Formatovani HDD
Ahojte, mam ted na disku nainstalovane Visty, ale chtel bych XP. Nevim ale jak HDD zformatovat, aby byl uplne cisty. Napisete mi postup prosim? Predem dekuji.
takze staci vlozit CD s XP, nabootovat ho a pak zformatovat? Ja myslel ze prave z Vist nejdou dat XP, ze se prvni musim nejak zformatovat HDD
tak jsem to ted zkusil. vlozil disk s XP, dal bootovani na cd-rom a nic se nestalo, normalne mi najely visty..
sak to mam, first mam cd-dvd, second a third mam disabled..vubec nebootoju z HDD a presto mi system normalne najede..
a nepíše to při startu "Press any key to start from CD ..." nebo něco podobnýho? Pokud je nainstalovanej systém, je pro start z CD po spuštění potřeba stisknout nějakou klávesu (třeba mezerník, což je standardní "Any Key" :)).
nepise mi to nic takoveho, pri startu to akorat napise booting from cd-rom a pak stejne najedou visty..neni nejaky jiny zpusob formatovan?
A co tam dat instalacni dvd Vist, dojet az na okno s vybiranim disku, disk smazat a pak vyskocit z instalatoru + nainstalovat xp?
Urcite to pujde smazat win98... Ten napis se tam objevi jen na par vterin tak se jeste jednou mrkni :notsure
Urcite to pujde smazat win98... Ten napis se tam objevi jen na par vterin tak se jeste jednou mrkni :notsure
[QUOTE=Richmond;252592]
Urcite to pujde smazat win98... Ten napis se tam objevi jen na par vterin tak se jeste jednou mrkni :notsure[/QUOTE]
nechapu ted trosku co tim myslis:)
Urcite to pujde smazat win98... Ten napis se tam objevi jen na par vterin tak se jeste jednou mrkni :notsure[/QUOTE]
nechapu ted trosku co tim myslis:)
Na "znackovych" sestavach se mi taky parkrat stalo, ze dvd sice chvilku bootuje, ale pak normalne spusti OS nainstalovany v pocitaci. Proto bych sahnul po Win98, popr. Win2000 s kterym to nabootuje korektne. V instalatoru pak u disku zmacknes "D" pak "L" a Enter - tim smazes partition na disku, takze nainstalovany OS uz nema sanci nabootovat. Potom uz staci dat do mechaniky instalacni cd XPcek a normalne nainstalovat.
Napis "Libovolnou klavesou spustite instalaci z CD" (nebo tak nejak) se ukaze jen na par vterin, takze nektery monitory se ani nestaci rozsvitit a tim padem nestacis zareagovat a tak se ti spusti OS. Takze zkus koukat na ledku u mechaniky a kdyz se cd roztoci tak zkus neco zmacknout...
Napis "Libovolnou klavesou spustite instalaci z CD" (nebo tak nejak) se ukaze jen na par vterin, takze nektery monitory se ani nestaci rozsvitit a tim padem nestacis zareagovat a tak se ti spusti OS. Takze zkus koukat na ledku u mechaniky a kdyz se cd roztoci tak zkus neco zmacknout...
ted otazka kde sehnat win 98 :) no monitor je porad zaply i nez zacne bootovat a takova hlaska s tou klavesou se tam nikdy neobjevi. kdyz sem zmackl mezernik, tak mi to hodilo nabidku bud normalne rozjet visty, nebo kontrola OS, nebo neco takoveho..
no anebo si můžeš stáhnout tady bootovací iso image DOSu http://www.bootdisks.us/windows-98/13/windows-98-bootable-cd-images.html (nejlíp tu z Windows 98 SE, spíš tu bez RAMdrive kvůli kompatibilitě), vypálit na CD-RW, nastartovat z něj (spustí se DOS) a zadat příkaz
[code]fdisk /mbr[/code]
což smaže spouštěcí záznam Visty v MBR a ta už pak nepůjde spustit (takže i inst. CD pokud kontroluje MBR tam nic nenajde a měla by se spustit instalace).
Je tam i format ale ten spíš nedoporučuju (protože format z Win98 měl problémy s většíma diskama) a raději to naformátovat v instalátoru Windows.
// EDIT btw pokud budeš formátovat z instalačky XP, pokud má ta partition víc než 128GB, ujisti se, že máš instalačku XP s naintegrovaným minimálně SP1, protože XP bez SP mělo tenhle limit na velikost disku, pokud se nepletu (osobně doporučuju si buď v nLite nebo ručně naintegrovat rovnou SP3, protože pak to po instalaci zabere míň místa, než ho doinstalovávat dodatečně)
[code]fdisk /mbr[/code]
což smaže spouštěcí záznam Visty v MBR a ta už pak nepůjde spustit (takže i inst. CD pokud kontroluje MBR tam nic nenajde a měla by se spustit instalace).
Je tam i format ale ten spíš nedoporučuju (protože format z Win98 měl problémy s většíma diskama) a raději to naformátovat v instalátoru Windows.
// EDIT btw pokud budeš formátovat z instalačky XP, pokud má ta partition víc než 128GB, ujisti se, že máš instalačku XP s naintegrovaným minimálně SP1, protože XP bez SP mělo tenhle limit na velikost disku, pokud se nepletu (osobně doporučuju si buď v nLite nebo ručně naintegrovat rovnou SP3, protože pak to po instalaci zabere míň místa, než ho doinstalovávat dodatečně)
[QUOTE=Dojigiri;252600][code]fdisk /mbr[/code][/QUOTE]Nástroj Fdisk operačního systému MS-DOS obvykle aktualizuje hlavní spouštěcí záznam (MBR), tj. přepíše MBR ze zálohy. Tento příkaz slouží k obnově, ne k smazání viz. odkaz:
http://support.microsoft.com/kb/69013
http://support.microsoft.com/kb/69013
Ano, bylo to nepřesné vyjádření, on ho nesmaže, ale obnoví MBR záznam pro systém Windows 98, resp. DOS - podle toho jaký fdisk se použije. Což ve výsledném efektu způsobí, že se jím přemaže MBR Visty a poté už nebude možno běžným způsobem Vistu nabootovat. Takže by se pak měla rozběhnout instalace z CD (bez možnosti spustit nainstalovaný systém).
Ahoj, možná jdu trošku s křížkem po .., ale taky můžeš zkusit ze stránek Westernu stáhnout jejich utilitu Data Lifeguard tool. Pro systémový disk ve verzi pro DOS (na CD nebo FDD), pro práci s ostatními disky může být windowsovská. Bude se ti určitě hodit i v budoucnu :)
http://support.wdc.com/product/download.asp?level1=6&lang=en
http://support.wdc.com/product/download.asp?level1=6&lang=en