Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 6 PrvníPrvní 12345 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 77

Téma: FAQ: Jak na výměnu kondíků

  1. #31
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Encore1106 - to je HODNE OT a bylo to uz davno zodpovezeno jinde.

    IceBoss sice udělal odhad
    Kterej, z pochopitelnych duvodu, je zcela mimo...

    nicméně bych rád slyšel tu částku od tebe, když už si sem ten článek postnul... Jestli už by pro nás nebylo lepší trošku si připlatit a mít novej lepší zdroj se zárukou.
    Az mi ukazes komercne u nas prodavany zdroj bez spatnych kondiku, tak ma tato debata smysl


    johny__g - ja to na v prve rade a v podstate odpovedel tady:
    http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=14325
    a pokud se nikdo v Digi-key neni schopen dopracovat k tomuto linku:
    http://search.digikey.com/scripts/Dk...name=P12376-ND
    ...aby videl cenu 470uF 16V Panny FM kondiku za 1ks, pak me jakekoliv dalsi vysvetlovani prijde zcela zbytecne, tim spise, ze odkazy na Kde vzít dobré kondíky? jsou už mesic postovany zde:
    http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=14302

    Takze mi prominte, kdyz budu delat zajimavejsi veci, nez donaset vsem jako Alik veskere informace primo pred chrtan, kdykoliv o to budu pozadan. Postnul jsem to vic jak pred mesicem, na mem vlastnim foru jsou tyto informace uz rok a pul v cestine a na BadCaps jsou mnoho let.
    Naucte si aportovat na prikaz sveho psa, necekejte ze to budu delat ja


    -HoNY- - tak ten prvni merak je uplne na ... protoze ma take rozsah jen do 200uF
    Ten druhy je take pekny crap, protoze "Measurement frequency up to 10 kHz" - coz je uplne o nicem, protoze ripple hodnoty se meri pri 100kHz 100 miliohmu je take o nicem, kdyz potrebujeme presne merit HZ/GA/SEPC/URL kondiky ktere maji ESR 6 miliohmu
    Ten treti uz se mi docela libi, jen cenu nelze udavat bez nezbytne nutnych mericich nastavcu - jako ty kondik nebudu merit "vzduchem" A bez vystupu do pocalu a prumernych dat z mereni je mi to take na dve veci, protoze u tak nizkych hodnot je treba provadet vic mereni jedne soucastky a pak vyradit nejvyssi a nejnizsi hodnoty a zbytek vyprumerovat
    Takze od 2075€ (cirka 52 000Kč) se už dá pořídit měřák, kterým lze měřit použitelné řady kondíků, u kterých se jejich ERS hodnoty pohybují v jednotkách miliohmů.


    pavel_p - zajimave, ze lide je tu bezne maji, pouzivaji a nemaji s tim zadne problemy. Opravdu nechapu, kde vy vidite nejake problemy. Vsem znama realita je, ze v Cechach se neda koupit skoro nic opravdu zajimaveho, takze nema cenu debatovat o tom, co se v Cechach da koupit a co ne...
    Takova debata nikam nevede a nehodlam se ji ani ucastnit, ani ji cist. Jasne jsem tu pred mesicem napsal, odkud mam kondiky a nevidim duvod proc to dal rozpitvavat a uz vubec nevidim duvod, proc by si ty same kondiky co si kupuji ja nemohl sam koupit kdokoliv jiny.
    Ze se nedostanou koupit v beznem kamennem obchode, za to nemuzu a to nehodlam resit. Podle vyjadreni treba majitelky Elbasu v Prerove - "Nikdo krome vas se o low ESR kondiky jeste u nas nezajimal..." - takze zajem o treba nabizeni Samxonu ci Panasonic FM/FC kondiku do bezneho prodeje nema. Kde neni poptavka, tam neni nabidka.
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 16-03-2008 v 11:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Nevim kam to napsat, tak to hodim sem
    Potreboval bych vymenit kondenzatory na motherboardu, chtel jsem tam dat nejaky kvalitnejsi (puvodni jsou vytekle G.Luxon :-) )
    Ptal jsem se v GM, ale tam maji jenom Jamicony, a ty prece jenom nejsou to pravy orechovy.
    Nevite nekdo, kde v Brne sehnat nejaky "lepsi" kondiky ?
    BTW - potrebuju aspon 9x 2500uf 6,3V pak 4x 1000uf 10V
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Salamander: trodas psal ve vedlejsim FAQ: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=14302

    v CR bohuzel bezne nesezenes nikde

    Kde vzít dobré kondíky?
    Pokud nechceme kanibalizovat staré boardy na pravda často dobré značky kondíků, tak je třeba se trošku ohánět. Sehnat některé kondenzátory je snad nemožné - ale nebudeme přeci házet flintu do žita.

    Samxony GD/GC/GA a další, viz. BigPopeho seznam koupíte od (platba PayPalem) od Joeho aka Big Pope - bigpope.samxon@gmail.com
    Rubycony MBC/MCZ a pár Sanyo Os-conů má občas WayFong na skladě - opět PayPal - http://www.waifong.hk
    Panasonic FC/FM a Nichicon HE/LS + hodně keramik je s kreditkou k dostání v http://digi-key.com
    Rubycony ZL, ZLH a pár dalších z malého výběru mají v Rakouském obchodě http://www.distrelec.com
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Otázečka...mám na jedné desce nepojemnované tekuté elektrolyty, jen se značením KZE (zelené) a KZG (hnědé). Budou to Chemi-con nebo fake ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Otázečka...mám na jedné desce nepojemnované tekuté elektrolyty, jen se značením KZE (zelené) a KZG (hnědé). Budou to Chemi-con nebo fake ?
    Tady máš PDFko: http://www.chemi-con.com/files/KZG0703.pdf. Jestli jsou i jiné rozměry, tak to tydle asi nebudou :-). Jinak pochybuju, že by bylo jiné značení než je v tom PDF.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Asi to budou ony. Mě zmátlo, že takový výrobce jako Chemi-con se sebou nechlubí

    Jinak napětí je mi jasné, vždycky vyšší než do toho budu pouštět, ale kapacita musí sedět přesně ? Měním nějaké bazmeky Fu Lee 470 uF a 1000 uF/10 V (ty 1000 uF/10 V jsou na 12 V větvi ), ale mám jen 1000 uF/6,3 V a pak 1500 uF/16 V; můžu to použít...? Jsou to Nichicony, Rubycony či Sanya, možná ne nejlepší série, ale všechno lepší než Fu Lee

    Erh, něco se nepovedlo kolem +5 VSB dám to -HoNy-mu, stejně bych mu to dal na zátěž
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 31-03-2008 v 22:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Erh, něco se nepovedlo kolem +5 VSB dám to -HoNY-mu, stejně bych mu to dal na zátěž
    Ať shoří, co shořet má.

    KZE jsou krámy, teda šílený demoverze kondenzátorů. KZG standart do zdroje OK, moc bych nedoporučoval kombinovat víc typů kondíků v jendom zdroji. Každý se chová na stejné frekvenci jinak a mohlo by to dělat neplechu. A mimochodem, logo Chemiconu tam na 100% je, jenže ty jsi asi slepý.

    Neprzni můj nick, ty jeden překladátore teda recyklátore Fuadzilly. Nebo ti z toho zdroje udělám přenosnou atomovku.
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 01-04-2008 v 00:12 Důvod: BehemOT = Pavel Boček = lamka :)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Pavel Boček -
    1000 uF/10 V (ty 1000 uF/10 V jsou na 12 V větvi )
    Ehm? Co to je prosimte za mainboard?! Uz jsem videl ledasco, ale 10V kondiky na 12V railu jeste ne. Foto? A jsi si jist, ze jedou na 12V? Zmerit alespon voltmerem to jde, nebo ohmetrem se presvedcit, ze od 12V konektoru je prima cesta k kondiku...?
    Neverim dokud neuvidim. To snad preci ani neni mozne...

    Jinak Chemi-con jsou prumer kondiky, udavaji se jako dobre, ja bych je ale nepouzil. KZG se pouziva nejcasteji, KZE je celkem humus a KZJ slibuji dobre low ESR vlastnosti, ale jsou jako Yetti. Vsichni si mysli, ze musi byt, ale jeste ho nikdo nikdy presvedcive nevidel a nevyfotil - tim mene aby ho otestil.

    Logo Chemi-conu na KZG kondicich:



    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ked uz hovorime o vymene kondikov - aky multimeter, ci iny merak pouzivate na premeriavanie kompenentov maticnej dosky, ci kapacity kondikov ? Vacsina multimetrov ma meranie iba pre malu kapacitu, ako maju kondiky na maticnej doske.

    Ktory merak by ste doporucili kupit pre meranie kapacity kondikov na maticnej doske ?
    A ktore suciastky este a co merate takym multimetrom, ci inym pristrojom ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Mily KEOSANe, pokud vidim zname spatne kondiky (treba Jamicony), tak me ani nenapadne abych je po vypajeni vubec nejak meril. Nema to cenu. Jsou spatne. Tecka. Leti do kose.

    Duvody.
    1) spatne kondiky mohou vykazovat jakoukoliv kapacitu, podstatny pro funkci je jejich znacny narust ESR
    2) ani na velmi drahych meracich nezmeris presne frekvencni odezvu (zmenu kapacity, ESR, ESL a prehrati) kondiku v akci a v zatezi

    Co vsechno se na spatnem kondiku meni?
    Vsechno. Kapacita se snizuje, meni se krivka i bezneho snizeni kapacity kondiku pri zvyseni frekvence. Vytecene kondiky nemaji casto ani 1% jejich puvodni kapacity. Meni se vnitrni odpor (ESR) kondiku. A to znacne a smerem nahoru proti udavanym specifikacim. Rovnez je tato zmena silne frekvencne zavisla a vyrobci "skvelych" kodniku se ani neobtezuji udavanim treba frekvencni zavislosti ESR/max ripple na frekvenci, takze to ani neni proti cemu merit. S narustem ESR roste (ale nekdy pri vyteceni i klesa) i ESL slozka. Tato vnitrni induktance kondiku ma mene vyrazny vliv na zmeny ostatnich parametru, ale nemozno ji pro jeji silnou frekvencni zavistlost zanedbat. Je ale treba prvne zmerit na jake frekvenci je kondenzator ponejvice pouzivan. Prehrivani kondiku (neboli zvyseni teploty jeho povrchu pri jmenovite zatezi nad povolenou hodnotu) je nejvaznejsi problem, byt se to na prvni pohled nemusi zdat. Kondenzatorova maximalni hodnota pulzniho proudu (ripple) jenz muze dodavat je - pro vasi informaci - urcena prave maximalnim oteplenim tela kondiku, nikoliv maximalnim moznym proudem ktery se z kondiku da dostat. Ten byla i 1 000x (!) vyssi.
    A tady jsme u jadra pudla. Protoze rostouci ESR zvysuje ztraty pri pruchodu proudu, pak roste i teplota a cim vetsi teplota, tim kondik umira rychleji.
    Jak jsem jiz rekl, kondenzator da i radove (!) vetsi nez povoleny max pulzni proud. Tim padem se ale take ohreje mnohem vice nez smi a pokud budete pokracovat, tak velmi rychle odejde. Prehreje se, vytece a exploduje. Muje jit jen o hodiny, pri extremni zatezi o minuty ci jeste mene...
    Sledovani rustu teploty kondiku pri jeho jmenovite zatezi ma tak na urceni dobry/spatny nejvyssi vliv.

    Jednoduche ale bohuzel velmi casto NIC nerikajici je zmereni kapacity. U znamych spatnych kondiku je to ale zcela a zhola zbytecne.

    Protoze nedisponuji sponzorem ochotnym sponzorovat miliony na merici labortor ktera by ukazala jasne a v zmeritelnych datech a cislech jak naprosto totalne a katastrofalne si Jamicony, Hitana, GSC, G-Luxony, Evercony, Fuhjyyu a dalsi a dalsi a dalsi kondiky vedou v porovnani treba s Samxony - tak to proste neresim.
    Jsem prakticky clovek. Nemam cas na ptakoviny ani na opetovne dokazovani 1000x prokazanych veci. Spatne kondiky jsou proste spatne. Tecka. Resim kondiky ne kvuli nejake posedlosti jimi (cert je vem!) ale proto, ze mi s nimi jinak odchazi hardware. Vidim-li spatne kondiky, na nic necekam a menim je. Cekani se mi uz mnohokrat v zivote nevyplatilo a to i na zanedbatelne zatizenych pocitacich, viz: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=15326

    Vetsina multimertu stejne zmeri naprosty prd, protoze nedokazou:
    a) zmerit dostatecne vysoke kapacity
    b) zmerit ESR
    c) zmerit ESL
    d) zmerit ohrev kondiku pri jmenovite zatezi
    e) zmerit vse vyse uvedene v frekvencnim rozsahu od 50Hz do 500kHz

    Mereni je tedy ztratou casu a opakovanim toho, co uz 1000x zmerili ti, kteri se k podobnym hrackam dostali a zjistili ze spatne kondiky jsou proste spatne kondiky.

    Osobne kondiky nemerim - take treba proto, ze me meraky se neumi dost dobre vyporadat s low-esr kondiky ci velkymi super-low-esr keramikami - ale pouzivam na bezne mereni Mastech MY-68 multimer a TPI Scope Plus 440 jako osciloskop:

    +/- 0,5% + 10 číslic
    http://www.atcweb.com/tpi440.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Ad RLCG měřák, bod 5:
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...2&postcount=19
    má jednu dobrou vlastnost - umí měrit při 50mV, takže netřeba pájet kondík ven.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    trodas
    nikto nechce merat a nechavat si vytecene kondiky
    Bral som to ako meranie, ked mam nejaku staru mobo z ktorej by som chcel
    odpajkovat a nechat si starsie kondiky. Tak premerat tie starsie dobre. Ale
    pod pojmom dobre asi u Teba neni nic okrem Samxonu Takze chapem tu reakciu
    Kedze stare kondiky ma nic nestoja, tak oprava vychadza tiez, ze by sa niekedy
    oplatila.

    Merakov, co meraju vyssie kapacity je menej. Ale nieco by sa dalo najst, nie ?
    Je to pouzitelne ?
    Toto je tusim do 6000 uF / 6mF
    http://www.sos.sk/?str=371&artnum=52427

    Tu zas
    http://sk.micronix.cz/dataview.php?page=8

    Su napr. Meterman 35XP a Meterman 34XR. Tie tusim meraju do 4000 uF ?
    Alebo na tej stranke je aj ESCORT 179, ktory je do 9999 uF ?

    Merias kondiky, ci su dobre na maticnej doske bez odpajkovania, ci preventivne
    vsetko radsej menis ?


    Ako pise:

    -HoNY-

    meranie kondikov na doske, to by bola uplne idealna zalezitost.
    Su dostupne nejake aj nejake nove meraky s tym, ze by sa dalo merat na doske ?
    Mimochodom ta stare tesla meria kapacitu kondikov na mobo, ci islo o nejake ine meranie,
    ktore zvlada na mobo ?

    Pises, ze Samwha nebrat. Zle skusenosti ? Pytam sa, praveze su asi jedine nove zohnatelne v okoli v elektroobchodoch
    ---------------------------------------
    Este otazocky,

    - ak preventivne menite kondiky, kolko vas vychadzaju priemerne kondiky
    s dovodzom napr. 10V 2200uF ?
    - ak preventivne menite kondiky na maticnej doske /je ich dost vela, celkom fuska/,
    nebojite sa, ze niekde nieco poskodite ? Predsa len niekde je tych obvodov dost, ruka sa trasie
    Tak som rozmyslal tak, ze by bolo dobre najskor najst vadny kondik, potom ho odpajkovat prec
    a ostatne nechat.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 19-05-2008 v 14:29
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    by som chcel odpajkovat a nechat si starsie kondiky. Tak premerat tie starsie dobre. Ale
    pod pojmom dobre asi u Teba neni nic okrem Samxonu
    Osobni zkusenost. Rubycon MBZ 3300uF 6.3V odpajeny a napajeny na misto Nichicon HZ 2200uF 6.3V kondiku na mem mainboardu na stabilizaci ram napeti predchozim majitelem. Puvodni kondik ulomen. Nasledky - po prvnich 2 - 3 mesicich klidu o najednou zacalo byt nestabilni. Po dalsim mesici to uz vubec neslo a po rozebrani vidim mirne se nafukujici Rubycon.
    Vymena za Samxon GA 3300uF 6.3V (viz parametry HZ Nichikonu verzus MBZ Rubycon) a pod te doby rok 100% stable.

    Vypajovani starych kondiku narazi na to, ze
    1) neznas jejich kvalitu/stupen predesleho poskozeni
    2) ani ja nedokazu vzdy s jistotou urcit, co je fake a co je skutecny kondik
    3) merici pristoroje ktere by to odhalily stoji vic nez kolik ziskam, kdyz prodam dum a veskere osazenstvo v nem (zbytek rodiny) na organy

    Merakov, co meraju vyssie kapacity je menej. Ale nieco by sa dalo najst, nie ?
    Je to pouzitelne ?
    Dokud si neprectes ci neprestanes ignorovat co jsem napsal vyse, tak se nemame o cem bavit.
    Vse uz bylo receno.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    trodas

    A co tie SAMXONy ? Napr. premeranie kapacity kondikov, ked kupis nove a prv nez ich osadis....
    Iste, vsetky hodnoty nezmerias.

    Ale z toho by sa dala:
    1/ kapacita
    2/ dala by sa merat aj teplota. Neni problem infracervenym pyrometrom, nie ?

    Pre mna su SAMXONY vzdialene dalej nez Taj Mahal
    V podstate si dospel k zaveru, ze neexistuje nic lepsie a vsetko ostatne je brak.
    No, ale to ludom, co nemaju moznost zohnat tak male mnozstva kondikov, aby sa to vyplatilo,
    to im nepomoze... Celkom by bodlo povedat, ktore dostupne, co sa daju kupit su v pohode.

    Btw, co tie SAMHWA, ponukaju ich miestne predajne, prave zaoberajuce sa takymito podobnymi
    opravami ? /Iste, tiez asi kupuju velkoobchodne, co je/. Boli by aj nejake ine tipy ?

    ---------------------
    Dokud si neprectes ci neprestanes ignorovat co jsem napsal vyse, tak se nemame o cem bavit.
    Vse uz bylo receno.

    --- ja to citam, len nie vsetkemu rozumiem
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 19-05-2008 v 15:28
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    uz to tu nekolikrat nekde padlo, v teto republice v obchode nesezenes slusne pouzitelne kondiky na zakladni desky

    podivej se tady do bazaru do nabidek, -HoNY- obcas doveze vetsi mnozstvi a pak preprodava, ma tam i cenik

    "--- ja to citam, len nie vsetkemu rozumiem "
    proste ze samotny mereni kapacity, a treba i kdyby se ti nejak podarila ta teplota, tak to je stejne porad malo a nic ti to nerekne... nejake orientacni levne mereni vubec nema smysl
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 6 PrvníPrvní 12345 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. MSI 6340 výměna kondíků
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 12-10-2013, 22:23
  2. Rada pro vymenu procesoru
    Od hl.hl v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 11-09-2010, 22:14
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-10-2009, 13:36
  4. Co znamenaji ty zkratky ESL a ESR u kondiku:
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-09-2008, 00:46
  5. NetGear RP614 v1, výměna kondíků
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 18-02-2008, 11:10