reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaký je váš názor na projekty distribuovaných výpočtů?

optim (391)|29.3.2009 15:58
[QUOTE=cool.user;234422]Takze to znova zopakuju. Nevidim jediny duvod, proc bych si mel amortizovat svuj HW, platit vyssi ucty za elektrinu a resit dalsi s tim spojene problemy kvuli projektu ve ktery neverim a ktery povazuju za neefektivni. To neni ani blud a ani mytus. To jsou fakta a muj nazor.[/QUOTE]
"Amortizace je zanedbatelna, ucty bys platil neprimo, protoze vedu dotuje stat, projekty jsou efektivni, dohledej si vysledky, .." (ne, toto opravdu NENI muj nazor), ale dokud ta "moje fakta" nebudou podlozena opravdovymi fakty, tak bude diskuze vypadat takto.

[QUOTE=cool.user;234422]Optime, doporucuju podivat se na prvnich par stranek teto diskuze. Ti takzvani odpurci, zde jen vyjadrili svuj nazor, nazec nasledovala reakce DC fanboys jak jsou nase argumenty ve skrze smesne.[/QUOTE]
Strefovat se tam da do obou stran, ale pro diskuzi je to kontraproduktivni.
Deee-aN (3834)|29.3.2009 17:15
[quote=pavel_p;234435]Když nebudu brát v úvahu amortizaci, tak zbývá nezvratný fakt, že při výpočtu na slušném dvoujádře někomu sponzuruju 50W energie s nejistým efektem, ročně mě to něco stojí a potřebuji o něco dražší komponenty, pokud má být počítač stejně tichý. A pokud se někdo honí za tichým počítačem a snaží se ho přetaktovat co se dá jen proto, aby měl lepší skóre tak už mi to připadá jako naprostá blbost. Za vyloženě škodlivá individua pak považuju jednotlivce nebo správce sítě, kteří jsou schopni nainstalovat klienta pro distribuované výpočty na firemní počítače a platit tak pochybný výzkum z cizí kapsy pro vlastní pocit, že dělají něco pro vědu. No a u některých jedinců to vidím tak, že oni mají dobrý pocit a že jejich rodiče stojí elektřina ročně o přinejmenším o pár stovek víc je netrápí.[/quote]
A taky jsou někteří, co si (nezávisle na tomhle vlákně) uvědomují, že počítač při DC dělá práci navíc a ty peníze za elektřinu navíc platí z toho, co si vydělávají. Samozřejmě, pokud někdo pro tento účel zneužívá (zneužívá, protože o tom dotyční nevědí) cizí stroje, je to špatně. A to i v případě, kdy mu (jako třeba mě) současně naplno spuštění CPU i GPU klienti "drtí" procák ukrutným 50% zatížením.
Ihales (207)|30.3.2009 17:02
můj názor: ačkoli nepočítám, považuji projekty za pěkny nápad, ovšem provedení už není nejlepší. Zapojení mnoha počítačů, které počítají pro tvůrce "zadarmo" je pěkné, jenže v dost případech neefektivní. Pokud bych zatížil svůj počítač na nějakou rozumnou míru, aby se to vyplatilo, tak na něm nebudu moct pracovat a když pojede na 10%, tak jediny co z toho bude je dobrý pocit, že když "pařím", tak dělám něco prospěšného.


//ot: velká část zdejších přízpěvků je ot, protože téma se jmenuje Jaký je váš názor na projekty distribuovaných výpočtů? a ne názor na názory ostatních. Jelikož se však jedná o diskuzi, tak je pochopitelné říct i takový názor, ovšem mít i pádné argumenty. Ověřené (ověřitelné) argumenty padly od odpůrců, ale zastánci tady neustále mlží: někdo, něco, možná,...
Proč tu nepadl žádný konkrétní příklad co užitečného jste skutečně spočítali(třeba za rok)?//
tgfh (2985)|30.3.2009 19:48
Já se taky před několika dny zapojil (BOINC - MilkyWay), mám TK-57, nic extra, ale credity naskakují :)

Názor: Super věc, zapojte se všichni :)
cntforest (15)|1.4.2009 14:09
[QUOTE=mech13;234402]
az mi nekdo bude schopny fundovane odpovedet na efektivitu vynalozenych prostredku. muzeme pokracovat[/QUOTE]

Nějakou dobu jsem se sem nedostal, jelikož mám spoustu jiné práce. Nevím jestli dokáži plně uspokojit nároky na fundované odpovědi, ale pokusím se o to. V DC světě se pohybuji již řadu let a troufám si tvrdit, že jsem k nim přitáhnul (nebo pomohl přitáhnout) tisíce lidí v naší republice a zasloužil se tak nemalou měrou o to, že v přepočtu na obyvatele ČR je v DC světě výkon naší republiky na čelních místech. Sepsal jsem o DC několik desítek článků, které vyšly i v hodně čtených časopisech a na serverech. Založil jsem mimo jiné i největší DC tým v republice (Czech National Team) a tak moje odbornost v této oblast snad bude brána trochu vážně i zde. Nejsem fanatik, i když by o tom moje činnost mohla vypovídat, mám DC prostě jen jako hlavního koníčka a jsem ochotný pro rozšíření povědomí o DC v naší republice, udělat prostě i něco víc než jen počítat.
Snažil jsem se zde psát jen věci věcné, jelikož ten zbytek okolo by byl na hodně tlustou knihu a hodně z těch informací najdeste na našem týmovém webu. Nechápu proč se to tu zvrhlo v osobní napadání, které pramení hlavně z nepochopení druhé strany. Pokud chcete opravdu utlumit zájem o DC u nás, budete muset mně a pár dalších aktivnějších lidí v propagaci zastřelit, jiná cesta asi nebude, ale proč se o tom hádat.

Za těch pár dní co jsem zde nebyl, zde zaznělo několik věcí, na které bych chtěl reagovat:
[QUOTE=mech13;234066]Mithrilx:
a proc bych to nemohl srovnavat? mas dukladne projity kazdicky radek kodu ktery kdy kdo pomoci DC vypocital? mas uplnou jistotu? proc by nemelo byt mozne podmaznout nekoho kdo pripravuje work unity, aby obcas obsahoval cast vypoctu, ktery se nekomu hodi? proc by mel cekat nekolik let na mozny vysledek? potrebuju vypocetni vykon, muj podmaznuty clovek distribuuje muj kod a chodi mi vysledky ktere potrebuji. jake nekolikalete cekani?
a nevsiml sis nahodou zduraznovani MOZNA a ze se drzim v ciste teoreticke rovine? kde tvrdim ze DC jsou povdrhy? jen kdyz argumentujes ze neco muze byt podvod, tak stejnetak muze byt podvod nejaka cinnost o ktere ty jsi presvedcen ze je poctiva
[/QUOTE]
Každý řádek kódu opravdu projitý osobně nemám, ale je spousta lidí kteří ano, alespoň u většiny projektů. Bavíme se zde o kódu aplikace, která zpracovává data projektu a nic jiného ani neumí. Pokud by tedy někdo chtěl výpočty zneužít k něčemu jinému, musel by vydat novou aplikaci, což není až taková sranda a je při jejím uveřejnění popisováno v čem nastaly změny a proč. To je následně kontrolováno a testováno na jednotkách projektu, které většinou připravuje úplně někdo jiný, než programátor aplikace, tedy muselo by jít o podvod vícero lidí a s velkým rizikem odhalení. Aby to vůbec pak za to stálo, musel by daný podvod probíhat dlouhou dobu a na projektu s hojnou účastí počtářů, protože jinak by si tu práci mohl zpracovat na několika PC někde v soukromí. Takovéto masivní nasazení ale rovněž zvyšuje míru odhalení.
Za většinou projektů stojí významné světové vědecké instituce a univerzity. Tyto instituce jen tak někoho k programátorské práci nepustí a mají zajištěnou patřičnou kontrolu. Nedovolí si totiž ztrátu reputace školy, kvůli takovémuto podvodu jednotlivce. Už to je například pro mě velká garance hodnotnosti výpočtů a garance toho, že nepočítám něco jiného, než je prezentováno. Zároveň nevím o jediném případu zneužití distribuovaných výpočtů takovýmto způsobem, tedy tyto argumenty odpůrců DC beru již léta jen jako něco z oblasti teorie, ale vůbec ničím to není podložené.
Oproti tomu podvodů humanitárních organizací a dalších příspěvkových organizací a sbírek je tolik, že by je nikdo ani nedokázal spočítat. Takže si dovolím otázku otočit s využitím další citace:
[QUOTE=mech13;234318]rovnez dekuji MIZ za RB-
takze jediny prospesny fakt na DC je dobry pocit tech co pocitaji ze delaji neco dobreho? nezlob se na me, ale nemuzu mit dobry pocit z toho, ze vyhazuju penize do kanalu. dobry pocit mam z toho, ze kdyz na neco prispeju, tak drtiva vetsina castky je efektivne zuzitkovana
[/QUOTE]
Pokud jsi někam finančně přispíval na podobné organizace (jak jsi zde uvedl), zkoumal jsi podrobně cestu svých peněz, zkoumal jsi na co konkrétně byly využity, kontroloval patřičné účty a zkoumal účetní uzávěrku a příjmy lidí co s eo to starají? Pokud ne, tak jsi na tom úplně stejně jako běžní počtáři distribuovaných výpočtů, protože prostě jen věříš, že s penězi bylo nakládáno tak, jak bylo předem řečeno. Pokud tomu tak není, tak prosím podrobně napiš jak víš, že "drtivá většina částky je efektivně zužitkována" jak píšeš.

[QUOTE=mech13;234066]
ktere argumenty jste tady zatim vyvratili? likviduje DC muj komp? je to rvani penez do cezu a tudiz maximalne neefektivni zpusob pomoci? je pocitani na vseucelovem CPU velmi neefektivni? kdyz ty argumenty slychate tak casto a ze vsech stran tak prece musite mit padne argumenty proti nim ne?
[/QUOTE]
Nu právě že na většinu z toho co píšeš bylo si myslím fundovaně odpovězeno.
1) Jakákoliv činnost na PC jej "likviduje". Likviduješ si myš tím že ji používáš, likviduješ si klávesnici, likviduješ si monitor, CPU, desku, zdroj...... a to od momentu kdy zmáčkeš tlačítko a počítač pustíš, v podstatě i to tlačítko tím likviduješ. Pojem "likviduji" zde používáš jak jsem pochopil na všechny činnosti, které zrovna tebe nezajímají, ale stejně tak já můžu považovat třeba hraní na PC za jeho likvidování, stejně tak jej můžu považovat za rvaní peněz do CEZu a maximálně neefektivní činnost. Neděláš danou činnost, neoslovilo tě to, tak fajn. Stačí napsat že PC využíváš jiným způsobem který tě naplňuje a že se do DC nezapojíš. Argenemtovat tím že ti co se zapojí do DC si zlikvidují HW, je naprostý nesmysl, protože jakoukoliv činností na něm snižuješ životnost jednotlivých dílů. Jde pouze o snižování životnosti, né o žádnou drastickou činnost, která by byla prokazatelně likvidační. O životnosti tu již zazněly čísla jako 15, 60, 100 let. Každá věc má svou životnost a po těch 9 letech co provozuji DC, jsem se nesetkal s dílem, který by odešel prokazatelně proto, že na tom PC jely DC výpočty. Co si budeme říkat. Každý z nás stejně maximálně jednou za 3-5 let vymění v PC všechny díly a z 99% jsou v době výměny za nové, tyto staré díly stále funkční.

2) K těm neefektivním výpočtům na CPU asi tolik. CPU je (a asi ještě dlouho bude) pro vědecké výpočty tím nejpřesnějším nástrojem který máme. GPU umí udělat hromady výpočtů které nejsou na přesnost ve výpočtech a prací s desetinou čárkou tak náročné, ale většina vědeckých projektů právě tu přesnost potřebuje co největší. Vždy bude tedy spousta projektů. které budou podporovat pouze CPU a to právě z tohoto důvodu a nazývat je neefektivní, je nefér.
Výpočty na GPU rozhodně nepodporuje pouze Folding, ale i GIMPS, Distributed.net, MilkyWay, GPUGrid, SETI a další. Kdo tedy nechce být neefektivní a chce zapojit svou GPU ATI, nebo nVidiu, má možnost.

[QUOTE=HiLow;234256]No SETI jsem pocital prave proto, ze jsem nadsenec do sci-fi ufo atd. Takze to byla soucast meho konicku.
Vysledky jsem samozrejme nemyslel - hele tady jsou ufoni, ale treba - projel jsi a spocital takove a makove frekvencni pasmo za takovou a makovou dobu.[/QUOTE]
Jako nadšenci (i třeba bývalému) doporučuji si pročíst informace na subdoméně http://seti.czechnationalteam.cz
Ne proto že jsem tu subdoménu z velké části vytvářel já, ale proto že tak rozsáhlé množství informací o tomto projektu na jednom místě jinde s velkou pravděpodobností nenalezneš a je to ke všemu v rodném jazyce. Zjistíš že SETI ve svém výzkumu dělá stále kroky kupředu a že také není již pouze jen o hledání mimozemských civilizaci.

[QUOTE=mech13;234341]Deee-aN:
c) elektrika... jenze ceny pro velkoodberatele jsou vzdy nizsi nez pro bezne zakazniky, nehlede na to, ze ne vsude stoji elektrina stejne... proste se muze nekde postavit foldovaci farma s priznivou cenou el. a priznivymi danemi... (nebo investuji do nejake vodni pripadne vetrne elektrarny... moznosti jsou spousty)
zalezi jen na sikovosti a vynalezavosti toho, kdo bude projekt realizovat
btw thx;)[/QUOTE]

Hodně jsi to zjednodušil a to co jsi popsal je nereálné. Superpočítačů je na světě spousta, ale žádný z nich dobrovolně zdarma neposkytuje svůj výkon. Dokonce i IBM raději provozuje DC multiprojekt WCG, místo toho, aby ta data nechávala zpracovávat na svém megaserveru, jako že jich má jistě mnoho. Já osobně bych nikomu na výpočty pár set ročně neposílal, ale do DC výpočtů na svém PC ty prostředky dám. Vím tak přesně kdy a kde pomáhám a mohu si to ovlivnit sám. Každý takový superpočítač by také za pár let zastaral, ale DC jako takové jde s dobou, protože lidé si PC upgradují sami kvůli svým potřebám a i na tom se šetří spousty peněz.


[QUOTE=cool.user;234379]Jakymkoliv provozem vznika amortizace. Cim vyssi provoz, tim vyssi amortizace. Ano, DC amortizuje HW coz muze vyustit v likvidaci HW. To je proste fakt ;)[/QUOTE]
Úměrné zvýšení výkonu běžnému PC rozhodně nemůže vadit, více už jsem rozebral výše. Tyto argumenty do rozumné diskuse opravdu nepatří a nedivím se, že to zde zvedlo emoce.

[QUOTE=mech13;234388]
na zacatku tohoto topicu jsem nebyl proti, dokonce jsem pocital a stavel se k tomu celkem pozitivne... jenze nektere argumenty ktere se snazili zduraznit vyhody a proc by to mel clovek delat me donutily se nad tim zamyslet a vyslo mi z toho to co vyslo... proste to je neefektivni mrhani financi ktere se bud musi zmenit (prejit na funkcni GPU reseni) nebo mi nema co rict
[/QUOTE]
Jak jsem psal výše, výpočty na CPU rozhodně nelze považovat šmahem za neefektivní. Efektivní je, zapojit GPU do výpočtů které GPU využívají a počítat na CPU tam kde jsou tyto výpočty přínosté. Bylo zde uvedeno jaký mají výkon GPU na Foldingu oproti CPU a PS3, ale už nebylo uvedeno, že každý z těch HW zpracovává jinou práci, což je rovněž nefér argumentace. V systému BOINC lze zapojit GPU do jednoho projektu a CPU do jiného a tím využívat obě formy výpočtů a více využít možností pomoci. To už je na každém. Pro mě zvýšení spotřeby které je u GPU je již více než jsem ochotný na DC doma poskytnout, proto do DC zapojuji jen své dvě domácí čtyřjádra. Osobně jsem si prostě stanovil roční hranici svého příspěvku do DC a tu se snažím dodržovat, když zrovna není na někerém DC projektu turnaj ;-)

[QUOTE=Ihales;234702] Ověřené (ověřitelné) argumenty padly od odpůrců, ale zastánci tady neustále mlží: někdo, něco, možná,...
Proč tu nepadl žádný konkrétní příklad co užitečného jste skutečně spočítali(třeba za rok)?//[/QUOTE]

Pokud vím, tak jsem ty výsledky alespoň v krátkosti rozepsal ve svém příspěvku na stránce 3, příspěvek číslo 51. Pokud je třeba to jakkoliv doplnit, nebo rozepsat, stačí říct. Myslím ale že zde padlo několik kvalitních argumentů na obhajobu DC, které nelze považovat za nějaké mlžení.
EditorPO (2819)|1.4.2009 14:36
Cntforest, pekny prispevok. :thumb

Uz len dodam za seba, ze folding mi bezi na serveri, ktory je inak minimalne zatazeny, ale bezat nonstop musi. Elektrinu platim pausalne aj za ine servery, ktore mam v serverovni a nie je to mala suma.
Nasledujuce slova mozno vyzneju ako klise, ale velmi by ma mrzelo, keby niekto z mojich blizkych ochorel na zakernu chorobu a potom by som zistil, ze jeden z projektov Folding@Home skumal tuto chorobu a tym, ze som nevyuzil moznost prispiet vypoctovym vykonom som zaroven neprispel na liecbu blizkeho cloveka.

Vysledky, ktore su uverejnene na strankach Folding@Home, si mozete prezriet, nebudem to tu vypisovat. Taktiez su tam uvedeni priami donatori a nejedna sa o male firmicky (Intel, Ati, Nvidia ...). Je tam konkretny popis uzavretych projektov, statistiky a svetove ocenenia. Ked uz nic ine, tak niekoho aspon potesi fakt, ze bol vytvoreny Guinessov rekord pri zapojeni pocitacov v projekte vyskumu Alzheimerovej choroby.

Viete, clovek sa nad urcitymi vecami hlbsie zamysli az vtedy, ked sa ho bytostne dotykaju. Moj otec mal rakovinu a neskor mozgovu prihodu. Uz nezije. Ja osobne preto ratam pre jeho pamiatku. Vlastne ratam aj pre odporcov projektu DC ako takeho. Snad im to niekedy pomoze.
pavel_p (993)|1.4.2009 20:47
[quote]Je neslusne vyjadrovat vdaku slovami, odkedy na SHW vymysleli reputacne body :-)[/quote]
Klidně cntforest-ovi poděkuji za velmi přínosný příspěvek, sice mě nepřesvědčil, ale argumenty dávají smysl.

Respect!
Rosta43 (154)|2.4.2009 00:26
Tak jsem si přečet všechny posty a shrnul bych to asi takto: (asi dostanu -RB...)
Je zde skupina lidí která se ptá proč a chce vidět výsledky bez ohledu na to jestli zaplatí nebo nezaplatí peníze za elektřinu, komponenty¨
Druhá skupina lidí se zde zaobírá finanční otázkou
Třetí skupina (cntforest) vyzdvihuje svoje dítko distribuované výpočty - komu čest tomu čest. věří tomu proč je zpracovávat. Před tímto člověkem nezbývá než smeknout. Má můj obdiv v tomto směru ale potom nechápu proč teď nevím komu dal -RB za jeho názor
Čtvrtá skupina jsou fanatici kteří si myslí že jen oni mají správný názor, a ostatní jsu .... Tato skupina je hodna mojim pohrdáním a myslím si že nejen mojim (ať jsou za nebo proti) Někdo zde použil výraz voluntarismus: A mi tím nezbývá nic jiného než souhlasit.
Za moji maličkost se ptám:
- jsou někde dostupné informace že projekt xy je zaměřen na tuto oblast a x výpočtů zpracovalo tolik a tolik úloh které přinesly to a to? Případně co se přesně počítá, jaá úloha se řeší??? Když budu paranoidní tak bych se ptal, zda-li tento projekt, nebo část tohoto projektu neslouží *) nehodící se škrtněte CIA, CIC,Mosad, MI6, KGB, MOSAD k luštění šifer spřátelených nepřátelských stran pod "pláštíkem dobré věci"?
- pokud oficiální instituce potvrdí a zveřejní tyto informace tak, aby byly srozumitelné a dostupné mro pně, člověka od soustruhu tak takovéto debaty neodradí lidi od této činnosti, jako debaty já mám LINUX a kdo ne je blb a zapojí se do této prospěšné činnosti.

P.S. Pro ty co chtějí v mém příspěvku, či nejsou schopni, vidět jen to co chtějí podotýkám, že nemám vyhraněný názor na tuto problematiku. Zatím jsem spíše proti vzhledem k ohodnocení, které sice o ničem nevypovídá, ale dosti naznačuje, udělených uživately zde vystupujícími pod značkami cntforest a zejména MIZ. Skutečně bych se velice rád dozvěděl o této problematice více než informace podávané ve stylu reklamy z Makra, či podomních obchodníků. Nezlobte se na mne jsem ze staré školy a od poslední revoluce podnikám a život mne naučil že nic není zadarmo a pokud něco dělám, tak chci vědět proč, budiž, a hlavně reálné výsledky. Zatím jen koukám a .....
Toť vše
Deee-aN (3834)|2.4.2009 08:35
[QUOTE=Rosta43;235409]Když budu paranoidní tak bych se ptal, zda-li tento projekt, nebo část tohoto projektu neslouží *) nehodící se škrtněte CIA, CIC,Mosad, MI6, KGB, MOSAD k luštění šifer spřátelených nepřátelských stran pod "pláštíkem dobré věci"?
[/QUOTE]
Tak buďto:
a) :mistake:stupid:stupid:stupid:D:D:D:D:D:D (ano, jste paranoidní, ale zase takových lidí je tady víc, co vidí za vším konspiraci...)
nebo:
b) je to tak, ale těžko tady někdo z nás o tom bude něco vědět (pokud tu mezi sebou nemáme tajné agenty ;)), respektive bychom věděli jedině v případě, že by se to už provalilo a to by se tu IMHO nikdo na stranu DC nestavěl
cntforest (15)|2.4.2009 09:15
Díky za kladné reakce k mému příspěvku. Vždy se snažím být nestranný a to i když je DC mým koníčkem. Snažím se aby byli lidí korektně informováni a to jak o projektech, tak o celé problematice DC výpočtů, včetně všech negativ, které jsem sepsal například v tomto článku: http://dc.czechnationalteam.cz/cast09.html

Pokud jsou lidé dostatečně informováni, mohou se korektně rozhodnout. Nikdy jsem nikoho do ničeho netlačil a nikdy neprosazoval ani žádný konkrétní projekt. Je to hodně těžké, protože sám mám několik BEST projektů a všude kolem sebe vidím puštěné a prakticky nevyužité počítače, ale chápu že každý má potřebu přispět někde jinde, nebo jinou formou a je to jeho svobodné rozhodnutí, které bych si netroufnul mu brát.

Pokud ale šmahem někdo hlásá že to a to je lepší, protože to dělá právě on a odsuzuje opačnou stranu o které má jen povrchní kusé informace, tak na to už jsem za ta léta trochu alergický. Některé přemrštěné příměry které v této diskusi zazněly už přesahují opravdu i hranice debaty po desíti pivech v hospodě. Uvědomte si, že silou nejde bojovat ani za dobrou věc ani proti ní. Pokud někdo podá fundované podložené argumenty proč se do DC nezapojovat, tak věřím že na to nikdo agresivně reagovat nebude a co víc, rád je doplním do uvedeného článku, jako další negativa zapojení do výpočtů. Lidi by měli totiž znát obě strany dané problematiky, protože jinak by od výpočtů v okamžiku když by na ta negativa narazili, okamžitě odešel a brali by to jako podvod na sebe, protože mu byly tyto informace zamlčované. Tímto směrem ale propagace DC u nás naštěstí neprobíhá, alespoň v našem týmu se o to snažíme.

Kompletní přehled DC projektů systému BOINC a těch hlavních mimo něj naleznete zde: http://projekty.czechnationalteam.cz/

Snažíme se postupně informace o projektech doplňovat a doplňovat i další projekty které vznikají a na které v DC světě narazíme. Tento seznam je jedním z nejrozsáhlejších na světě. U všech projektů naleznete jejich zaměření a základní popis. Dále pak odkaz na diskusní fórum na stránkách projektu i na fórum o projektu v češtině.
Výsledky projektů je velice nároční zpracovávat do češtiny. Už i na ten základní popis je třeba si dané téma většinou trochu nastudovat a tak bych doporučil hledat na našem fóru v sekci daného projektu a pokud tam nic nenaleznete, tak na stránkách projektu. Projekty se většinou výsledky chlubí, nemají důvod je zamlčovat, jelikož pak by se do nich nikdo nezapojil.

Je ale hodně důležité si uvědomit, že výsledky jsou většinou ve všeobecné rovině. Například biologické projekty se z velké části snaží pomáhat v eliminaci množství přímých pokusů v laboratořích selekcí nevhodných proteinů pro daný výzkum, vyhledávání proteinů s podobnými vlastnostmi, modelování samotného proteinu s cílem nalezení té nejméně energeticky náročné podoby atd. . Tyto výzkumy mají ve své rovině obrovský přínos ve výzkumu daného léku, nebo plošně pro všechny biologické projekty, ale nemůžete od nich čekat, že ze serveru vypadne konečný lék. O to už se starají výzkumné ústavy institutu, univerzity, nebo farmaceutické firmy, které mají veškeré výsledky z DC projektů volně k dispozici pro svůj výzkum. Na základě toho můžeme mít mnohé léky o několik let dříve a urychlit nalezení vhodných léků i o desítky let dříve než bez zapojení DC. Píšu o tom proto, že kromě samotných biologů kteří výsledky zpracovávají, moc lidem názvy konkrétních modelů a proteinů asi moc neřeknou a maximálně z těch desetistránkových reportů zjistí, zhruba ve které oblasti biologie daný výzkum pomůže.
Stejné je to třeba i s nanomateriály. V DC se většinou zjistí které struktury by byly nevhodné a které má význam fyzicky v laboratořích zkoumat. Opět jde ale o volné výsledky, které může použít kdokoliv. V kryptografii je to už jednodušší se orientovat, protože existují tabulky největších 5000 prvočísel a u každého je uvedeno kdo jej našel. Také se poskytují odměny v desítkách tisíc dolarů za nalezení některých druhů čísel, což někdo může brát také jako opravdu hmatatelný výsledek. Naposledy byla tato odměna poskytnuta v loňském roce.
U vesmírných projektů jde o nová poznání vesmíru. Hodně těchto výzkumů posunuje "pouze" hranice lidského poznání a potvrzuje teoretické předpoklady, mnohdy i desetiletí staré, jako například Einsteinova předpověď existence gravitačních vln ve vesmíru.
Hmatatelný výsledek o kterém ví asi většina lidí, je například urychlovač LHC, na kterém se podílely DC výpočty již od roku 2004 a přispěly nemalou měrou k uvedení stroje do provozu.
Rovněž modely vývoje klimatu slouží k jasnějším předpokladům jak se bude kde klima měnit a co nás čeká třeba za 50 let.

Je tedy třeba upozornit na to, že výsledky které by běžní lidé očekávaly (konkrétní léky, auto na vodík, fúzní reaktor, mimozemský talíř, robot s umělou inteligencí....) na stránkách projektů nenaleznete. Pomáháme v rozvoji daných oblastí a k tomu, aby nové technologie, léky a bezpečnější systémy vědci objevili dříve a aby některé vůbec někdy spatřily světlo světa. Nemáme patřičné znalosti, nemůžeme jim tedy poradit, nebo pomoct s výzkumem fyzicky, ale můžeme jim pomoci nemalou měrou prostřednictvím našich počítačů a právě proto spousta z nás DC projekty zpracovává. Jsme tu jen na pár let a proč tedy vývoj neurychlit abysme se taky některých těchto věcí dožili, nebo pomohli k vývoji léku který nám může zachránit v budoucnu život. Představy že když to děláme dobrovolně, že vy výsledné produkty budou zdarma jsou také liché. Nic není zadarmo, ale měly by být levnější. Zkrátí se výzkum, zkrátí se počet potřebných pokusů a zkrátí se celý vývoj. Pro většinu lidí je ale důležitější, že daná věc bude někdy opravdu existovat. Já osobně bych se chtěl třeba dožít vesmírného výtahu, auta na vodík, fúzních reaktorů, léků na AIDS a rakovinu a potvrzení existence mimozemské civilizace. Jsou to možná bláhové představy, ale mám dobrý pocit z toho, že jsem pro uskutečnění těchto věcí něco opravdu udělal.
MIZ (97)|2.4.2009 13:12
[QUOTE=Rosta43;235409]Za moji maličkost se ptám:
- jsou někde dostupné informace že projekt xy je zaměřen na tuto oblast a x výpočtů zpracovalo tolik a tolik úloh které přinesly to a to? Případně co se přesně počítá, jaá úloha se řeší??? Když budu paranoidní tak bych se ptal, zda-li tento projekt, nebo část tohoto projektu neslouží *) nehodící se škrtněte CIA, CIC,Mosad, MI6, KGB, MOSAD k luštění šifer spřátelených nepřátelských stran pod "pláštíkem dobré věci"?
- pokud oficiální instituce potvrdí a zveřejní tyto informace tak, aby byly srozumitelné a dostupné mro pně, člověka od soustruhu tak takovéto debaty neodradí lidi od této činnosti, jako debaty já mám LINUX a kdo ne je blb a zapojí se do této prospěšné činnosti.[/QUOTE]
Zdar, myslím si, že většinu otázek jsme tu již zodpověděli, zejména "cntforest", padly tu i odkazy na podrobnější popisy v češtině. DC projektů je řádově stovka a každý má svůj web s podrobnými informacemi v angličtině, vč. informací o příslušných univerzitách a výzkumných ústavech, kde se i fyzicky nacházejí servery příslušných projektů a kde sedí lidi řídící chod projektů, což například lidem s mým a nižším stupněm paranoiy [xakru, jaxe to skloňuje :confused: ] stačí k eliminaci obav z KGB apod. :) Napadá mě, že právě ta okolnost, že drtivá většina projektů sídlí v tzv. západních zemích, může mít vliv na postoj některých místních "a priori odpůrců". ;)
Často jsou ale popisy dost podrobné a odborné, proto doporučuji již odkazované stručné české popisy.
Řada projektů řeší tzv. základní vědecký výzkum, jehož výsledky budou muset projít ještě tzv. aplikovaným výzkumem, aby z nich mohlo vzejít konkrétní řešení.
Osobně za sebe jsem na základní amatérské úrovni schopen vysvětlit principy některých biologických modelů kolem [makromolekulární] chemie a také některých projektů zkoumajících vesmír. Zde se ale vytvořila nevhodná atmosféra plná osobního napadání, kde hraje hlavní roli výše osobního konta reputačních bodů znamenající výši nároku na finanční slevu při nákupu hardwaru přes místní server [[SIZE="1"]BTW klidně mi reputační i trader body vymažte všechny, já zde nic nakupovat nehodlám[/SIZE] ;) ]. Proto upřednostňuji diskuzi se zájemci o informace o DC jinak a jinde - soukromé zprávy, e-mail nebo nejlépe na fórech cnt-forestova týmu nebo mého týmu.
Deee-aN (3834)|2.4.2009 13:21
[QUOTE=MIZ;235511]... kde hraje hlavní roli výše osobního konta reputačních bodů znamenající výši nároku na finanční slevu při nákupu hardwaru přes místní server ...[/QUOTE]
//OT: ale no ták, to není pravda.... (se zbytkem kromě tohohle souhlas)
MIZ (97)|2.4.2009 14:31
[QUOTE=Deee-aN;235515]//OT: ale no ták, to není pravda.... (se zbytkem kromě tohohle souhlas)[/QUOTE]
OT: Já jsem na tomto fórum spíše svátečním hostem, takže jsem až teď zkoumal, k čemu jsou ty kredity, kterých mám nyní 462. Našel jsem thread zabývající se systémem reputačních bodů, kde je více zasvěcenými [než já] řečeno, k čemu kredity jsou určeny a že mínusové rep. body ubírají i tyto kreditní [Karel Polívka Šéfredaktor SHW / Admin: "Jinak ano, pokud někdo někomu udělí reputační bod (ať už kladný nebo záporný, dojde k odečtení počtu kreditů, jako by se jednalo o uápornou reputaci).", "bych neřekl, že tu někdo pohlíží na kredity jako na určitou znalost známky znalostí usera (vždyť se po výběru odměny jejich počet snižuje)"]. Takže si myslím, že to tak je - jestli to je jinak, tak to jsem tam už nenašel. Ale mě žádné body ani nezajímají, v hardwaru nejsem a nehodlám být nějak na špici ani v rámci tohoto fóra.
Deee-aN (3834)|2.4.2009 14:41
//OT: bylo to myšleno tak, že zde diskutujícím nejde primárně o kredity....
Karel Polívka (1485)|2.4.2009 21:09
[QUOTE=MIZ;235530]OT: Já jsem na tomto fórum spíše svátečním hostem, takže jsem až teď zkoumal, k čemu jsou ty kredity, kterých mám nyní 462. Našel jsem thread zabývající se systémem reputačních bodů, kde je více zasvěcenými [než já] řečeno, k čemu kredity jsou určeny a že mínusové rep. body ubírají i tyto kreditní [Karel Polívka Šéfredaktor SHW / Admin: "Jinak ano, pokud někdo někomu udělí reputační bod (ať už kladný nebo záporný, dojde k odečtení počtu kreditů, jako by se jednalo o uápornou reputaci).", "bych neřekl, že tu někdo pohlíží na kredity jako na určitou znalost známky znalostí usera (vždyť se po výběru odměny jejich počet snižuje)"]. Takže si myslím, že to tak je - jestli to je jinak, tak to jsem tam už nenašel. Ale mě žádné body ani nezajímají, v hardwaru nejsem a nehodlám být nějak na špici ani v rámci tohoto fóra.[/QUOTE]
Slučujete dohromady dvě neslučitelné věci a nováčkům na tomto fóru, co toto budou číst, akorát zamotáte hlavu.

Reputační body odrážejí míru užitečnosti, chování a znalostí uživatele na tomto fóru a po vybrání odměny se nijak nesnižují. Udělované jsou pouze individuálně ostatními uživateli.

Kredity jsou body, které uživatelé dostávají za svou aktivitu na tomto fóru a po vybrání odměny se snižují. Neposkytujeme žádné slevy na zboží - SHW je informační server, ne nějaký eshop, nic zde neprodáváme (v dnešní době v oblasti IT ještě to tak :slug).

A dost OT, tohle do této diskuze nepatří. Pro více informací viz pravidla.
Styryx (351)|20.5.2009 08:37
[QUOTE=MIZ]Proč dáváš -RB za kritiku nebo za jiný názor?[/QUOTE]

Nikoliv za názor jako takový (nemám na Boinc apod. žádný vyhraněný názor, spíše si myslím, že jde o dobrou věc, pokud někdo chce dobrovolně něčím přispět výzkumu), ale za způsob jeho prezentace a prosazování (udělování záporných reputačních bodů těm, kteří s tebou nesouhlasí, atd.).