Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Nelze naformátovat 1,5 Tb disk

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    3

    Chtěl bych poprosit o radu ohledně formátování pevného disku.
    Koupil jsem si jako druhý nesystémový disk SEAGATE Barracuda 7200.11 1500GB, SATA II NCQ 32MB cache, 7200ot, PMR, ST31500341AS a chtěl ho standartně naformátovat. Tj ve Win Vista 64 jsem použil tento postup: Počítač>Spravoavat>Správa disků a pak jsem dal formátovat onen nově připojený disk, který byl v RAW formátu a dal jej formátovat do NTFS. Ale vždy se mi to někdy ve 3/4 zasekne a dál se už neformátuje, znovu a znovu se mi to už zkoušet nechce, jelikož čekat do těch tří čtvrtí znamená cca 3hodiny času...
    Ve správci disků sice potom můžu dát "připojit jednotku" a disk se ve Win tváří v pohodě, ale upřímě nevěřím, že by pak data na tomto disku byla korektně ukládána.
    Zkoušel jsem obdobný popis i přes program Partition Magic a stejně tak se mi to přibližně ve 3/4 zasekne.
    V linuxu mi to disk do Ext3 naformátovalo, tak nevím kde by mohl být problém, nepomohlo by rozdělit disk na 2 sekce a pak naformátovat?
    Nějaké zkušenosti?
    Díky moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Je to sice trochu nepohodlné, ale zkus ho naformátovat instalátorem systému.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od zichi Zobrazit příspěvek
    Ale vždy se mi to někdy ve 3/4 zasekne a dál se už neformátuje, znovu a znovu se mi to už zkoušet nechce, jelikož čekat do těch tří čtvrtí znamená cca 3hodiny času...
    A máš zatržený "rychlé formátování"? To by pak mělo trvat míň ... ovšem teď je to otázka, proč se tam zasekne. Je i možný, že jsou tam vadný sektory a formát se při plným formátu pokouší o jejich obnovu (takže se ve skutečnosti nezasekne, ale zkouší to hrozně dlouho jeden sektor za druhým). PQ magic v defaultu taky formátuje "plně" (tj. včetně kontroly vadných sektorů), ale lze mu taky říct, aby kontrolu vadných přeskočil (já jí vždycky přeskakuju, protože to fakt trvá hrozně dlouho i na menších discích). Formát na ext3 trval jak dlouho? Jestli cca v řádu minut, tak určitě nedělal plnej formát ale jenom rychlej.

    Takže prvně zkus zaškrtnout "rychlé formátování" a zkus, jestli se to povede. Samozřejmě, pak je riziko, že tam budou vadný sektory a přišel bys o data, pokud bys tam něco nahrál a odjinud smazal. Ale kontrolu vadných sektorů lze udělat i dodatečně ("chkdsk x: /f /r"), pokud se podaří rychlé formátování.

    Pokud by tam bylo moc vadňáků, tak to může být i na reklamaci (dorej program je HD Tune, mj. umí udělat kontrolu fyzickýho disku a zobrazit graficky vadný sektory, zobrazit informace SMART atd.). Někdy se lze vadných sektorů "zbavit" low level formatem, ale obecně se moc nedoporučuje ho dělat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    V Part.Magic to pod DOSom trva par sekund aj s vytvorenim particii. Pouzi nejake servisne CD, na ktorom tento program je, napriklad Hiren's BootCD
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    V Part.Magic to pod DOSom trva par sekund aj s vytvorenim particii.
    To ano, pokud se odškrtne "provádět kontrolu vadných sektorů" (nebo zaškrtne "neprovádět kontrolu", teď z hlavy už nevim jak přesně to tam je). Stejně tak jako pokud se zaškrtne ve formátování ve Windows "rychlé formátování", tak to je taky hotový hned (a naformátování NTFS bych osobně raději preferoval ponechat na Windows, možná je to jen "kvůli pocitu", ale PQmagic si s některýma věcma na NTFS občas neví rady).

    Ale kontrolu vadných sektorů bych poté provedl dodatečně, protože je to jeden z velmi pravděpodobných důvodů, proč se to zasekne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    3

    Díky za tipy, až budu večer doma určitě vyzkouším.

    Jinak rychlé formátování jsem zkoušel jako první a to mi vrátilo hlášku "formátování disku se nezdařilo". Na fyzicky vadné sektory bych to asi netipoval a to z důvodu, že je to již druhý kus onoho disku co mám. První jsem možná unáhleně vyměnil právě díky podezření na vadné sektory, to by byla sakra smůla, že bych dvakrát po sobě narazil na vadný kus se stejnými problémy při formátování.

    Když jsem na daný nový disk instaloval Ubuntu tak se to poměrně taky dlouho "seklo" na 5% při formátování do Ext3 a pak se to rozjelo, ale tady přes Win se to seklo na oněch 73% a do té doby zuřivě blikající LEDka na HDD uačala jen tak poblikovat, jako by byl HDD v normálním provozu...nechal sem to tak asi 60 minut a nic, to u toho Ubuntu se to na těch 5 procentech seklo na 30 min.

    No nicméně skusím tu volbu nekontrolovat povrch disku a pak použiji vámi doporučované utility na testování disků... už to místo na tom HDD vážně potřebuji :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Mimochodom, nespoliehaj sa na to, ze ten disk je "v poriadku". Ja som minuly mesiac reklamoval dva Seagate disky. Seagate ma poslednou dobou problemy.
    Na tom CD co som spominal vyssie je aj utilita HDDRegenerator. Skus s nou skontrolovat disk. Bude to sice dost dlho trvat, ale na 99% to odstrani tvoj problem.
    Ale na tvojom mieste by som ten disk isiel rovno reklamovat. Nie je mozne, aby novy a dobry disk robil taketo problemy. Pokial ovsem nemas problem s maticnou doskou.

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    To ano, pokud se odškrtne "provádět kontrolu vadných sektorů" (nebo zaškrtne "neprovádět kontrolu", teď z hlavy už nevim jak přesně to tam je). Stejně tak jako pokud se zaškrtne ve formátování ve Windows "rychlé formátování", tak to je taky hotový hned (a naformátování NTFS bych osobně raději preferoval ponechat na Windows, možná je to jen "kvůli pocitu", ale PQmagic si s některýma věcma na NTFS občas neví rady).
    Defaultne to nie je zapnute a na tom CD su dalsie programy, ktorymi sa da particia a jej naformatovanie vytvorit velmi rychlo. Nikdy som nemal problem s formatovanim pomocou tychto programov.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    3

    Tak po včerejším večerním 4hodinovém mortýriu mohu prohlásit, že i druhý Seagate v řadě půjde na reklamaci, respektive budu už chtít prachy nazpět a půjdu do 1TB Westernu. Co jsem vygooglil, tak jsou s těmito novými Seagaty jenom problémy a spousta lidí má stejné problémy jako já, tedy nejde to naformátovat, nebo vydává divné pazvuky a spousta z nich dokonce během práce s PC na několik sekund zamrzá. Teoreticky z diskuzí vyplynulo, že by to mohl spravit brzky update firmware, ale čekat nehodlám...jen mě mrzí, že zatím není na trhu jiná alternativa s kapacitou 1,5 TB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od zichi Zobrazit příspěvek
    Tak po včerejším večerním 4hodinovém mortýriu mohu prohlásit, že i druhý Seagate v řadě půjde na reklamaci, ...
    Tak tak, u mna ma Seagate momentalne velke minus a v najblizsej dobe sa jeho diskom budem vyhybat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od zichi Zobrazit příspěvek
    Tak po včerejším večerním 4hodinovém mortýriu mohu prohlásit, že i druhý Seagate v řadě půjde na reklamaci, respektive budu už chtít prachy nazpět a půjdu do 1TB Westernu. Co jsem vygooglil, tak jsou s těmito novými Seagaty jenom problémy a spousta lidí má stejné problémy jako já, tedy nejde to naformátovat, nebo vydává divné pazvuky a spousta z nich dokonce během práce s PC na několik sekund zamrzá. Teoreticky z diskuzí vyplynulo, že by to mohl spravit brzky update firmware, ale čekat nehodlám...jen mě mrzí, že zatím není na trhu jiná alternativa s kapacitou 1,5 TB.
    Jestli muzu doporucit (pokud se jedna o datovy disk) Zkus chvili vydrzet. Za par dnu (tydnu) by mely na trh prijit novy samsungy s 500GB plotnama.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Prolink pro ty jež si novinky v magazínu nevšimli. Seagate přiznal chybu ve firmware několika řad disků.
    Zde řešený Seagate 1.5Tb 7200.11 mezi ně pravděpodobně patří.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Paměti: Jak naformátovat flash disk
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 13-09-2014, 16:04
  2. Flash disky: Flash disk nejde naformátovat
    Od pepino80 v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 21-02-2014, 17:51
  3. Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 01-12-2012, 19:11
  4. Externí disk WD nelze připojit
    Od David SSS v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 13-11-2009, 20:41
  5. Boxy pro HDD: jak naformátovat disk v usb boxu?
    Od matyyy v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 26-06-2009, 09:43