Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Základní desky: CPU Intel

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: FB11

    Znění dotazu:
    Nefunkční CPU Intel na FIC FB11 socket 370

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
    Dobrý den, prosím o konkrétní radu. Používám základní desku FIC FB11 (dosud bez problémů s CPU Celeron 900 MHz/128/100 MHz). Zakoupil jsem nyní procesor Intel pentium 1 GHz/256/133 MHz, který však způsobuje neustále restarty a vyžaduje kontrolu konzistece HDD. Domnívám se, že jde právě o problém FSB 133 MHz. Na desce je natištěna tabulka, dle niž jsem přesunul na desce pohyblivé přepínače SW1-1 až SW1-4, FS0 je též správně nastaven na 133 MHz. Nevím jak je to však s biosem, na ten jsem krátký, ovšem článek http://www.svethardware.cz/zakladni-deska-fic-fb11/2276 se zmiňuje o přenastavení FSB AGP a PCI. Tomu, kdo by se mnou chtěl rozebírat problé, pošlu e-mailem i ofocené obrazovky biosu, protože v biosu radeji některé změny neprovádím. Moc děkuji. FB11

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jiziii
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    800

    No a standartní otázka jestli byly reinstalovány windows nebo ne? po výměně proesoru



  3. #3
    Neregistrovaný

    Dobrý den, díky za zájem. XP jsem nereinstaloval. V této desce jsem měnil již cca 4 druhy CPU Celeron (vždy za rychlejší od 600 MHz do nynějších 900 MHz, ale všechny na FSB 100 MHz), nikdy jsem nemusel z operačním systémem nic provádět.Nyní ovšem je intel Pentium 1 GHz na 133 MHz, patrně bude něco nutné nastvit v biosu ?

  4. #4
    Neregistrovaný

    Ješte se omlouvá, na článek jse uvedl chybný odkaz, správný je tento: http://www.svethardware.cz/zakladni-deska-fic-fb11/2276
    Díky.

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Zkuste nabotovat z instalačniho cd a v konzole pro zotaveni zadat CHKDSK C: /R
    A zkuste to pro včechny jednotky, ktere se kontrolovaly automaticky. Pak by to mělo přesta.
    Ale ještě se zeptám, jak konkrétní model CPU jste do desky osadil??

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jiziii
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    800

    Nj ale to jste měnil celeron za celeron pentium má jinou architekturu a proto na vindowsech nainstalovaných na XP nemusí správně běžet
    Jestli si myslíte že to není XPečkama skuste na náký jiný disk nainstalovat xp s timto procesorem a mělo by to fungovat

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Jestli se nepletu, tak byla řeč o CPU s jadry Coppermine (popřipadě Coppermine-128, ty maji pouze menši L2 cache), takže architektura zustava stejna (opravte mě jestli se pletu). Ale napřed bych zkusil alternativni řešeni než bych rovnou reinstaloval, znamena to ztratu spousty dat... beru to až jako posledni řešeni.
    Chtělo by to vyjádření autora threadu.



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Aktualizoval jsi BIOS na poslední verzi?

  9. #9
    Neregistrovaný

    Typ procesoru je:
    Intel Malay, 1000/256/133/1,75
    SL52R
    Na desce je tabulka pro multiplikátor a je tam uvedeno různé časování, včetně 133 MHz pro velikost procesoru např. 866 Mhz, 1 GHz, 1064 MHz. Z toho se právě domnívám, že by měl prosecosr jít.
    Není na něm uvedeno zda jde o PPGA či FC-PGA. Dostal jsem se s ním max. na přihlašovací obrazovku do WIN XP, dále se nahodí do restartu a vyžaduje kontrolu konzistence disku.

    Nyní je v PC bez problému Celeron Coppermine 900 MHz / 128/ 100 MHz FC-PGA napětí jádra 1,75.
    Z aktualizací bios nemám zkušenosti, nerad bych aby mi PC lehnul.

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Je to CPU v FC-PGA s jádrem Coppermine. Pokud s ebojíte aktualizace biosu, zkuste snížit násobič na 7x. Možná že 7,5x už je pro desku, nebo pro bios moc.
    Jakou máte verzi biosu?? Z jakého data??

  11. #11
    Neregistrovaný

    Dle Everestu je aktuální bios:
    Award Modular v.4.51PG
    Version: IAA43
    Datum systémového biosu 06/09/00
    Datum video biosu 05/17/02

    snižovat násobič na desce v multiplikátoru jsem zkoušel, nic naplat

  12. #12
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Našel sem v pár zdrojích informace říkající, že frekvence FSB 133MHz je sice podporovaná, ale že výrobce ji nezaručuje. Možná by pomohla jen aktualizace biosu, ale možná to pentium na 1GHz prostě nepujde. Dle listu podporavanych CPU běží při FSB 133MHz procesory max na 800MHz (násobič 6x) a při FSB na 100MHz na 850MHz(8,5x).
    Když se vezme v úvahu jistá míra přetaktování, tak při frekvenci FSB na 100MHz by jste se mohl dosta s troškou štěsti až na 1GHz, ale při FSB na nestabilnich 133MHz by podle mě byl velky uspěch i 900MHz.

    EDIT: Možná že to bude řešit právě novější bios, ale kdo ví.



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Tak co se tady člověk nedozví... to přestává rozum stát

    1. Reinstal WINDOWS po změně procesoru? No to snad nemyslíte vážně
    2. Odemčená Pentium III
    Takže problém je následující:
    Deska má na sobě čipset Intel 440BX, ten sám o sobě oficiálně podporuje POUZE 66 a 100 MHz FSB. Při 133 MHz běží PCI na 44 a AGP na 87 MHz. Existovaly i vyjímky jako ABIT BE6-II, který uměl nastavit při 133 MHz PCI na 33 MHz.

    Důsledek:
    PCI sběrnice běží na 44 MHz, to má za následek nestabilitu řadiče disku

    Řešení:
    Používat procesor na nižší FSB - tedy 100 MHz

    Manuál je k dispozici zde:
    ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/manual/socket370/fb11/

    BIOS najdete zde:

    ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/socket370/fb11/

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    PCI sběrnice běží na 44 MHz, to má za následek nestabilitu řadiče disku
    A co paměti? Není třeba problém v nich (FSB 133 MHz vs PC100)? Zkus je otestovat pomocí GoldMemory.

  15. #15
    Neregistrovaný

    Zdravím, děkuji za příspěvky - napíši Vám jednu zajímavost - v této desce byl původně Celeron 600 MHz/128/100, poté Celeron 800 MHz/128/100, dále Celron 850 MHz/128/100 a naposledy Celeron 900 MHz/128/100. Když jsem laboroval s tím Pentiem 1GHz/256/133, a poté tam znovu vrátil Celeron 900 MHz/128/100, tak jsem si všiml, že byl multiplikátor po celou dobu nastaven na násobič 6x tj. pro ten první Celeron. Přenastavil jsem multiplikátor na násobič 8x - což je v tabulce natištěné na desce hodnota uvažováná pro CPU 800 MHz/128/100. Celá mašina mi poté jede zcela beze změn. Z toho soudím, že ať nastavuji multiplikátor na co chci, tak to stejně nereaguje. Zkoušel jsem měnit i násobiče směrem nahoru i dolů u CPU 1 GHz - bez výsledku. Je možné že je nadřazeno povelům z multiplikátoru třeba nastavení v biosu?
    (paměti jsou SDRAM 2x 256 + 2x128 všechny na 133 MHz, 2 ks z nich umí i 100 MHz)
    Nejste někdo od Jihlavy?
    Díky za odkazy na manuál a bios.

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Základní desky: Intel D525 ovladače
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 31-08-2012, 07:16
  2. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 30-01-2011, 00:30
  3. Socket 1156/1366: Základní desky s chipsetem Intel X58 (stavba nové sestavy)
    Od Niickll v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 75
    Poslední příspěvek: 01-06-2009, 20:34
  4. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 28-08-2008, 15:03