neni vůbec slyšet. Každopádně potvrzení osobní zkušeností přímo s určitým modelem se hodí
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Grafika - nVidia je tady mimo! Za cenu skoro 2100Kč koupíš jen staré GPU G8x, které jsou vyráběné ještě 80nm technologí, tudíž, mimo jiné, víc hřejí. Nové 65nm čipy G9x začínají až nějkde u 3900Kč, což už jsme zas někde jinde.

    ATi je na tom v této cenové relaci podstatně lépe. Nabízí tu totiž své nové 55nm GPU RV635, což je dle mého názoru velmi dobrá volba do HTPC. Za cenu cca 1750 Kč je to jasná volba [URL="http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52391"]Sapphire ATI Radeon HD 3650 256MB DDR3[/URL] - při vyšším rozlišení, dejme tomu 1680x1050 a víš, bych možná volil její verzi s 512MB paměti DDR3. Jediná nevýhoda je tedy jen to aktivní chlazení, ale to se dá řešit tím AC S1 nebo S2. Tedy pokud nebude někde kolidovat s pc skříní - to je potřeba promyslet. Popř. si můžeš zkusit vyhrát i s tím aktivním chlazením a třeba ho po nějakém zregulování ani neuslyšíš. Nebo ještě počkat, časem jistě vyjdou i zcela pasivně chlazené karty již z výroby - tady je třeba plán HISu [url]http://www.cdr.cz/a/23421[/url].

    Je tedy na tobě, co preferuješ, pasivně chlazené, starší GPU s větším zahříváním, nebo novější GPU, kde si budeš muset možná i trochu pohrát a vyladit chladič ;)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Nu právě že podle testů (např. tady jsem našel porovnání http://www.legitreviews.com/article/652/13/) by měly mít HD 3650 a 8600GT přibližně stejnou spotřebu (tj. by se logicky měly i přibližně stejně zahřívat, vyzářit stejný teplo), a výkon by měl bejt taky zhruba stejnej, čemuž se právě docela divím vzhledem k porovnání výrobních procesů (tak by logicky buď měla mít ta ATI nižší spotřebu, nebo vyšší výkon, ale podle testů to tak není - ale ATI je známý nevyladěností ovladačů, takže ta 3650 bude možná "hardwarově" výkonnější). A má nižší cenu, ovšem když bych připočítal novej pasivní chladič tak budou zhruba na stejným. Pokud by vydali v brzký době tu s pasivním chlazením, tak by to asi byla nejlepší varianta. Plánuju nákup v horizontu tak 14 dnů, třeba do tý doby vyjde ... jedna pasivně chlazená už sice na CZC je, nějakej Powercolor, ale ta má taky jenom DDR2 paměti.

    Teď mě ještě trklo, když jsem mluvil o tom chlazení, že ta základovka má vlastně 2 PCI-E sloty a jeden skoro dole, takže když dám grafiku do něj, tak vzduch skrz to pasivního chlazení bude přímo tahat ventilátor zdroje , což bude ideální a tim pádem nebude vadit TV karta ani jiný karty a nepotřebuju mít chladič na druhou stranu PCB
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Pozor, výkonu mezi 8600GT a HD3650 jsem tady neřešil, výkonově na tom budou +- stejně. Pokud ti to tak připadlo, tak to nebylo úmyslem!

    Za to jsem se ale snažil vysvětlit to, že novější jádro od ATi má jistě lepší vyhlídky do budoucna než starší jádro od nVidie. Technologie prostě mluví za vše, lepší podpora HD atd. To je prostě zákon, který snad bude platit i na dále, že novější zboží, bude vždy o kousek dále než to starší.

    Spotřeba? Zahřívání? Ať si testy říkají, co chtějí, vždy budu věřit tomu, že tady má nespornější výhodu 55nm výrobní proces nad 80nm. Ať už jsou to jednotky, či desítky procent rozdílu

    A ovladače.... nepopírám, že tady ATi kapku pokulhává, ale osobně bych věřil raději novějšímu GPU, kde se jistý potenciál ještě dá novými ovladači odhalit, než jádru, které už je tu déle a jeho potenciál na nových ovladačích je jistě nižší...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele Strajk
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    78

    Taky právě vybírám HTPC, místo bude mít pod pravděpodobně 40" LCD TV a ta skříň od Silverstone cos vybral se mi taky moc moc zamlouvá. Moc ale nevěřím dálkovému ovladači od iMonu, na obrázkách vypadá jako plastová hračka a to se k ostatním komponentám za desítky tisíc moc nehodí... raději bych dal přednost samostatnému DO od Logitechu nebo jiné renomované značky ale to bych zase přišel o displej na čele skříně

    Jinak co jsem se doslechl tak k některým televizním kartám se dodává i vychytávka která se zapojí někam do obvodu který vede do čela skříně k zapínání takže je možno počítač přes DO i vypínát a tvrdě restartovat...

    Ke grafické kartě: Pravděpodobně pudu do již zmíněné ATI 3650, za ty peníze parádní karta... čím dál víc se mi ale líbí představa že bych si z HTPC udělal malou herní konzoli ve stylu PS3 - tudíž začínám uvažovat o ATI 3850 nebo teď nové nVidii 9600 kde by se výkon posunul o několik řádů výš. K tomu dokoupit 2 bezdrátové gamepady a to už by to hraní nabralo uplně jiné dimenze než paření doomu potmě skrčenej v nepohodlným křesle u pc... Takhle nějak si už představuju budoucnost počítačové zábavy
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Co se týče DO, vybíral jsem právě záměrně case s integrovaným dálkovým ovládáním, protože jsem se někde dočet, že jinak může bejt problém se zapínáním počítače (vypínání se dá nějak ošetřit, ale nemít možnost zapnout HTPC ovladačem a muset pokaždý chodit k case by bylo dost na houby). Původně jsem myslel, že bvyužiju dálkový ovládání od mojí TV karty Hauppauge HVR-1300, ale nejsem si právě jistej, jestli by jím šel vzbudit počítač.
    Jinak ovladač iMon mi vzhledově nepřipadá tak zlej, ale to je asi záležitost osobního názoru... každopádně by měl umět nejen zapnutí počítače, ale i reset atd. Šlo by asi koupit nějakej jinej dálkáč zvlášť, ale nemám s nima zatim konkrétní zkušenosti ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    mrkni do doporucenych sestav.

    Do HTPC jsem volil AMD X2 BE kvuli nizsi spotrebe a dostatecnemu vykonu. Podstatne silnejsi nez jednojadrovy Celeron se stejnou spotrebou (35W), ale vykon lepsi.
    Podle nazorů na forech integrovany Radeon HD3200 z chipsetu AMD 780G nema s prehravanim Full HD problemy. Kdyby nahodou mel, pridas nejaky radeon 3450 do PEGu a jedes.

    Naopak SB-Live bych do HTPC fakt nedaval a 10K za bedny k PC bych taky nedal. Pokud budes kupovat receiver, tak za 10K sezenes bud neco dost slusnyho v bazaci (nebo v nemecku) nebo trosku prihod a budes to mit super.

    Cela sestava bude zrat podstatne min = min se bude zahrivat (30W procesor, 20-30W grafika). Fortron bych nebral, neni uplne tichy, zato Seasonic S12-II 430W tichy a dobry je (mam ho).

    Tiche disky jsou Hitachi P7K500, maji dobry sekvenci cteni i zapis a super nizkou spotrebu a imho velmi nizkou hlucnost i vibrace. Doporucuju.

    Case a ovladac podle potreb ;o). Neboostuj HTPC tam, kde to neni treba, aby te pakl netrapilo, ze nema vlastnosti takovy, jaky od HTPC cekas.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Levná sestava HTPC
    Od michaldawn v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 26-11-2010, 16:13
  2. Sestava, fce HTPC
    Od durib v sekci PC - archiv
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 16-02-2010, 18:36
  3. Sestava pro HTPC
    Od aldafallout v sekci PC - archiv
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 12-01-2007, 13:57
  4. sestava pro HTPC
    Od Lapak_oldd v sekci PC - archiv
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 23-11-2006, 09:12