reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejlepší koncepce vzduchového chlazení?

Loli (226)|2.10.2007 11:23
No hlavne mnozstvi prachu se odviji od toho kde PC je, ze. :))
eraser (0)|2.10.2007 14:53
[quote=Loli;52145]Znackovy servery sou vetsinou jen vysavace (nebo maj spis vetraky uprostred), proc asi? Je to nejlepsi. Znackovy PC jsou co? Vysavace, nemaj zadny nasavni, a je v nich prach? Skoro neni. Jediny kde se chytne sou vyfukovaci a vepredu par der kudy podtlak nasaje vzduch.[/quote]Sever, značkový server, serverovňa... vieš aké sú na ne kladené podmienky, čo sa týka prevádzky a najmä okolnej teploty? Videl som oblasti so sofistikovaným monitorovaním a regulovaním teploty v miestnosti, resp. v serverovni a poznám ľudí, ktorí si berú do takýchto miestností termo-oblečenie, prečo asi?

Predtlak je pekný, avšak s nízkou teplotou v miestnosti, prípadne telesom, ktoré produkuje chlad priamo v bedni, ale to už zachádzame do úplne inej sféry a určite nebudem mať v byte 10°C alebo case za 25.000, aby som si mohol užiť dokonalé chladenie bez prachu.

Všetky takéto teórie sú pekné, avšak je nutné hľadieť na cieľovú skupinu užívateľov a podmienky, v ktorých sa počítače bežne nachádzajú... a samozrejme netreba zabudnúť na ekonomickú stránku. Mám pocit, že zachádzame do kategórie, akoby mi NASA team hodnotil môj lacný horský bicykel, na ktorom ročne najazdím max. 20 km. :cool:

[quote=MirekK]Ale pánové, výrobci vyrábějí to, co se dobře prodává a nemají zájem bořit nějaké mýty[/quote]Pokiaľ ide o LIAN-LI, tak práve táto firma nemá problém zachádzať vo svojich chladiacich metódach do extrému, stačí si skutočne prejsť niektoré ich výrobky a niekedy človek ani na prvý pohľad nepochopí, ako ten vzduch vlastne prúdi.

A keď sme pri tom chladení, prečo sa tak slabo rozmáha vodné chladenie? Možeme polemizovať ďalej...

[quote=MirekK]Ale to by nám pak ten počítač vydržel zbytečně dlouho a nebylo by co vylepšovat, že ?[/quote]Nie, tento mýtus účinne búrajú vývojari hier a taktiež samotný Microsoft...
Loli (226)|2.10.2007 18:29
[QUOTE=eraser;52219]Sever, značkový server, serverovňa... vieš aké sú na ne kladené podmienky, čo sa týka prevádzky a najmä okolnej teploty? Videl som oblasti so sofistikovaným monitorovaním a regulovaním teploty v miestnosti, resp. v serverovni a poznám ľudí, ktorí si berú do takýchto miestností termo-oblečenie, prečo asi?[/QUOTE] Ano, narozdil od tebe, hlupacku jednu takovou serverovnu mam a neda se tam opradu normlane byt jen v kosili delsi dobu, ano, mam tam stalou teplotu, ano mam varovani pokud se zvysi, ano je tam mininum prachu. A proc asi maj servery vysavace? Protoze je to nelepsi koncepce!

Nicmene znackove PC (ani to nemusi byt vyrobni siemens) ma taky jen vysavac a taky v nem prach neni ani v hodne zprasenym prostredi, tak ted vysvetluj.

Narozdil od tebe, hlupacku, vim co chce konkretne yapko delat za case atd.

A souhlasim, ze kvalitni case se pro bezne PC u nas koupit v obchode neda.
MirekK (106)|2.10.2007 23:40
Škoda, že trváš na svém a ani moje argumenty tě nepřesvědčily. Ale protože čtu, že jsi student, určitě by ses mohl zeptat nějakého aktivního fyzika na škole, jak že to s tím prouděním je ... :notsure
A pak nám to, prosím, napiš ... :idea

Ale vážně: vzduch nemá skoro žádnou hmotnost, při našich rychlostech má i velmi malou setrvačnost, a tak se většina proudění kolem námi používaných ventilátorů odehrává pouze a jedině na základě lokálních rozdílů tlaků těmito ventilátory vyvolaných. A je to počítání s velmi malými tlaky (opravdu v desetinách Pa).

Že když máš ve skříni dva silné vyfukovací ventilátory a naproti tomu přes velikou díru nepříliš jemný filtr a nejsi čuně a kolem sebe si pravidelně uklízíš a vysáváš, se ti moc prachu jinými škvírami do skříně nedostane, ti věřím. Ale tady asi nešlo o tvoji konkrétní škříň ani o okolní čistotu, ale princip funkčního řešení jako takového.
yapko (5)|3.10.2007 00:04
kdyz ste se tu uz tak hezky sesli, tak by me taky zajimalo, jestli muze funkcnost ventilatoru pozitivne ovlivnit umisteni vrtule do delsi trubice s prumerem akorat na vrtuli, misto standartniho ramecku? (mam spoooustu mista :) )
MirekK (106)|3.10.2007 00:16
Pro totální řešení prachu ve skříni, účinnost chlazení i hlučnost je pochopitelně zcela hermeticky uzavřená skříň (třeba i dotěsněná silikonem) velký žebrovaný chladič na povrchu a vnitřní vodní chlazení na něj napojené.

Drahé a problematické vodní chlazení by také šlo nahradit přes stěnu zrcadlově umístěným vnitřním chladičem s ventilátorem tvořícím vnitřní cirkulaci vzduchu mezi lokálními chladiči jednotlivých komponent a tohoto povrchového chladiče odvádějícího teplo ven ze skříně.

Povrchová teplota vnějšího chladiče a také jeho plocha se dá zmenšit přidáním i vnějšího ventilátoru, ale pořád zachováváme hermetickou oddělenost vnitřního a vnějšího prostoru a tím bezprašnost a tlumení hlučnosti.

Zajímavý experiment by pak mohl být s plněním vnitřního prostoru některými inertními plyny, které by zvyšovaly životnost komponent a přenos tepla unitř skříně.

Vidíte a podnikatelský záměr je na světě:

Lidi, laická i odborná veřejnosti, pište, diskutujte, probírejte a šiřte tuto blbost dále.

Právě zakládám firmu, která prodává jedinečnou super sadu obsahující vynikající těsnicí supertmel na škvíry, elegantní lepicí pásku na otvory, dva obrovské chladiče z masivního hliníku se styčnou plochou z bezkyslíkaté mědi a vloženými neonovými trubicemi a barevně světélkujícími ventilátory (hlavně ten vnitřní je obzvláště vydařený), a především šroubovací ventilek a bombičku se světově jedinečnou směsí plynů zajišťujících samá pozitiva pro počítačové komponenty a dokonalý přestup tepla na kontaktních plochách. Samozřejmostí je podrobný obrázkový návod včetně detailního vysvětlení zázračnosti celého řešení.


Tak kdo jde se mnou do toho ? Na počítačových fandech vyděláme obrovský balík !!! Vždyť kdo by si nekoupil ke své sestavě se sadou grafických karet a super přetaktovanému procesoru a pamětí, za kterou vypláznul minimálně 30 tis. Kč, naše řešení za pouhých pár tisíc ?

A pro milovníky těžkých řešení nabídneme i "heavy sadu" obsahující místo vnitřního ventilátoru a bombičky s plynem pytlík jemného písku, který dokonale vyplní celý prostor skříně včetně i těch nejužších žeber chladičů, a tím zajistí dokonalý a zcela bezhlučný přenos tepla na povrch skříně. Navíc pak při dostatečně velké skříni a použití několika heavy sad, můžeme v zimě v místnosti zcela vypnout topení, neboť do písku naakumulovaná energie nás bude hřát klidně celou noc.

Posledním výstřelkem by mohla být "šplouchy sada", ve které přidáváme dalších několik těsnicích prostředků a především nahrazujeme pytlík písku kanystrem s destilovanou vodou. Po aplikaci této sady dochází k jednoznačnému zhomogenizování teplotního prostoru ve skříni a zvýšení chladicího účinku na opravdové maximum. Dokonce je možné použít i mnohem menší skříň, ve které by se klasicky vzduchem chlazené komponenty už dávno uvařily.

:thumb
MirekK (106)|3.10.2007 00:18
Omlouvám se všem, kteří nejsou na podobné legrácky momentálně naladěni, ale budete-li to číst v podobnou hodinu, kdy jsem to psal já, věřím, že se také rádi zasmějete ....
MirekK (106)|3.10.2007 00:32
[QUOTE=yapko;52339] ... muze funkcnost ventilatoru pozitivne ovlivnit umisteni vrtule do delsi trubice s prumerem akorat na vrtuli, misto standartniho ramecku? [/QUOTE]

na to neexistuje jednoznačná odpověď, ale pouze experiment. Nejvíc bude záviset na tom, jaký tvar mají lopatky vrtule a přitom jestli bude vrtule na začátku, konci nebo uprostřed trubky, co bude za nebo před trubkou a tak ... Také pro jaké rychlosti proudění se to bude používat a ještě asi sto dalších drobností ...

Tak si kup(te) za pár tisíc anemometr a začni(ete) s důkladným bádáním :)

Ne vážně, proč si myslíte, že se dodnes používají aerodynamické tunely a už dávno to nedělá někdo odhadem nebo počítačovým výpočtem ? Prostě těch faktorů ovlivňujících proudění vzduchu je tolik, že se to bez ověření experimentem opravdu nedá. (A při finální výrobě někdo změní strukturu povrchu použitého materiálu a můžete začít znovu od začátku)
MirekK (106)|3.10.2007 01:11
[QUOTE=ICEBOSS;52159]Pokud bude v bedne pretlak, snizi se uz tak mizerny vzduchovy tlak PC ventilatoru, v bedne nebude pruvan, ale turbulence a hluchy mista - proste spatny airflow.
...
[/QUOTE]

Pro ty, co mi pořád nevěří, že tlačit nebo táhnout je pro většinu PC ventilátorů reciproční, mám tu malý experiment:

Vezmu trubku dostatečného průměru (třeba odpadní z PVC nebo papírovou na koberce apod.), aby na ní slušně těsnil nějaký zkoušený ventilátor. Rozříznu ji tak, abych měl jednu část např. 2m dlouhou a druhou minimálně 5x delší než je její průměr.
Nyní mezi tyto dva díly trubky vložím ventilátor a zapnu. Mám-li čím, změřím průtok vzduchu na sání i výfuku, pokud nemám čím měřit, zkusím to alespoň změřením úhlu vychýlení proužku papíru vloženého do proudu vzduchu, přinejhorším pak ochlazením mokrého teploměru a snad jen orientačně rukou.
Ve druhé části pokusu ventilátor mezi trubkami otočím a znovu zapnu. Nyní bude výfuk a sání na opačných trubkách a opět změřím průtok.
Porovnáním výsledků bychom měli všichni zjisit, že se jedná o reciproční údaj, tj. otočením ventilátoru se nic nezměnilo, množství nasáveného i vyfukovaného vzduchu je pořád stejné.

A závěr: v jednom případě máme v dlouhé trubce přetlak a v krátké podtlak, ve druhém případě pak v dlouhé podtlak a v krátké přetlak. Pokud jsme tedy naměřili stejné průtoky vzduchu v obou případech, vyvrátili jsme sami mýtus o větším účinku podtlakového chlazení oproti přetlakovému, neboť přenášená tepelná energie je úměrná pouze množství proudícího vzduchu a rozdílu teplot a na žádném tlaku nezávisí !!! Místo některé trubky si tak můžeme představit PC skříň a je jasno, ne ?

A kdo by to chtěl jen odkoukat od jiných, tak ať se podívá na všechny chladiče na procesorech i grafických kartách. Proč jsou zde používány tlačné ventilátory místo tažných, když přetlakové chlazení je tak neúčinné ?

PS: Jediný případ, kdy jsem ochotem uznat, že směr proudění hraje roli, by byl, kdybychom hnali ventilátorem proud studeného vzduchu směrem vzhůru nebo naopak teplého dolů a přitom vytvářené tlaky a průtoky byly srovnatelné s tlaky a průtoky vyvolanými samovolným termickým prouděním způsobeným rozdílem teplot a tím i hustot vzduchu, ale to v reálu nehrozí !
yapko (5)|3.10.2007 05:48
Dik za odpoved, jinak ale nemyslim ze by tu kdokolliv tvrdil, ze by mezi sanim/vyfoukavanim vzduchu mel byt nejaky rozdil v PRUTOKU vzduchu, ten by mel bejt stejnej, na to bych prisel urcite uz v matersky skolce (bez nadsazky :) )
ICEBOSS (3435)|3.10.2007 12:51
Nejsem fyzik, ale pokud ma 99% pocitacovych beden konstrukci udelanou na vetsi odtah a neni zadna rozumna moznost jak jednim prednim vetrakem udelat pri tichu v bedne pretlak... budu si dal chladit 1 vetrakem vzadu celou bednu a ty si ji chlad 3 vetrakama. Vychazej z reality co se da koupit za skrine a pak mi rekni, jak mam treba v akase zen udelat pretlak. Max otacky vetraku jsou 1500, vic se neda kvuli hlucnosti. Nebo na chieftecu LBX, nebo na TT Soprano, Mambo.
eraser (0)|3.10.2007 14:10
A mňa by zaujímalo, akým iným štýlom by som si mohol aktívne a účinne chladiť disk, prípadne diskové pole, ak nie intake ventilátorom, ktorý zpredu naťahuje chladný vzduch z miestnosti a ženie ho priamo na disky.
Loli (226)|3.10.2007 14:45
1. Teply vzduch stoupa, navic se neohriva donekoncna.
2. Zadni vetraky vcucnou vzduch predem, si fakt tak hloupy, ze ani to nechapes?
ICEBOSS (3435)|3.10.2007 14:59
[quote=eraser;52409]A mňa by zaujímalo, akým iným štýlom by som si mohol aktívne a účinne chladiť disk, prípadne diskové pole, ak nie intake ventilátorom, ktorý zpredu naťahuje chladný vzduch z miestnosti a ženie ho priamo na disky.[/quote]
vepredu musi byt dira a/nebo po stranach perforovana bocnice a vzadu vyfuk. funguje to spolehlive. funguje to mnohem lip, nez ucpanej cumak (90% beden) s 12 cm vetrakem.

navic si myslim, ze pri pretlaku v bedne se zhorsi proud kolem chipsetu, proud od bocnice ke grafice coz vyzaduje pouziti dalsich ventilatoru a filtru...
eraser (0)|3.10.2007 18:10
[quote=ICEBOSS;52428]vepredu musi byt dira a/nebo po stranach perforovana bocnice a vzadu vyfuk. funguje to spolehlive. funguje to mnohem lip, nez ucpanej cumak (90% beden) s 12 cm vetrakem.[/quote]Jo, to ja jasné, ale zaujímala by ma odpoveď od tých guru-ov cez pretlakové chladenie, že ako by som účinnejšie chladil diskové pole, než poriadnym intake ventilátorom, ktorý zpredu bedne (samozrejme otvorom, pred ktorým je dokonca prachový filter - čo je i môj prípad) naťahuje chladný vzduch z miestnosti. Najmä nech ide o riešenie, ktoré je v rovnakej cenovej hladine a v prípade kvalitného ventilátora so silným ťahom a nehlučným chodom, rovnako účinné a tiché.

Inak si vôbec nie som istý, či bola moja predchádzajúca otázka správne pochopená.
ICEBOSS (3435)|3.10.2007 21:40
asi nebyla. pretlak znamena, ze prave vetrak vpredu povali naplno pres disky a vetraky vzadu pobezi tak, aby byl prutok nizsi. ovsem nedokazu si predstavit, jak tohle v praxi udelat. jediny ucpat zadni otvor vetraku a nechat vysavani jen na zdroji - ten to ovsem efektivne nezvladne.
eraser (0)|4.10.2007 03:22
Mňa by ešte zaujímalo hodnotenie tohto článku... Computer Cooling. Autor v ňom tvrdí, že podtlak (negative-pressure) je v rámci prúdenia a chladenia výhodnejší. Taktiež uvádza jednoduchú testovaciu metódu.

Ďalej chcem podotknúť, že sa bavíme o skrinkách, ktoré sú určené bežným zákazníkom, takže nejaké serverové špecifiká by som sem neťahal. Stačí si pozrieť, resp. počúvnuť video, na ktorom je zaznamenaný server IBM 345, ktoré mi poskytol kamarát. Toto by som skutočne nechcel mať pod stolom.
ICEBOSS (3435)|4.10.2007 10:00
Pise tam presne to, co rikam ja.

Ovsem neresi, jak udelat v bezne bedne pretlak. Aby mel predni vetrak takovy vykon, musel by bezet na nesmyslne vysoky otacky - nebo ostatni na nesmyslne male. Kdyz dam vetraky na bocnici, uplne rozbiju airflow... ten se nici uz samotnym podtlakem...

Efektivni chlazeni podle nej (stejne jako podle me) spociva v silnem vyfuku a vhodne perforaci vpredu (pokud tam jsou disky). Prinasi to s sebou problem s prachem. Prach JA resim vhodnym umistenim PC + pripadne filtry na nejvetsi pruduchy a nemam s tim dlouhodobe problem.

Jeden server IBM jsem mel vedle hlavy pul roku. uz nikdy vic :)
Beefeater-64 (20)|4.10.2007 12:09
Otazka podtlaku nebo pretlaku ve skrini souvisi s prutokovou ucinnosti ventilatoru! Samozrejme taky zalezi na reseni cele skrine!
Co jsem mel moznost merit ventilator ve skole na aerodynamickym tunelu tak pri umisteni ventilatoru zpusobem ze nasava vzduch (skrcen na vstupu) tim padem zde vznika podtlak je jeho ucinnost o 20 % mensi nez pri umisteni ventilatoru zpusobem ze vyfukuje vzduch (skrcen na vystupu). Uplne nej ucinnosti se dosahne samozrejme vyrovnanim takze jeden vepredu jeden vzadu!
Dalsi hledisko ktery se musi zahrnout je ze vzduch pri zvyseni teploty se roztahuje takze ventilator kterej bude nasavat studenej vzduch a tlacit ven nekde na vystupu ze skrine teplej vzduch dosahne veciho prutoku nez ventilator kterej bude na vystupu a bude nasavat teplej vzduch.
Podle tohoto mereni je teda lepsi koupit skrin ktera ma moznost umistit ventilatory dopredu a ty maji dobrej pristup vzduchu! Filtr pred ventilatorem je v tomto pripade samozrejmosti.
Ps. Filtr je lepsi umistit dal pred ventilator a ne jej mit uplne na ventilatoru jak je to ve vecine pripadu.
Skoda ze se timto vyrobci skrini moc neridi
MirekK (106)|4.10.2007 22:00
Myslím si, že chlazení disků nesouvisí s přetlakovým/podtlakovým systémem, ale spíše s teplotou, takže je určitě lepší táhnout vzduch přímo z venku na disky. Takže tak, jak to máš a filtr před ventilátorem může být nejlepší volba.
MirekK (106)|4.10.2007 22:55
[QUOTE=ICEBOSS;52510]asi nebyla. pretlak znamena, ze prave vetrak vpredu povali naplno pres disky a vetraky vzadu pobezi tak, aby byl prutok nizsi. ovsem nedokazu si predstavit, jak tohle v praxi udelat. jediny ucpat zadni otvor vetraku a nechat vysavani jen na zdroji - ten to ovsem efektivne nezvladne.[/QUOTE]

Prosím, uvědomte si, že vzduch se ve skříni nikde neztrácí ani nepřibývá, takže stejné množství vzduchu vždy vstupuje i vystupuje (pokud zanedbáme teplotní roztažnost).
Takže veškerý vzduch, který projde sacími otvory vyjde zase někde vyfukovacími. Pro tento vzduch je teoreticky úplně jedno, jestli jej rozhýbete na vstupu do skříně a nebo jej budete rozhýbávat na výstupu. Průtok bude stejný, takže chladicí schopnost také. Jediný rozdíl je v tom, že pokud budete mít na vstupech ventilátory s větším výkonem (max. průtokem a tlakem), vzniká automaticky ve škříni přetlak oproti okolí, tj. otvory bez ventilátorů bude proudit vzduch samovolně ven. Pokud bude větší výkon na výstupech, vznikne uvnitř podtlak a všemi otvory půjde vzduch samovolně dovnitř = včetně prachu.

Pokud neřešíte prach ve skříni, je tedy úplně jedno, z hlediska množství proudícího vzduchu, jestli ty stejné ventilátory dáte na vstup nebo na výstup ze skříně.

Pouze je potřeba vědět, že pokud k vyfukovacímu ventilátoru (standardně ve zdroji) přidáte ještě jeden vyfukovací (na skříň), přidáváte jej paralelně, tj. průtoky obou se sčítají, zatímco když jej přidáte do skříně jako sací, přidáváte jej sériově, tj. maximální tlakové spády se sčítají. Přičemž je jedno jestli sací nebo vyfukovací, rozhoduje, jestli vzduch prochází oběma ventilátory po sobě (sériově) nebo se rozděluje (paralelně). Bližší vysvětlení i s obrázky a výpočty najdete např. na http://vetrani.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=3769&h=247&pl=47. Ta křivka "Charakteristika potrubní sítě" je v našem případě charakteristika odporu naší skříně.

Jestli je lepší zapojení sériové nebo paralelní záleží na odporu vzduchu celého systému. Předpokládáme-li malý odpor, tj. malé rychlosti proudění (nízkou hlučnost) a velké otvory, je lepší přidávat vždy paralelně. Pokud se však odpor systému hodně zvýší (např. přidáním prachového filtru), rapidně klesne průtok vzduchu a další přidávání paralelních ventilátorů už nás nezachrání (max. tlakový spád zůstává zachovaný). Pomůže jedině přidat sériově zapojený ventilátor (a je jedno jestli na vstup nebo výstup) a průtok vzduchu se opět zvýší. Stejně tak lze i použít výkonější ventilátor.
MirekK (106)|4.10.2007 23:14
A pokud chceme to větrání skříní rozebrat z ještě jednoho hlediska, tak bychom si měli uvědomit, že ventilátor ve volném prostoru nasává vzduch ze všech směrů, protože před ním má vzduch nulovou rychlost, tj. proudění vzniká pouze podtlakem před ventilátorem.
Zatímco na výstupu z ventilátoru již vzduch rychlost má, tím i setrvačnost, a proto i směrovost.

Proto se nám subjektivně zdá, že každý ventilátor víc fouká, než saje, ale fyzikálně je to samozřejmě nesmysl.

Potřebuji-li tedy něco cíleně chladit, je lepší to prudce ofukovat, pokud neopak nechci vyvolávat turbulence, je lepší jen jemně nasávat.

A to bude asi to, o čem se tu pár diskutujících už zmínilo (včetně poukazovaného zahraničního pramenu), ale pokud se snažíme mít tichý počítač, musíme rychlosti proudění snižovat, tj. směrový proud vzduchu je patrný pouze několik cm. Navíc skříň je uzavřený systém a nejvíc turbulencí stejně nadělají vnitřní ventilátory na jednotlivých chladičích komponent.
Takže, podle mne, žádná křeč. A jestli proudění chcete někdo testovat kouřem, tak je to pouze na efekt, praktičtější by bylo změřit lokální teploty, protože kde nic nehřeje, nemusí ani proudit vzduch, dokonce je to zbytečné plýtvání (energií, hlukem i prachem) !!!
Beefeater-64 (20)|4.10.2007 23:47
Takze charakteristiky ktery jsou v odkazu toho moc neresi porovnani ventilatoru kterej je jednou skrcen na vstupu a podruhe je skrcen na vystupu tam neni a nikde se ani moc nevidi. Ja se bavim o tom ze rozdil mezi temito zpusoby je a celkem je i znatelny! a neni to zpusobeno tim ze by se jednalo o rychlostni profil pred nebo za ventilatorem. Tim padem by bylo tedy vhodne rict ze ventilator v predu je nejlepsi jenze toto se tvrdit nemuze protoze konstrukce skrini jsou rozdilne a proto muze byt jednou vhodnejsi umistit ventilatory dopredu a jindy zase dozadu. Takze nejlepsi koncepce chlazeni je individualni pro kazdej druh skrine a osazenych komponent a tuto koncepci tedy zvolit podle teplot jednotlivych komponent.
MirekK (106)|5.10.2007 00:03
Vpodstatě souhlas, že každá situace chce něco jiného, proto nikde netvrdím, co je obecně správně, ale pouze jak vyřešit který požadavek.

Ale s tím škrcením (teda trvalo mi dost dlouho, než jsem si doplnil správně diakritiku tohoto slova), mi to jasné není. Samozřejmě pokud plácnu hned na větrák stěnu s malými otvory nebo hustý filtr, tak to zabiju, přičemž na výstupu asi ne tolik, jako na vstupu.
Ale pár centimetrů od větráku už by to nemělo hrát roli nebo vážně ano ? Když jsem tu měl půjčený anemometr, nenapadlo mě to měřit.
Beefeater-64 (20)|5.10.2007 00:25
Pri mereni to delalo rozdil okolo 15% coz neni zanedbatelny a bylo u mensich otacek (1000ot/min takze pripad 120x120 vetraku) pri vetsich otackach (okolo 2000ot/min) rozdil okolo 10%.
Kdyz se zkousela dat filtracni vlozka tesne pred ventilator tak to snizila dost ale dalo by se rict ze umistit filtr okolo 20mm pred ventilator uz je skoro idealni pro vsechny otacky. a rozdil byl pro stejny vzdalenosti pred a za temer stejnej.
Ono bylo to sice mereno na starym zarizeni ale anemometr byl na danej ucel hodne presnej
eraser (0)|5.10.2007 12:00
[quote=MirekK;52713]A jestli proudění chcete někdo testovat kouřem, tak je to pouze na efekt, praktičtější by bylo změřit lokální teploty, protože kde nic nehřeje, nemusí ani proudit vzduch, dokonce je to zbytečné plýtvání (energií, hlukem i prachem) !!![/quote]
Samozrejme test pomocou dymu je amatérsky, no pre bežného užívaľa dostačujúci proces, ktorým si môže overiť efektívnosť prúdenia v počítačovej bedni. Takže tým, že ide o podtlak, čím sa vytvára v nútri bedne vákuum sa vlastne zabezpečí minimalizácia mrtvých zón, do ktorých neprúdi chladiaci prúd vzduchu. Pokiaľ by išlo o kritickú oblasť pre chladenie, resp. počítačovú súčiastku, tak je logické, aký by to malo dôsledok. Preto je samozrejme dôležité i odsledovať jednotlivé teploty a smer prúdenia... napr. ja som pri osadení mojej dosky pasívom od Tt natrafil na problém (kvôli kondenzátorom pri sockete a heatpipes chladiča), kedy som jeho širokú časť musel otočiť smerom dolu a nie na ľavý bok, prípadne nahor, čo by malo určite efektívnejší vplyv na odsávanie tepla z rebier pomocou exhaust ventilátora, prípadne aspoň zdrojovým ventilátorom.

[quote=Beefeater-64;52714]Takze nejlepsi koncepce chlazeni je individualni pro kazdej druh skrine a osazenych komponent a tuto koncepci tedy zvolit podle teplot jednotlivych komponent.[/quote]
S týmto sa nedá nič, než súhlasiť, pričom toto tvrdenie nadväzuje na predchádzajúci môj odstavec. Ak sa napr. bližšie pozriem na spomínaný IBM 345, tak jeho systém chladenia je evidentný. Oba procesory sú chladené pomocou pasívov, pričom prúdenie vzduchu zabezpečuje dvojrada hot-plug ventilátorov, čo má určite vplyv na vytváranie turbulencií, čo si môže vyskúšať každý, ak posadí dva ventilátory za seba. Zvukový efekt bol jasne počuteľný na videu, ktoré som tu linkoval. Ďalej tu je vidno, že vzduch najskôr prúdi, resp. odsáva teplo produkújuce SCSI diskami, následne ho tlačí na spomínané pasívy a ďalej je prúd vzduchu zotrvačnosťou tlačený na základnú dosku s kartami a pamäťovými modulmi. Tu by sa dalo taktiež polemizovať, či je to vhodné riešenie, prípadne postačujúce na základne osadeného HW.

Takýto podobný spôsob som videl v kancelárskych DELL počítačoch, ktoré však neoplývali nejako náročnými, resp. teplo produkujúcimi komponentami (Celeron, integrovaná grafika). Vtedy ma zaujal veľký predný intake ventilátor (predok bedne bol dostatočne priechodzí), ktorý priamo ofukoval veľký pasív osadený na procesore, ktorý bol umiestnený bližšie ku kraju dosky, takže i tu je určité špecifikum, než ako to majú riešené súčasné dosky, kde sa nachádza socket v ľavej hornej polovici základnej dosky.

Niekde som sa dočítal, že pokiaľ ide o tower, je lepšie využiť účinky podtlaku a v prípade menších bední, či desktopov zase pretlak, resp. štýl prúdenia, ktorý ukazuje obrázok IBM 345, vrátane wind tunelov.
Loli (226)|5.10.2007 14:34
No pokud mas celou case uzavrenou bez der (super), tak stejne tamto neplati, protoze to by platilo kdybys mel case jako trubku s vetrakem pres celou case vepredu a vzadu.

BTW servery co maj vetraky u prostred (vsechny znackovy 1U) sou krasne tichy, takze je to fakt idealni priklad pro domaci pouziti.

Nimene to mi vnuklo myslenku, ze moje trvani na vysavaci je mozna zpusobeny tim, ze mam bigtower, kde proste protlaceni vzduchu zepredu dozadu pri zachovani absolutniho ticha proste nejde. U nejake miniITX bedny s picoITX zdrojem, compactflash a notebookovou cdrom velkosti mobilniho telefonu urcite bude lepsi pretlak (foukani), ale je tu pak otazka, proc vubec, pasiv by stacil.
ICEBOSS (3435)|6.10.2007 01:12
Mozna mi unikaji nektere fyzikalni zakonitosti az tak, ze je to trestuhodne a opravdu si za to zapornou karmu zaslouzim /samozrejme zbabele bez podpisu/, ale drzel jsem v rukach desitky beden, takze si troufnu rict, co je proveditelny a co neni - zvanim tady o tom celou dobu. 90% beden ma tak ucpany cumak nebo maly vetrak vpredu, nebo spatnou perforaci nebo vsechno dohromady, ze tam pretlak nikdy neudelam, ani kdybych se po***, leda bych celou bednu rozrezal na kusy a znova slepil. :mistake

Teoreticka fyzika, ktera si namaluje krychlicku jako case a povida si kolem toho je sice moc fajn, ale praxe je (mozna bohuzel) JINA! :rules

Porad dokola se tady ptam, jak mam v levne bedne od eurocasu, nebo thermaltaku, nebo od akasy, nebo od [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo od modecomu nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo.... udelat pretlak prednim vetrakem! Nejde to poradne ani u [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], kde je obvykle max. 8 cm vepredu nebo disky napric a lepsi zdroje maji vzdycky nejmin 12cm a vetsi prutok. Nejde to ani u [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]... nejde to poradne ani u Cooler mastera za 6,5 litru! :notsure

Vase reci o tom, jak je super mit filtr kus od vetraku jsou uplne na stejne rovine. To melo tak mozna GMC, ale zkuste si to v jine bedne! Budete radi, kdyz tam ty filtry nacpete. :hmm

V casu taky neni teplota rozlozena rovnomerne, nejvetsi teplo vznika u procesoru a grafiky a to je potreba EFEKTIVNE ODSAT, aby nedochazelo k tepelnymu zkratu. Kolem disku staci jenom VELMI SLABY pruvan (nebavime ted se o serverech, to doma nikdo nema)! Co mi pomuze, ze do bedny nacpu tunu vzduchu a on mi utece studenej perforaci bocnic a tema skvirama, o kterych tady teda mluvime. CPU se upece, grafika se upece protoze nic neodsaje teply vzduch/neprivede CILENE na grafiku studeny - leda ZASE dalsi vetrak, diky nechci. Studeny vzduch utece neohraty dirama ven. Bomba. Nebudu mit v PC prach, budu mit upecenej kompl. :angry

Pokud si to dell udela tak, ze ma prazdny cumak a velky vetrak vepredu a zdroj vzadu, nevidim v tom problem. Vetsinou tam ale taky neni zadna extra grafika... 1U servery maji taky dost odlisny vnitrnosti od beznyho PC.

Jediny, kdy by tohle fungovalo, tak v pripade, ze by od vseho ke vsemu vedly nejaky tubusy. :idea Neco takovyho ma vymysleny tusim v nejaky skrini lian-li.

Doufam, ze mi tady jeste nekdo zacne tvrdit, ze mam delat pretlak vetrakem vzadu, abych znicil posledni zbytky vzduchu, ktery jdou grafice z bocni a zadni spodni perforace. :mad:

Pripada mi to jak bavit se o tom, ze neexistujici fuzni elektrarna je bozi a atom je zavrzenihodny. :sleep


PS: jeste me napadlo. chlazeni pretlakem tim padem rusi uzitecnost windtunnelu od bocnice k CPU. CPU si bude tahat studeny vzduch, ale protoze pretlak, nebude ho tahat dost efektivne. Nebo se pletu?
Loli (226)|8.10.2007 22:41
Ale tak toz, jako ste proste extremisti - chlezeni disku? Hovadina, zadni vetrak ve zdroji je uchladi, kdyz sou vepredu, no ja je mam nad zdrojem a za nima zadnej vetrak a taky fungujou, takze chlazeni disku? Dete se bodnout. To stejny CPU vydrzi cca 110 stupnu celsia, tak proc ho davat na 40? Aby vydrzelo misto 10 let 100? Pekny, ale k cemu vnoucatum bude, v muzeu stejne nic moc nedostanout, takze. Dete se bodnout. EXPERTI.

Jo a nikdo nema - hec, mam doma dva 1U intely, hec, chlub chlub

A samozrejme do bezne case vhanet zepredu vzduch je naprosta, ale naprosta zhovadilost, u bigtoweru dokonce dementni zhovadilost, jinak to nazvat nejde. Ano supermicro bigtower to mozna bude mit vyresene, ale kolik takova beruska stoji, ze.
husky14 (4214)|9.10.2007 10:12
[QUOTE=Loli;53353]To stejny CPU vydrzi cca 110 stupnu celsia, tak proc ho davat na 40?[/QUOTE]Mozna tvuj CPU vydrzi 110°C, ale jsou taky CPU s TDP 60°C a tam je dobry je drzet na 40....
Btw. tvuj prispevek ma obrovskou informacni hodnotu, hodne sem se toho dozvedel :stupid Vypada to, ze se dost vyznas :rolleyes:
ICEBOSS (3435)|9.10.2007 22:14
to je samozrejme blbost. mozna ze cpu vydrzi 110°C, ale soucastky okolo na desce chcipnou, nehlede na to, ze kazdej lepsi procesor throttluje. nektery typy disku taky topi dost a kdyz jich je vic nad sebou v normalni bedne, tak to trosku vzduchu nekdy chce. V ML54xx se disky nedaji obvykle uchladit nejak rozumne vubec.

naopak velky pruvan (silny predni nacuc a pretlak) vychladi disky az moc a to je taky nezdrave.
Alf (305)|12.10.2007 07:26
Tvrzení, že pro chlazení skříní je vhodnější podtlak (odsávací ventilátory) je hloupost - větší hlučnost, nižší účinnost ventilátorů, problematická filtrace. Bohužel si to ale vynucuje dnešní koncepce MB - formát ATX. Nejlepších výsledků se IMHO dá dosáhnout kombinací obou - tlačit vzduch do skříně, přibližně stejným výkonem ho i odsávat a jeho proud usměrnit tak, aby protékal kolem všech potřebných komponent.
ICEBOSS (3435)|12.10.2007 11:37
no. tak to co popisujes je nerealny. V PC ootrebujes chladit lokalne a s ruznou intenzitou. Kdyz nacpu vzduch do bedny, tak mi dirama utece neohratej. Podtlakem se prave da bez problemu chladit se 2 vyfukojicima vetrakama v bedne skoro cokoliv. U pretlaku jich VZDYCKY pouzijes vic, abys proudy vzduchu nasmeroval.
Nizsi ucinnost ventilatoru? To je hodne o zadni perforaci za ventilatorem. A predni vetrak nasavajici pres plechovou mrizku a plny platovy celo je jako ucinnej?

Nicmene mas pravdu. Dokud bude standard ATX a bedny budou vypadat tak jak vypadaj, neda se nic delat.
Proc je tezko proveditelny chlazeni pretlakem v bezny ATX bedne je napsany o par postu vys.
filky (197)|12.10.2007 13:33
Pridam do diskuze dva obrazky ...

Barvicky jsou zcela nahodne rozhodne neodpovidaji teplote nebo neco takoveho. :)



Takto to asi vypada v teto kisne. Neni snad treba vysvetlovat vsechny ctverecky. Je videt, ze treba v teto kisne by se hodil spodni pruduch, protoze jinak se v ni toci vzduch z graficke karty smerem nahoru a jde ven pres zadni vetrak nebo trafo. Horni pruduch, ktery by pomohl taky neni. Tato skrin ma i bocni pruduch primo nad cpu, ktery pomaha pri chlazeni (bohuzel bez filtru).



Na teto kisne je videt, ze penize delaji hodne. Tako kisna vyuziva hned nekolik ruznych zpusobu vytvareni lokalnich podtlaku. Dobre je taky reseni s trafem dole, pres ktere pak leze castecne vzduch z graficke karty. Horni dva vetraky a horni pruduch pak vyfukuji teplej vzduch, ktery se nahromadi na desce, procesoru a pametich. Skrin nema bocni pruduchy. V teto skrini musi byt za chodu uvnitr celkem dobre tornado. :)
ICEBOSS (3435)|12.10.2007 13:46
bedna cislo 1. - vzduch co prijde prednim vetrakem se zastavi na kosi disku. Proste do bedny ho vleze minimum.

bedna cislo 2. - ano, 6,5 litru za Cosmos je palba. Obavam se, ze pres disky toho asi opet moc neproleze, proto ten spodni nacuc.
filky (197)|12.10.2007 14:00
[QUOTE=ICEBOSS;54062]bedna cislo 1. - vzduch co prijde prednim vetrakem se zastavi na kosi disku. Proste do bedny ho vleze minimum.
[/QUOTE]

Chapu jak jste to myslel, ano pres disky toho profoukne mene diky tem diram, ale nasaty vzduch se samozrejme nikde neztrati. Protece vsude okolo, protoze tam neni zadny tubus. Vetsine kisen tento princip bohate staci, pokud je tam jeden otvor dovnitr a jeden otvor ven (nekdy i par otvoru z boku). Samozrejme, ze to neni idealni.

[QUOTE=ICEBOSS]
bedna cislo 2. - ano, 6,5 litru za Cosmos je palba. Obavam se, ze pres disky toho asi opet moc neproleze, proto ten spodni nacuc.[/QUOTE]

JJ, navic ten spodni nacuc vytvari u toho vychodu z disku lokalni podtlak (je natocen 90° vuci otvoru), ktery nasava vzduch z disku ven. To by jim melo trosku pomoci.
ICEBOSS (3435)|12.10.2007 14:09
Kdyz se tam osadi 2 disky, tak ty diry budou ucpany. Tohle chlazeni disku je pomerne nestastny, zvlast pokud disky drzi na plastovych listach.

Vsude okolo neprotece, kdyz ucpes vyfuk vysavace, tak ti na hubici taky klesne tlak. Tohle je imho podobny. Mnozstvi vzduchu, ktery nasaje ventilator je malicky, protoze je nejspis plne celo a nasavani se realizuje jen dirou 2*4 cm na spodku casu - hezky od zeme, aby se dobre vysal prach. :hmm Zbytek vzduchu zepredu skonci v nejaky turbulenci okolo kose a v pulce bedny uz urcite citit nebude - proste pretlak se timhle neudela.

Cosmos jsem v ruce nidky nemel, ale az ho v ruce mit budu, tak to urcite vyzkousim. :D
filky (197)|12.10.2007 14:25
Mno v te prvni kisne vylozeny pruvan rozhodne nebude. Taky je celkem levna. :) Lokalni podtlak tam pravdepodobne bude vytvaret jen vetrak procesoru + zadni vetrak v kombinaci s bocnim pruduchem, jinak zadna slava.

Chtelo by to sehnat nakej airo tunel a ty kisny v nich vyzkouset. :D
ICEBOSS (3435)|12.10.2007 14:27
Ono staci vzit trosku topici sestavu a nepotrebuju ani tunel. :)
eraser (0)|12.10.2007 15:56
Keď tak pozerám na tie dva obrázky, tak je určite výhodné, ak má grafická karta svoje vlastné odsávanie, ktoré však zaberá jeden slot naviac, no mnohých prípadoch to vôbec nevadí a niektorí výrobcovia k tomuto spôsobu chladenia prispôsobujú základné dosky.

Mimochodom, všetky tie obrázky s prúdením vyzerajú pekne, no taktiež netreba zabúdať na kabeláž, ktorá častokrát môže celkový efekt chladenia výrazne zredukovať.

Pokiaľ by som si osadil do košíka také štyri hutné disky, tak v tomto prípade by som uvítal, keby mi bedňa dovolila ich separované chladenie. Asi takéto dačo... (viď. príloha).

No a prúdenie si pozrite na tejto stránke... takže i zadná rada nemá núdzu od dostatok čerstvého vánku.
20070315034037.jpg
ICEBOSS (3435)|12.10.2007 16:03
Presne jak pises. Kdyz ma grafika svuj vyfuk ven, tak je to bozi. Z bocnice a zazadu ji jde cerstvy vzduch a ona teply vyfoukava ven. Idealni stav :)

Bedny od Lian-Li jsou moc pekny, spis se mi trosku vic libi silverstony, ale to uz je prast jak uhod. Jenze nemuzu kazdymu nacpat Lian-li na 5 litru, protoze pulka lidi chce za 10 celej pocitac :runaway:D
robky (3195)|12.10.2007 21:16
[QUOTE=ICEBOSS;54088]Presne jak pises. Kdyz ma grafika svuj vyfuk ven, tak je to bozi. Z bocnice a zazadu ji jde cerstvy vzduch a ona teply vyfoukava ven. Idealni stav :)
[/QUOTE]
Svatá pravda. Ideálne riešenie boli-sú Silencery od AC. Ak nejaká VGA nasáva chladnejší air niekde pri konektoroch a zohriaty fúka smerom na disky, tak sa ideálny prietok vzduchu cez case asi ani nedá dosiahnuť. A ako to potom uchladiť? Pretlakom? Pochybujem
s.skull (198)|13.10.2007 09:29
Přetlak je tady úplně na ho... ani jej nemáš odkud udělat.. Pokud už má grafika výfuk takto (všichni známe oblíbenou 1950gt od sapphire, že...) tak je TEORETICKY lepší vyfukovat předem i zadem a nasávat wind tunely jak na grafiku, tak na cpu. "ohřátý" vzduch není nikdy takové teploty, aby disky ohříval! To by byl tak účinný odvod tepla (po 1 průtoku pasivem) o jakém si můžeme nechat zdát... Prakticky ozkoušeno na gmc h70 (intake 14cm, outtake 12+zdroj) ve které je právě sapphire r1950 gt - kde jsem otáčel intake 14 na výfuk. Teploty disků (2st), procesoru(2st.) a grafiky (3st.) byly o 2-3 st.nižší (při zachování neslyšnosti větráků - gt mám zregulované), než když se nedělá nic.. (uznávám - měřeno pouze everestem a hd tune)
Původně jsem se do této diskuze vstupovat nechtěl, ale v běžných podmínkách mám zatím odzkoušeno, že ideálního průtoku většina z nás nedosáhne a přetlaku už vůbec ne (i vzhledem k hlučnosti...) a je nejjednodušší udělat takhle (či jinak - vzhledem k situaci) podtlak a chladí to o trochu líp.
MirekK (106)|6.11.2007 03:47
Omlouvám se, měsíc jsem tuto diskuzi nesledoval, a jak vidím, tak se pořád dokola motáme kolem stejných mýtů, omylů a úvah:

- když chci něco vyřešit, musím nejprve pochopit princip, uvědomit si proč a jak to funguje, jak by to mělo fungovat, abych pak třeba mohl zjistit, proč to nefunguje tak, jak jsem původně chtěl. Takže si prosím znovu přečtěme všechny skutečně fyzikální úvahy a závěry od jednotlivých diskutujících a snažme se pochopit základní principy

- že někým používané a oblíbené bedny neumožňují efektivní umístění předního sacího ventilátoru s předřazeným prachovým filtrem nijak neovlivňuje funkčnost popsaných postupů na funkční filtraci prachu.
Když to nejde dopředu, tak se přeci může dát filtr a sací ventilátor doboku, dospod, nahoru, dozadu nebo třeba přes několik 5,25" pozic (a za ně pak hned pár HDD :-)
Pokud vím čeho a proč chci dosáhnout, je jen na mě, jakou cestu si zvolím. A když je někdo ochoten si měsíce vybírat zdroje, grafiky, MB, procesory a paměti, a pak to další měsíce přetaktovávat, nebo si hrát s barevnými a blikavými světýlky uvnitř bedny i okolo, tak si určitě někdo (jiný) může udělat čas na výběr vhodné bedny nebo její úpravu, ne ? Tak mu to neberme a nechejme ho načerpat relevantní informace, jak dojít k cíli a vynechejme okolní balast o tom, že to nejde a je to celé blbost, když je to v principu realizovatelné a praktické.

- až si znovu přečteme celou tuto diskuzi, doufám, že už všichni zapomeneme na přirovnávání počítačových ventilátorků k vysavači (s vysokootáčkovou turbínou, příkonem v kW a hlučností o několik řádů vyšší), mluvení o nějakém vákuu (maximální generovatelný rozdíl tlaků 20 Pa opravdu vakuum neudělá) a úvahách o tom, jak podtlak ve skříni (vakuum) chladí ve skříni úplně sám úplně všechno, zatímco přetlak se k chlazení snad vůbec nedostane a utíká fofrem pryč. Ta konkrétní chlazená součástka opravdu neví o tom, že někde venku skříně je vyšší nebo nižší tlak. Jí bude pouze a jedině zajímat, s jakým průtokem (množstvím vzduchu) a rozdílem teplot kolem ní vzduch proudí a nic jiného !

Nechci zabíhat do fyzikálně matematických detailů a začít psát jednotlivé rovnice, aby se dalo vše doložit čísly, ale věřte mi, že opravdu vše se dá vypočítat a mnohdy se člověk velmi diví, že, co si myslel, že je velmi důležité a dominantní, je ve skutečnosti zcela zanedbatelné.

Jako příklad uvedu vytrvalý mýtus o nutnosti foukání teplého vzduchu skříní zespodu nahoru:
při teplotě okolního vzduchu 20°C, vyfukovaného ze skříně 40°C a výšce skříně 0,5 m je tímto rozdílem teplot vzniklý tlakový spád pouze 0,37 Pa, a to jsem ještě zanedbal, že se vzduch neohřeje na těch 40°C u dna skříně, ale až někde v průběhu toho stoupání skříní o 0,5 m nahoru. Ve srovnání s charakteristikou běžného 12 cm venitlátoru s max. tlakovým spádem 21 Pa jsou to tedy pouhá 2%, takže to množství ventilátorem hnaného vzduchu směrem vzhůru nebo dospod sice nepatrně ovlivní, ale nikdo z nás to nezměří, protože jen naše chyby měření budou řádově v 10% !
A kdo mi nevěří, ať si dá nad svíčku ruku tak vysoko, že se ještě nespálí (40°C). Do stejného místa pak může umístit dlouhou trubku (třeba těch 0,5 m) a nyní: pokud by byl výpočet špatný, mělo by v té trubce začít hučet, jak v ní bude rychle proudit teplý vzduch, protože když bych k jejímu konci přiblížil ventilátor (i když jinak úplně tichý), tak se hukot určitě ozve. A protože hlučnost obou případů bude nesrovnatelná, je jasné, že i rychlost proudění a tedy i transportované množství vzduchu bude stejně tak nesrovnatelné.
A kdo nemá trubku, může dát běžící ventilátor přímo nad svíčku, ať se ukáže, kdo je silnější :D ...

A tak by se dalo úspěšně pokračovat s vyvracením dalších "zaručeně pravdivých informací" ... :thumb
ICEBOSS (3435)|6.11.2007 18:34
[quote]
- že někým používané a oblíbené bedny neumožňují efektivní umístění předního sacího ventilátoru s předřazeným prachovým filtrem nijak neovlivňuje funkčnost popsaných postupů na funkční filtraci prachu.
Když to nejde dopředu, tak se přeci může dát filtr a sací ventilátor doboku, dospod, nahoru, dozadu nebo třeba přes několik 5,25" pozic (a za ně pak hned pár HDD :-)[/quote]bez komentare. proste aby to slo podle tebe, musim si koupit bednu, nemit vic nez 2 mechaniky a celou ji rozrezat a znova poslepovat a snytovat. mam pocit, ze jsi nikdy neskladal normalni pocitac a normalni bedne.

sací ventilátor doboku - zhorsi se chlazeni disku, chce to pred ne dalsi (zbytecny) vetrak
dospod - co? :stupid To nejaka skrin v serii ma?
nahoru - co? :notsure Zase primocarka v ruce? Navic nasavaci vetrak nahore? Kam pada nejvic prachu?
Tohle me presvedcuje o faktu, ze jsi fakt v ruce v zivote nedrzel zadny skutecny bezne dostupny a bezne montovany case.

dozadu - nasavani vzadu zabije chlazeni grafiky i disku, vzduch okamzite vysaje zdroj. budou potreba 2 vetraky navic.:mistake

Uz jsem to tady psal. Ja v bedne potrebuju chladit ruzny komponenty s ruznou intenzitou (hodne grafiku a hodne CPU, malo disky) a dokud nezmenis standard ATX, jsou tve nazory mozna fyzikalne spravne, ale z hlediska praxe neuskutecnitelne. :angry Navic extremne chlazeny disky, coz v podstate navrhujes ty mnohem drive odchazeji. A nerikej, ze si mam vyrobit doma kosik a dat je ve skrini jinam.

Kdyz neco chladim, tak to ofukuju, na tom se snad shodnem. Kdyz do bedny nacpu studeny vzduch a nepouziju dalsi vetraky co ho navedou do zeber, utece mi vzduch studeny zase ven.

Nepredpokladam, ze by nekdo bydlel v prasecim chlivku, aby mel tak extremni problem s bordelem v casu a nemohl si dovolit tiche chlazeni pocitace pouhymi 2-3 vetraky.


[QUOTE] Jako příklad uvedu vytrvalý mýtus o nutnosti foukání teplého vzduchu skříní zespodu nahoru:[/QUOTE]
to neni mytus. to je dusledek toho, jak nekolik let vypadaji pc skrine a jak vypada atx standard!
MirekK (106)|6.11.2007 23:36
Milý Icebossy,
víte, za těch 15 let, co počítače skládám a opravuji u desítek zákazníků, už jsem toho viděl hodně. Jen za posledních 5 let, jejichž evidenci mám tu před sebou, jsem vlastníma rukama složil cca 80 až 100 nových počítačů do 35 různých modelů skříní. Momentálně mám u svých dodavatelů k dispozici výběr z cca 600 modelů nejrůznějších variant skříní, neustále se to mění a občas až žasnu, co kdo "nového" nevymyslí. Samozřejmě vůbec si nepřipouštím šanci, že bych je všechny někdy viděl a to ani na fotkách ...

Netvrdím, že běžně řeším počítače s prachovým filtrem, sám jej na svém PC také nemám (protože nežiju v chlívku), ale byl zde dotaz, jak to vyřešit, tak proč člověku, který má o tuto problematiku zájem a chce poradit, trochu nepomoci ?

Pokud vás tato problematika nazajímá, sám to řešit nechcete a ani této problematice nechcete hlouběji porozumět, tak to nečtěte nebo alespoň nekomentujte.

Osobně proti vám nic nemám a ani nechci, aby to vyznělo jako nějaký útok na Vaši osobu, ale pořád to vedete nějak pesimisticky nebo dogmaticky nebo prostě do ...

Když si jakýkoliv XYtower položíte, nebo pořídíte desktop, micro nebo mini case, tak je rázem všechno jinak než v běžném miditoweru.
A protože "z hov.a bič neupleteš", nebude-li mít konstruktér detailní znalosti řešené problematiky, bude z něj vždycky jen bastlíř, kterému to (ne)bude fungovat a on nebude mít ani zdání proč, není liž pravda ?

[quote=ICEBOSS;60607]a dokud nezmenis standard ATX, jsou tve nazory mozna fyzikalne spravne, ale z hlediska praxe neuskutecnitelne. :angry[/quote]

Tak pokud se nepletu, tak ATX standard neříká nic o tvaru ani uspořádání skříně, ale pouze o rozměru a upevnění základní desky a zdroje a přípojných konektorech ? Takže neobhajuj tuctové výrobce, že nemají trochu invence a nevymýšlejí něco lepšího a praktičtějšího.

[quote=ICEBOSS;60607]Navic extremne chlazeny disky, coz v podstate navrhujes ty mnohem drive odchazeji.[/quote]

No nazdar, takže to by se mělo do každé skříně přidat ještě topidlo, které by disky nejprve zahřálo na "provozní" teplotu, a pak by se teprve mohly začít používat ? To slyším prvně. A ani jsem nikdy neviděl, že by nějaký výrobce uváděl doporučenou provozní teplotu svého disku třeba 40°C ? Nebo dokonce zakazoval teplotu nižší než např. 20°C. Nevím, jestli za extrém považuješ běžnou teplotu vzduchu v místnosti, protože v mrazáku mívá počítač málokdo ...

[quote=ICEBOSS;60607]Kdyz neco chladim, tak to ofukuju, na tom se snad shodnem. Kdyz do bedny nacpu studeny vzduch a nepouziju dalsi vetraky co ho navedou do zeber, utece mi vzduch studeny zase ven.[/quote]

No tak teď jsi popřel sám sebe: tak je lepší na chlazení přetlak nebo podtlak, když ti "ty větráky nacpou vzduch do žeber" ? A z dřívějších diskuzí: opravdu si stále myslíš, že windtunel z boku skříně přímo na výkoný větrák chladiče procesoru a totéž grafiky způsobuje ve skříni podtlak ? A jak to, že když tento vzduch narazí na velmi blízkou a hustou překážku (chladič) tak se nezastaví a přesto chladí, zatímco když jinému proudu vzduchu dáme do cesty disky, tak to bude proudit úplně minimálně ? To je nějaké divné, ne ?
Prosím, zastav se, znovu si celou diskuzi pročti, zamysli se nad jednotlivými myšlenkami a popisy problémů a přestaň to "střílet od boku". Ono to je v principu opravdu jednoduché, akorád se nesmí přeskočit většina podstatných detailů ...

Pořád platí: rozdíl teploty vzduchu odvedeného a přivedeného * množství vzduchu * jeho tepelná kapacita = odváděný tepelný výkon. A to se musí rovnat přiváděnému (spotřebovávanému) výkonu. Pokud je odváděný výkon vyšší než přiváděný, teplota systému klesá, je-li nižší, teplota stoupá. A to vždy tak dlouho, až se oba výkony vyrovnají.

Toto platí jak pro lokální chladiče s ventilátorem, tak pro pasivní chladiče bez ventilátoru (tam se ještě může významně uplatnit sálání), tak i pro úplně celý počítač.

Je-li tedy celkový příkon počítače 150 W, odvádí vzduch proudící přes skříň také skoro 150 W (něco ještě odvede a vysálá sama skříň svým povrchem). Jaká bude přitom teplota vyfukovaného vzduchu záleží pouze na průtoku a teplotě vzduchu nasávaného a jaká bude teplota jednotlivých komponent uvnitř skříně opět záleží pouze na jejich příkonu, teplotě vzduchu příchozího a odchozího a od proudícího množství.

Když budu již teplým vzduchem ofukovat další chladič, nebudu jej sice přímo ohřívat, ale zhorším mu jeho vlastní podmínky k chlazení, takže se o to víc ohřeje, aby se oba výkony opět vyrovnaly.

Proto má smysl uvažovat, kam by měl přijít vzduch nejstudenější, kam pak může pokračovat a kdy už musí opravdu ven, protože by bránil dalšímu efektivnímu chlazení.
mech13 (5526)|7.11.2007 00:42
[QUOTE=MirekK;60785]No nazdar, takže to by se mělo do každé skříně přidat ještě topidlo, které by disky nejprve zahřálo na "provozní" teplotu, a pak by se teprve mohly začít používat ? To slyším prvně. A ani jsem nikdy neviděl, že by nějaký výrobce uváděl doporučenou provozní teplotu svého disku třeba 40°C ? Nebo dokonce zakazoval teplotu nižší než např. 20°C. Nevím, jestli za extrém považuješ běžnou teplotu vzduchu v místnosti, protože v mrazáku mívá počítač málokdo ...[/QUOTE]

nic takoveho zadny vyrobce nedoporucuje. google zverejnil sve statistiky za nekolik let provozu, a ukazalo se, ze disky s nizkou teplotou (tusim ze pod 35 stupnu) odchazely mnohem castej, nez disky s "optimalni" provozni teplotou (cca 35-45 stupnu). prehrate disky (nad 45) na tom byly snad dokonce lip nez ty podchlazene
ICEBOSS (3435)|8.11.2007 10:05
[quote=MirekK;60765]Milý Icebossy,
víte, za těch 15 let, co počítače skládám a opravuji u desítek zákazníků, už jsem toho viděl hodně. Jen za posledních 5 let, jejichž evidenci mám tu před sebou, jsem vlastníma rukama složil cca 80 až 100 nových počítačů do 35 různých modelů skříní. Momentálně mám u svých dodavatelů k dispozici výběr z cca 600 modelů nejrůznějších variant skříní, neustále se to mění a občas až žasnu, co kdo "nového" nevymyslí. Samozřejmě vůbec si nepřipouštím šanci, že bych je všechny někdy viděl a to ani na fotkách ...
[/quote]
Doporucte prosim skrin do max 1500 Kč. Rad je zacnu pouzivat.

[quote=MirekK]
Netvrdím, že běžně řeším počítače s prachovým filtrem, sám jej na svém PC také nemám (protože nežiju v chlívku), ale byl zde dotaz, jak to vyřešit, tak proč člověku, který má o tuto problematiku zájem a chce poradit, trochu nepomoci ?[/quote]
Aha, tady bude totiz problem. Vy radite jak nemit v PC bordel a ja radim jak ho efektivne uchladit s co nejmensim poctem vetraku a pri minimalnim hluku.

[quote=MirekK]
Když si jakýkoliv XYtower položíte, nebo pořídíte desktop,
[/quote]
1. to nedelam
2. destop.. fiiha, to jsem uz hodne dlouho nemontoval

[quote=MirekK]
micro nebo mini case, tak je rázem všechno jinak než v běžném miditoweru.
[/quote]
jasne, s tim souhlasim, to se da paradne chladit velkym prednim nacucem s filtrem, treba nektery asusy TM serie na to jsou celkem vhodny.

[quote=MirekK]
Tak pokud se nepletu, tak ATX standard neříká nic o tvaru ani uspořádání skříně, ale pouze o rozměru a upevnění základní desky a zdroje a přípojných konektorech ? Takže neobhajuj tuctové výrobce, že nemají trochu invence a nevymýšlejí něco lepšího a praktičtějšího.
[/quote]
ATX rika, jak ma vypadat deska a to tak nejak nakonec ovlivnuje i tu bednu... Jak uz jsem psal, doporucte bednu do max 1500 Kč. Nebo jeste lepe do 1000 Kč, vic obvykle lidi za skrin davat nechteji.

[quote=MirekK]
No nazdar, takže to by se mělo do každé skříně přidat ještě topidlo, které by disky nejprve zahřálo na "provozní" teplotu, a pak by se teprve mohly začít používat ? To slyším prvně. A ani jsem nikdy neviděl, že by nějaký výrobce uváděl doporučenou provozní teplotu svého disku třeba 40°C ? Nebo dokonce zakazoval teplotu nižší než např. 20°C. Nevím, jestli za extrém považuješ běžnou teplotu vzduchu v místnosti, protože v mrazáku mívá počítač málokdo ...
[/quote]
viz mech 13. Docela bych tomu i veril. Google asi kecat nebude.

Me auto pri teplotach pod -10°C taky nestartuje zrovna nadsene :)

[quote=MirekK]
No tak teď jsi popřel sám sebe: tak je lepší na chlazení přetlak nebo podtlak, když ti "ty větráky nacpou vzduch do žeber" ? A z dřívějších diskuzí: opravdu si stále myslíš, že windtunel z boku skříně přímo na výkoný větrák chladiče procesoru a totéž grafiky způsobuje ve skříni podtlak ? A jak to, že když tento vzduch narazí na velmi blízkou a hustou překážku (chladič) tak se nezastaví a přesto chladí, zatímco když jinému proudu vzduchu dáme do cesty disky, tak to bude proudit úplně minimálně ? To je nějaké divné, ne ?[/quote]
Tak on je rozdil, jestli zenu vzduch prazdnou bednou a on zase studeny vyliza vsema skvirama, nebo jestli cilene ofukuju zebro, ke kterymu studeny vzduch leze sam. A je mi uplne jedno, jestli leze i pres DVD mechaniku, protoze vetsina jich stejne za 2 roky zdechne nebo se vymeni za novy typ.

Vzhledem k tomu, ze vsechny dobry chladice na CPU jsou veze, tak windtunnel pomineme a budeme se zabyvat pouze dirou v bocnici. S jednim 12 cm ve zdroji a jednim 12 cm na vyfuku vzadu slusne uchladim zadni cast skrine, kde se tvori nejvetsi teplo, protoze ty vetraky mi udelaji dostatecny podtlak, aby byl vzduch nasavan bocnici na grafiku a pasiv procesoru. Zadne 3K otackove vetraky nepouzivam, to by mi asi praskla hlava.

S tema diskama to nejak nechapu. 1. je potrebuju chladit fakt jenom velmi malo, casto to jde i bez vetraku. Hodne zalezi na tom, jak je ta skrin postavena. Kdyz jsou disky podelne se case, tak predni pomalobezny (protoze chci ticho) vetrak profoukne i dozadu. Kdyz je kosik napric, je to uz imho horsi.

Chladice z CPU vetsinou dneska foukaji pres zebra pryc - dozadu nebo do zdroje, tam se imho nic nezastavi.


[quote=MirekK]
Když budu již teplým vzduchem ofukovat další chladič, nebudu jej sice přímo ohřívat, ale zhorším mu jeho vlastní podmínky k chlazení, takže se o to víc ohřeje, aby se oba výkony opět vyrovnaly.

Proto má smysl uvažovat, kam by měl přijít vzduch nejstudenější, kam pak může pokračovat a kdy už musí opravdu ven, protože by bránil dalšímu efektivnímu chlazení.[/quote]

no ano, samozrejme :D Ja od zacatku rikam, ze na chladice privadim cilene studeny vzduch z venku z bocnice (kdyz to jde) a vyfukuju ho ohraty topicimi komponenty vzadu. Proc bych ho mel cpat do bedny zepredu, kdyz ho muzu bez vetraku nasavat primo na zahrivajici se komponenty? Snad jenom kvuli tomu prachu...

edit. salani je taky super, za predpokladu, ze to vysalane teplo nekam odvedu.
Lindows Hlista (161)|9.11.2007 11:20
Vidim, ze sa tato diskusia dost vyhrotila :)

No ja by som tiez potreboval poradit, lebo potom co som precital vsetky tieto prispevky, aj clanky a diskusie na ktore tu boli linky, mam uz pocit, ze nicomu nerozumiem, a ze to chladenie nemam najlepsie vyriesene....Taky amatersky obrazok, kde som sa to snazil pre zjednodusenie zakreslit davam do prilohy..

V skratke:
- vpredu mi "nasáva" NOCTUA 12 CM
- vzadu mi "vysáva" tiez NOCTUA 12 CM a zdroj seasonic-2-430 12 CM
- freezer fuka vzduch do zadnej noctuy
- na grafike len pasiv/accelero1
- nezapchaval som ziadne otvory, co su v skrinke, ani nerobil ziadne zmeny. Kabelaz je "uprataná"...

da sa nejak zlepsit/vylepsit/zefektivnit chladenie, ale podmienkou je MAX. TICHOSŤ !!!

dik za kazdy napad
skrinka.jpg
eraser (0)|9.11.2007 12:23
Ja by som vyhotovil menšiu zmenu CPU ventilátora a umiestnil ho dopredu pasívu, aby rebra ofukoval. Ďalej v tvojom koncepte nevidím problém, možno by sa dalo trošku zaexperimentovať s odsávaním tepla z grafiky pomocou slot odvádzacieho chladiaceho modulu, ale pokiaľ sa grafika výrazne nehreje a prúdenie v bedni ju dostatočne chladí, potom je to zbytočná investícia.